Kattbajs: Allt du behöver veta!

Det som går in måste komma ut

Från en ung ålder lär sig katter av alla slag att gräva och begrava bevis på deras toalettbesök. I det vilda kommer katter i allmänhet att toaletta långt borta från sin säkra zon, och deras mat- och dricksplatser – vanligtvis i utkanten av deras territorier.Detta är även fallet för innekatter. Trots att de är domesticerade har inomhuskatter en instinkt att gräva ett hål för sin kiss eller bajs så att den inte kan ses, det är där skräp och kattlådor kommer in för att leka!

Kattlådor


Att välja den bästa kattlådan för din katt

På Makeupexp använder vi Modkat Flip kattlåda.

Det finns viktiga faktorer att ta hänsyn till när plocka bästa kattlådan för din katt .Kattlådan måste vara tillräckligt stor för att din katt ska kunna komma in i och vända sig bekvämt. Glöm inte att din katt kommer att gräva runt lite, så han eller hon kommer att behöva tillräckligt med utrymme i själva kattlådan för att göra detta ordentligt, utan att skapa för mycket röra.

Vissa katter är mer mottagliga för att öppna kattlådor snarare än instängda eftersom många kattdjur inte känner sig säkra eller bekväma med toaletten i slutna utrymmen - speciellt om det finns andra katter eller husdjur i ditt hushåll.

Se till attkattlådaär tillräckligt djup för att undvika att skräp flyger över hela rummet, men se också till att den inte är för hög, eftersom unga katter och äldre katter med artrit kan ha svårt att komma in i dessa. Vi rekommenderar Modkat kattlåda .

hepper katttassavdelare

Skräp


Att välja det bästa ströet för din katt

På Makeupexp använder vi Smart katt

Själva ströet är ännu viktigare än kattlådan, eftersom katter vanligtvis föredrar flera olika typer av strö eller 'substrat'.

Det finns många typer av strö tillgängliga inklusive:
 • Klumpar sig mot. icke-klumpande
 • Papperskullar
 • Tallkullar
 • Kristallkullar
 • Lerkullar
 • Träkolskullar
 • Träbaserade klumpar
 • Strö med doft

Även om det potentiellt kan lukta gott ett tag, är det i allmänhet bäst att undvika skräp med en doft där det är möjligt.

Ur ägarens synvinkel är de bästa kullarna de klumpiga träbaserade, eftersom de är lätta att städa upp, med lite eller inget krångel eller krångel.

Den kull din katt föredrar och vill använda kan vara helt olika från en av dina katter till en annan. Om du redan har en strötyp och box till din katt och han eller hon gärna använder den, är det bäst att inte ändra något.

Om du precis har börjat med en kattunge, kommer att få ett par typer av strö för två olika kattlådor i olika delar av ditt hem att hjälpa dig och ditt nya husdjur att bestämma sig för val av kull i framtiden.


Hur många kattlådor och var ska de placeras?

Nästa punkt att tänka på är antalet kattlådor att ha i ditt hem. Den allmänna regeln är att ha en kattlåda per katt i huset, plus en extra. Det betyder att om du har en katt så bör du ha 2 kattlådor runt ditt hem i olika områden. Om du har 3 katter bör du helst ha 4 kattlådor runt ditt hem.

Precis som med vanorna hos katter i det vilda, måste dessa kattlådor för tama kattdjur hållas långt borta från deras mat- och dricksplatser. Varje kattlåda måste också vara i ett helt separat område i ditt hem från de andra. Att ha 3 kattlådor på rad i ett rum motverkar syftet med att ha flera lådor tillgängliga för dina katter!

Att bestämma placeringen för varje kattlåda är mycket viktigt, eftersom felaktig placering är en av de vanligaste orsakerna till olämplig toalettbesök i hemmet. Varje kattlåda måste vara i ett lugnt område med låg trafik i ditt hem.

Rum som vanligtvis är idealiska för kattlådor inkluderar:

 • Badrummet
 • Tvättstuga
 • Studie
 • Reservrum

Men vilka rum du väljer kommer att vara beroende av layouten i ditt hem. I allmänhet inkluderar områden att undvika:

 • Korridorer
 • Entréer till bostaden
 • Högtrafikerade områden i bostaden – t.ex. matsal och lounge
 • Områden precis intill fönster i full längd eller glasdörrar/ranchreglage

Summan av kardemumman är att de områden du bestämmer dig för att lägga kattlådorna i borde vara tyst och stressfri. Att ha kattlådor i stressiga, högljudda eller högtrafikerade områden leder vanligtvis till att lådorna överges av ditt husdjur eller till olämplig toalettbesök bredvid boxen eller någon annanstans i ditt hem.

hepper katttassavdelare

Att hålla saker rena

På Makeupexp använder vi IPRIMIO Cat Litter Scooper

Att ha rena kattlådor är lika viktigt som typen av strö och boxplats . Varje kattlåda måste ösas ur så ofta som möjligt.

Som en tumregel bör frekvensen av ösning vara minst en till två gånger per dag, även om mer är bättre. Försök att inte överfylla varje kattlåda med strö. För mycket skräp kan göra städning och ösa ganska svårt och resulterar vanligtvis i att skräp flyger runt i rummet när din katt försöker begrava sin kiss eller bajs. I allmänhet är cirka 2 tum av strö per kattlåda ungefär rätt.

En gång i veckan, se till att tömma och kassera ströet från varje låda, tvätta kattlådan och torka den, innan du fyller den igen med cirka 2 tum full av skräp.

Att hålla kattlådorna rena på detta sätt kommer att säkerställa att dina katter kommer att fortsätta använda dem med glädje. Att ha smutsiga eller ovårdade kattlådor är en vanlig källa till att en katt är olämplig toalettbesök runt hemmet.

Det här är kapitel 4 i 12-kapitelserien:

 • Se kapitellistan här

Utvald bildkredit: Jennifer McCallum, Shutterstock

Innehåll