Katt fäller mycket: borde jag oroa mig? (Veterinär svar)

Välj Namnet På HusdjuretPerserkatt och en hög med utfällt katthår

Utsöndring är en naturlig process för alla däggdjur. Det är ett sätt att förbereda sig för ett säsongsbyte. Vissa djur går igenom mycket tydliga molningsperioder där de tappar och renoverar hela sin päls på kort tid, mest för att anpassa sig och förbereda sig för omgivningens temperaturförändringar.

Moderna huskatter har utvecklats från vilda kattdjur som behövde anpassa sig till säsongsmässiga förändringar. Utsöndring kontrolleras av antalet dagsljustimmar även känd som fotoperiod genom stimulering av tallkottkörteln.

Nuförtiden åtnjuter våra huskatter en skyddad och artificiellt kontrollerad temperatur och förlitar sig inte längre på sin päls för att överleva miljöförändringar. Luftkonditionering och husvärmare har resulterat i att katter fäller några hårstrån varje dag som en naturlig process för renovering av hårcykeln där håret växer, vilar, dör och faller. Men även moderna huskatter går igenom en tyngre fällningssäsong två gånger om året, vanligtvis runt våren, när de tappar sin tunga vinterunderull för att förbereda sig för varmare väder, och på hösten när de förbereder sig för att odla en ny underull för nästa vintern är kall.hepper enkelkatttassavdelare

Är det normalt att min katt fäller mycket?

Det är helt normalt att din katt fäller och moderna huskatter som har tillgång till naturligt ljus går fortfarande igenom två mycket tydliga fällningssäsonger på året. Det är en nödvändig biologisk process att renovera pälsen för att hålla den frisk även om de inte behöver förbereda sig för säsongsförändringar. Både katter med långt och katter med kort hår kommer regelbundet att fälla några hårstrån varje dag; men det är mycket mer visuellt uppenbart när det gäller långhåriga katter.

Dessutom kan hormonella förändringar, som de som upplevs under dräktighet eller laktation, få katter att kasta mer; och det är normalt.

hand som håller utfällt katthår

Bildkredit: Doucefleur, Shutterstock

hepper-katt-tass-avdelareHur kan jag förhindra att min katt fäller mycket hår?

Det är omöjligt att förhindra en katt från att fälla eftersom detta är en naturlig cykel av pälsen. Emellertid kan utsöndring hanteras för att förhindra allvarligare komplikationer. Följande är några allmänna rekommendationer för att hjälpa din katt att få en frisk päls och att fälla.

1.Grooming

Bildkredit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Katter spenderar mycket tid på att trimma sig själva, städa och fixa sin päls med små skovformade ryggar på tungan som kallas filiforma papiller. En viktig del av huskatternas skötsel är dock underhållet av pälsen och regelbunden borstning. Det rekommenderas att borsta långhåriga katter ett par gånger i veckan, de flesta korthåriga katter behöver borstas minst en gång i veckan. Med detta kommer du att kunna hjälpa din katt att hålla en frisk päls, fri från knutar och mattor.

Att borsta din katts päls regelbundet har många fördelar:
 • Hjälper till att stimulera cirkulationen till huden
 • Hjälper till att ta bort smuts
 • Hjälper till att ta bort onödiga döda hudceller och dödshår
 • Viktigast av allt, hjälper till att förebygga risken för att din katt får i sig för mycket hår under självvård!

Hårbollar orsakas av ansamling av intaget hår och om de inte uppstår är de farliga. Hårbollar är ett vanligt kattfall på veterinärkliniker; intaget hår klumpat i magen eller längre ner i tarmarna kan orsaka en rad medicinska problem hos katter inklusive gastroenterit och gastrointestinala obstruktioner. Ofta är det enda botemedlet för detta en öppen bukoperation för att ta bort hårbollen.

 • Inga fler möbler!

En annan stor fördel med regelbundet borsta din katts päls är att det kommer att bli en dramatisk minskning av utfallna hårstrån över hela huset, soffor, dina kläder etc. Det blir lättare för dig att hålla ditt hus och dina tillhörigheter fria från katthår.


två.Håll det rent

Det är välkänt att de flesta katter inte uppskattar duschar; dock regelbundet bada din katt kommer att hjälpa till att ta bort ansamlade oljor och smuts och hålla pälsen frisk och ren. Hur ofta du badar beror på vilken typ av päls din katt har. Ett intressant faktum är dethårlösa raserså som Sfinxkatter behöver oftare bad för att hålla oljan borta från huden. När du badar din katt, använd specialiserad katt eller kattunge schampon ; mänskliga schampon kan irritera huden. Fråga en veterinär om den rekommenderade badfrekvensen beroende på vilken typ av hår och miljö din katt lever i.


3.Diet

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

En frisk päls speglar din katts hälsa. Hår är tillverkat av ett protein som kallas keratin, och för att en katt ska ha en frisk päls bör kosten ge rätt mängd animaliska proteiner och hälsosamma fetter med ett lämpligt förhållande mellan omegasyror 3 och 6. Varje katt är olika, så du bör konsultera alltid en veterinär angående vilken typ av foder och tillskott som är idealisk för din katt.

hepper katttassavdelare

Varningstecken: När fällning inte fälls

Som alla andra organ är huden benägen att lida eller återspegla medicinska problem.

Kattens päls återspeglar ett medicinskt problem om:
 • Pälsen ser torr eller skör ut
 • Håret är matt eller märkbart tunnande
 • Det finns områden av alopeci , där håret faller av men inte växer ut igen
 • Huden ser rödaktig, inflammerad eller irriterad ut
 • Det finns varma hudfläckar under pälsen
 • Du kan se flingor eller sårskorpor
 • Katten kliar sig mycket
Orsakerna till utsöndring på grund av medicinska problem kan vara någon av följande:
 • Externa parasiter, loppor, fästingar eller kvalster är alla irriterande för huden
 • Allergier
 • Hudinflammation eller hudirritation orsakas av repor, skador eller till och med bakteriella infektioner
 • Ringorm eller andra svampinfektioner
 • Stress eller ångest
 • Dålig kost eller undernäring

hepper katttassavdelare

Slutsats

Avfallär normalt hos katter; de tappar några hårstrån varje dag och har två kraftiga håravfallscykler om året. Om du har märkt att din katt fäller mer än vanligt och du misstänker att det beror på ett medicinskt tillstånd, ta med din katt till veterinären för en kontroll och lämplig behandling.


Utvald bildkredit: DreamBig, Shutterstock

Innehåll