Katter som kliar kattlådan för mycket? 5 skäl till varför och hur man stoppar det!

kattsandlåda_Nadya Buyanowa, ShutterstockÄr din katt som kliar för mycket i kattlådan, lämnar du en ohygienisk röra att städa upp? Är detta ett normalt kattbeteende, fas eller hälsoproblem?

Om du befinner dig i den här situationen och letar efter några svar, har du hamnat på rätt plats. Den här guiden kommer att ge dig några användbara tips som säkerligen kan lindra dina bekymmer och förhoppningsvis eliminera den fula kattlådan.

Innan vi erbjuder några lösningar, låt oss dyka in i de potentiella orsakerna till detta udda kattbeteende.Varför kliar min katt kattlådan för mycket?

katt klättergardin

Bildkredit: Anna Luopa, Shutterstock

1. Beteendeproblem

Det finns två troliga beteendeproblem förknippade med överdrivet grävande av kattlådor och repor.

Spelar

Detta kan bara vara ett genomförbart alternativ om din katt fortfarande är ganska ung, eftersom det är sällsynt hos mogna katter. Kattungar är nyfikna och letar ofta efter det roliga i allt de gör. Tyvärr kan användningen av kattlådan vara en av dem. När de är klara med att göra sina affärer kan kattungar fastna i spänningen att gräva ner (eller gräva ner!) sitt avfall eller tycka att flödet av ströet är fascinerande.

Stress eller ångest

Om det har funnits en yttre orsak till stress eller ångest är det vanligt att katter uttrycker sin ångest genom olika udda beteenden, överdriven skräpning är ett av dem. Om du känner att din katt kan känna någon av dessa känslor är det viktigt att notera eventuella förändringar som kan ha utlöst dessa känslor så att du kan vidta nödvändiga åtgärder för att hjälpa dem.


2. Markera deras territorium

Katter är en territoriell art som är helt medveten om sitt utrymme. Om de känner att de måste skydda sina tillhörigheter kommer de att använda feromonerna på tassarna som ett sätt att markera sitt område. När det gäller mat, till exempel, kommer de att gräva runt för att göra anspråk på vad som är deras. Men för att undvika konfrontation kommer de ibland att gräva ner sina avfall för att dölja dofterna som en signal om att de inte utmanar de största katterna.


3. Hålla tassarna friska

Tassdynor kan växa till att bli förhårda, vilket kan vara en källa till obehag för din katt. Kontinuerlig repning kan hjälpa till att exfoliera bort den grova huden och återskapa ny hud. Om du upptäcker att detta är ett problem för din katt, försök att införliva fler skrapstolpar i hela huset som ett sätt att förebygga destruktiva repor.
Klumpande kullar kan också fastna i din katts tassar, vilket kan vara obehagligt och smärtsamt, särskilt för långhåriga katter som har långt hår mellan naglarna och kuddarna. En snabb inspektion efter att din katt har använt kattlådan kommer att avgöra om detta är ett problem för din katt.
Att avkloa din katt kommer inte att eliminera detta problem och kan orsaka mer skada på din katt i det långa loppet. Du kan välja att byta till en finkornig eller pelletströ för att undvika detta problem.


4. Kommunikation med kamrater

Om ditt hus är värd för mer än en katt, kan överdriven repning vara en källa till kommunikation mellan huskamrater. Som vi noterade ovan finns det doftkörtlar i katttassar som gör att de kan lämna sin doft för att låta andra kattdjur veta om deras existens.

blyg rädd-katt-i-hink kattlåda

Kredit: Tung Cheung på Shutterstock


5. Kattlåda-relaterade problem

Om det inte finns några anmärkningsvärda skillnader med din katts beteende, kan det att repa kattlådan för mycket vara relaterat till själva kattlådan.

Smutsig kattlåda

Kattlådan kan vara för smutsig för att din katt ska känna sig bekväm samtidigt som den hittar rätt plats att utföra sin plikt. Det kan avge obehagliga lukter och vara för fullt vilket resulterar i ett längre sökande efter en lämplig badrumsplats. För att undvika detta, se till att du byter ut ströet varannan vecka och öser upp avfallet så ofta som möjligt. En användbar anmärkning att tänka på när du byter ut hela kartongens innehåll är att tvätta den noggrant med varmt vatten och vinäger för att eliminera eventuella kvardröjande lukter.

Kattlådan är inte tillräckligt stor

Kattlådan kan vara för liten om du upptäcker att din katt försöker gräva bortom själva ströet och boxen. Detta kommer att resultera i en röra runt kattlådan och sprida obehagliga lukter. Detta kan undvikas genom att helt enkelt uppgradera till en snygg och rymlig kattlåda.

Inte tillräckligt med skräp

Om din katt har gott om plats i sin kattlåda och du är noggrann med att hålla den fri, kan det vara så att det inte finns tillräckligt med skräp för att den ska kunna gräva och gräva ner avföring ordentligt. Det är deras instinkt att täcka över sitt avfall för att maskera sin doft.

För att motverka vart och ett av dessa kattlåderelaterade problem kan du plocka upp en extra stor kattlåda och fylla den med inte mindre än ett 3-tums lager rent skräp.

Kattlådan inte på en lugn och privat plats

Katter föredrar integritet, liksom de flesta när de försöker använda badrummet, så ett område med hög trafik som vardagsrummet är inte ett bra val. Placera inte kattlådan i samma område som deras mat- och vattenskålar.

Intressant: katt i badrummets kattlåda

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Vanliga frågor

Hur stoppar man katter från att leka i kattlådan?

Du kanske upptäcker att vissa katter tycker om att leka i sin kattlåda, särskilt kattungar. Men är det normalt att kattungar leker i kattlådan? Ja det är det. Kattungar bara 'övar' och de älskar känslan när de gräver.

Om en mogen katt stannar kvar i kattlådan längre än deras badrumspaus, kan detta vara för komfort, eftersom kattlådan är full av deras och andra välbekanta dofter som kan ge en känsla av säkerhet.

Vi rekommenderar att du tar din katt till veterinären för konsultation om detta verkar vara ett pågående problem för dem. När det gäller kattungar är en leksak vanligtvis allt som behövs för att distrahera din kattunge från att leka i kattlådan.

Varför stirrar katter på kattlådan?

Detta är relaterat till deras anspråk på territorium. Om du ser din katt stirra på kattlådan kan det vara så att en annan katt har använt den, eller så finns det också en möjlighet att lådan inte är tillräckligt ren. Att helt enkelt rengöra lådan regelbundet hjälper till att hålla din katt nöjd med sin kattlåda.

Varför kliar min katt på golvet runt kattlådan?

En katt som skrapar golvet runt en kattlåda kan betyda att de klagar på själva kattlådan. Kanske är den smutsig eller för liten eller så finns det inte tillräckligt med skräp i lådan. Detta är ytterligare en anledning till att ägare bör kontrollera och rengöra kattlådan regelbundet, särskilt när katterna vill använda den.

Slutsats

Först och främst kan en snabb kontroll av kattlådan hjälpa till att avgöra vad roten till din katts överdrivna repor kan orsakas av. Oftare än inte kommer noggrann rengöring av boxen att förmedla detta kattbeteende. Du bör också överväga att ta din katt till veterinären för att säkerställa att det inte finns några underliggande hälsoproblem, stress eller oro.

Förhoppningsvis lyckades du hitta den klarhet du behövde, att du förstår mer om din katt och de beteenden som orsakar överdriven skrapa i kattlådan.


Feature Image Credit: Nadya Buyanowa, Shutterstock

Innehåll