Katts sömnvanor & hur man skapar ett säkert sömnutrymme

kapitel 5 v2Sömn och din katts säkra plats

Under en hel dag kan en katt tillbringa 14–16 timmars sömn. Sömn är alltså en mycket helig och viktig ritual för våra kattvänner.Men varför sover katter så mycket?

Vi har inga definitiva svar, men det beror troligen på deras kost och aktivitet i det vilda. Som nämnts tidigare är katter skymning djur. Det betyder att de är mest aktiva under gryning och skymning – en tid då fåglar och de flesta av deras naturliga byten också är som mest vakna.

Du kanske också har märkt att katter är benägna att sova när de vill under dagen, följt kort därefter av ett anfall av att slita runt huset och springa galet - vanligtvis tidigt på morgonen när du försöker sova!

Trots att de till synes ignorerar världen förblir katter relativt vakna när de sover. Du kan till och med se deras öron röra sig mot vissa ljud när de slumrar. Denna sömnvakenhet är en annan anledning till att katter vanligtvis har 14-16 timmars korta sömnperioder, snarare än flera längre oavbruten sömn.

Sömnvakenheten anses vara ett naturligt beteende, ett beteende som hjälper katter att hålla sig tillräckligt alerta för att vara medvetna om närliggande rovdjur, trots att de slumrar belåtet.hepper katttassavdelare

Din katts sömn

Katter kommer att sova var de än kan göra sig bekväma, men föredrar vanligtvis ett område som är varmt, avkopplande, upphöjt från marken och ett slutet utrymme. Det rekommenderas därför att dina katter har ett antal sovplatser och/ellerkattsängartillgänglig, helst i mer än ett rum i ditt hus.

söt orange och vit kattunge sover på sten utanför

Anledningen? Varje katt i ditt hem behöver ha en säker plats de kan dra sig tillbaka till om de är stressade eller nervösa. För att ta reda på var dessa säkra platser kan vara, tänk på en tid då de var stressade eller rädda.

Vart sprang de till i ditt hus? Gömde de sig någonstans specifikt, mer än en gång i rad?

Helst skulle varje katt i ditt hem ha ett rum där de kan dra sig tillbaka, för att undvika varandra vid behov. Förståeligt nog kommer inte alla hem att ha plats för många säkra tillflyktsorter!

Men i den mån det är möjligt att ha flera bekväma och skyddade sovplatser, en för varje katt i ditt hem, kommer det att ha en nästan omedelbar effekt för att minska stress och öka din katts lyckonivåer.

Kattsängar


Att välja den perfekta kattsängen (bekväm och cool)

Det finns många vanliga husdjurssängar tillgängliga på marknaden, allt frånmjuka vadderade kuddartill hängmattor, till kuddar med tasstryck.

Lyckligtvis finns det även fantastiska mönster på marknaden som Makeupexp Pod-sängen, som inte bara passar perfekt för katters behov, utan också gör det med stil. (eller det skulle vi vilja tro!)

Makeupexp Pod-sängen har designats för att ha de egenskaper som din katt behöver för att känna sig både säker och bekväm att sova i ditt hem.

 • Upphöjd från marken
 • Ett slutet utrymme
 • Mycket varm med möjlighet till tvättbar fleece eller slät filt
 • Möjligheten att byta pod till en öppen säng genom att ta bort locket
 • Portabel
 • Snyggt utseende (för oss människor)

Helst innebär att ha flera Pods per katt i separata områden i ditt hem att den naturliga sömnrotationen som sker med katter kan ske med lätthet.

Säkerhet


Skapa din katts säkra plats (mindre stress och mer Zzzzz)

katt som sover på en liten soffa

Efter att ha observerat var och en av dina katter i ditt hem har du förmodligen redan en ungefärlig uppfattning om var de springer till om de är stressade eller nervösa. Den här platsen är möjligen den plats de också tillbringar större delen av sin tid med att sova.

Att lokalisera och förbättra din katts säkra utrymme är en av de viktigaste delarna för att skapa det perfekta kattvänliga hemmet. Om du inte är säker på var din katts säkra plats är, tillbringa några dagar med att observera honom eller henne och anteckna var den mesta tiden spenderas.

Vart tar de vägen när någon kommer till dörren? Var tillbringar de större delen av sin tid med att sova?

Med lite tid och observation kommer det inte att ta lång tid att lösa detta. Om du inte tror att din katt har en säker plats, måste du ta en noggrann titt på kartan över ditt hem som du gjorde tidigare. På den kartan, var är den tystaste och varmaste platsen?

Om du har mer än en katt kan varje katt behöva sitt eget rum med en säker plats i den. Det här kan vara en varm kattsäng ovanpå en garderob för en katt och en Makeupexp Pod-säng i arbetsrummet för den andra katten.

För katter i ett hushåll som kommer överens till en punkt där de kommer att mysa och putsa varandra, är det bra att ha sina säkra platser i samma rum, särskilt om du är i ett mindre hem.

Katter är vanligtvis antingen 'trädbor eller buskbor - ibland är de båda! En 'trädboende katt' föredrar att resa sig högt och kommer att känna sig säkrare på höjden, medan 'buskboende katter' föredrar att stanna på marknivå, men behöver ha en plats att gömma sig i och känna sig trygga i.

katt som sover ute

Bestäm om din katt är den ena, den andra eller båda, och ta hänsyn till detta när du väljer och skapar sin säkra plats.

Var än din katts säkra plats är, försök att säkerställa följande:

 • Området är varmt
 • Det finns en bekväm kattsäng i närheten
 • Det är borta från kattlådor och matskålar
 • Det finns en vattenskål i närheten
 • Det är en säker plats med en utsiktspunkt (någonstans högt) om din katt är en trädbo

Om det finns spänningar mellan husdjur i ditt hem, försök att begränsa tillgången till detta utrymme till endast katten i fråga

Att ge varje katt i ditt hem ett eget tryggt utrymme kommer att minska spänningarna mellan din katt och alla andra katter eller djur. Det kommer också att hjälpa dem att stressa ner i sin egen tid, och i slutändan leda till mindre beteendeproblem — betydelsegladare katter, och gladare ägare!

Det här är kapitel 5 i 12-kapitelserien:

 • Se kapitellistan här

Utvald bildkredit: Impact Photography, Shutterstock

Innehåll