Grå perserkatter: egenskaper, ursprung och historia (med foton)

Välj Namnet På Husdjuretgrå perserkatt i trädgårdenDen persiska katten, som har funnits sedan 1600-talet, är en av moderna kattälskares favoritkatter, och den grå persern är en av de mest populära varianterna av denna milda men ändå karaktärsfulla ras. Den grå pälsen gör att de ser ännu mer ut som mjuka gosedjur.De vanligaste färgerna för denna ras är vitt och silver, men grått, rosett, svart och kombinationer av dessa nyanser är också populära.

hepper katttassavdelare

De äldsta spåren av grå perser i historien

Det äldsta spåret av persiska tros gå tillbaka till 1600-talet. År 1620 importerades vita angorakatter till Frankrike medan grå Khorasan-katter kom från Turkiet. Även om moderna perserkatter inte längre är kopplade av DNA till sina ursprungliga förfäder, uppstod deras växande antal och ökade popularitet vid denna tid. Och även om det är den vita persern som nu anses vara rasens standard, är gråfärgade katter en mycket populär variant.

Den moderna perserkatten erkändes först på 1800-talet, när uppfödare försökte skilja den från Angora-katten. Det finns skillnader mellan de två raserna: persern har ett rundare huvud och angoran har generellt en längre päls än persern. De två standarderna har dock kombinerats för att skapa en gemensam standard.Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av My_name_is_Johnny (@thegreypersiancat)

Hur blev de grå perserna populära?

Den första persern visades på den första kattutställningen någonsin, på Crystal Palace i London. Denna utställning, som hölls 1871, lockade 20 000 besökare och priset för den vackraste katten i utställningen tilldelades en perserkatt, som slog skotska vildkatter, siameser och andra angoror.

Det var inte förrän runt 1900 som rasen tog sig in i USA. Även om de exakta datumen är okända, var persern en av de första erkända katterna i detta land.

Deras karakteristiska ansiktsdrag och silkeslen, fluffiga päls har gjort dem populära bland många människor, och deras införlivande i populärkulturen har stärkt denna popularitet. Många kändisar, inklusive drottning Victoria och Marilyn Monroe, har blivit förförda av dessa magnifika kattdjur. De har också medverkat i James Bond-filmer, serier och många TV-program. Deras eleganta siluett har också använts i konstnärliga verk och reklamkampanjer.

Det officiella erkännandet av de grå perserna

Cat Fanciers Association (CFA) grundades 1895 och persern var en av de första raserna som officiellt erkändes av denna förening 1906. Raskriterierna tillåter en mängd olika färger och mönster, inklusive den gråa.

Enligt C.F.A måste enfärgade perser, andra än vita, ha koppargula ögon. Färgen på pälsen måste vara jämn mot hårrötterna och inte visa mönster.

Rasen är också erkänd av andra nationella och internationella föreningar, inklusive Storbritanniens styrande råd för Cat Fancy, det kanadensiska kattförbundet och Australian Cat Federation.

liggande grå perserkatt

Bild från: Piqsels

4 viktiga fakta om grå perserkatter

1.De är älskade i USA

Efter att ha blivit erkänd av Cat Fanciers Association har persern blivit en av de mest populära raserna i landet. Nya uppskattningar tyder på att det nu är den fjärde mest populära rasen i landet, medan den exotiska långhåriga rasen, som vissa kattälskare och till och med vissa katthobbyföreningar anser vara en variant av persern, är den näst mest populära rasen.


två.De kräver mycket vård men är inte divor

På grund av sin fantastiska päls och sitt omotiverade rykte som en diva, anses persern vara en katt som kräver mycket vård. Det är sant att rasen behöver regelbunden skötsel men detta är inte bara för estetiska ändamål, det hjälper till att undvika många hälsoproblem. Persern är faktiskt mycket mindre arbetsintensiv än de flesta potentiella ägare föreställer sig. Och även om det innebär lite mer arbete än en släthårig katt, är den så vänlig och sällskaplig att den gör den till ett idealiskt familjedjur.


3.Inte alla perser har platt nosparti

Rasen är välkänd för sin platta nosparti, men i verkligheten är denna egenskap inte närvarande i alla sorter av perser, vissa har inte särskilt platt nosparti. Den traditionella persern, även känd som den dockhuvade persern, är den med de mest klassiska egenskaperna. Det är peke-ansiktet, även kallat ultra-typen, som har mycket tillplattade nosdrag. Perser med klassiska drag är ofta mindre benägna att drabbas av vissa sjukdomar och åkommor, inklusive andningsbesvär.


Fyra.Grå är bara en av många färgvarianter

Den grå persern är elegant och dess päls är fylligare än den vita persern. Men grått och vitt är bara två av de många färger som finns. Alla färger accepteras, den mest klassiska är silver, svart eller choklad. Variationer av mönster, inklusive calico, är också vanliga, och alla anses vara erkända färger och mönster enligt officiella raskriterier.

grå perserkatt

Bild från: Piqsels

hepper enkelkatttassavdelare

Är den grå persern ett bra husdjur?

Den grå persern är ett mycket trevligt husdjur. Dess päls kräver regelbunden vård, och plattnosade sorter kan drabbas av hälsoproblem. Trots sitt rykte som diva är denna katt mild, varm och kommer överens med alla familjemedlemmar, oavsett ålder. De är oftast så sällskapliga att de till och med kommer överens med förbipasserande besökare och främlingar.

Förutom att den är snäll är den här rasen särskilt intelligent. Vissa små perserkatter kan lära sig att svara på vissa grundläggande kommandon och älskar att leka med sina ägare.

Var medveten om att denna ras är utsatt för hjärtproblem, såväl som ögon-, njur- och urinproblem. De är också benägna att ha andningssvårigheter som är unika för brachycefaliska kattraser. Av alla dessa skäl kan vi bara rekommendera att du tecknar en sjukförsäkring för din persiska.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Den grå persiska är en av de mest populära varianterna av den berömda persiska rasen. Persern anses vara en av de äldsta kattraserna och kännetecknas av sitt långa, mjuka hår och den kan komma i en mängd olika pälsfärger och mönster.

Persern introducerades på den första världsutställningen i början av 1900-talet och har etablerat sig som en av de mest populära raserna. Den är även idag rankad som den fjärde mest populära rasen i USA. Den persiska rasen är erkänd av majoriteten av kattföreningar runt om i världen, och deras ägare är galna i den.


Huvudbilden kredit: Cattrall, Shutterstock

Innehåll