Kommer två hankatter överens bättre än två honkatter?

Två söta egyptiska Mau-katterAtt lägga till ytterligare en katt till ditt hushåll kan vara stressande eller inte stressande alls. Vissa katter verkar ta månader innan de ens klarar av att vara i samma rum, medan andra vänjer sig vid varandra inom några dagar.

Katter är individer, så det är mycket som spelar in om de kommer överens med andra. Socialisering, temperament och liknande faktorer spelar alla en roll. Vissa katter gillar helt enkelt inte andra katter. Andra verkar komma överens med alla andra djur.

Med så många faktorer inblandade är det intressant att överväga om sex kan vara en av dem. Kommer hankatter bättre överens än honor eller vice versa?

Helt ärligt så vet vi inte. Det finns inte många studier gjorda på orelaterade kattförhållanden. De flesta studier är mellan kullkamrater, vilken information som uppenbarligen inte kommer att gälla bland obesläktade kattdjur.Istället för att lita på sex bör du istället titta på katternas temperament. En skygg, avslappnad katt kommer vanligtvis inte överens med en aktiv katt. Som sagt, att para ihop två mycket aktiva, territoriella katter kommer sannolikt också att resultera i slagsmål.

Vad händer om katterna är syskon?

Även om vi inte har mycket information om orelaterade katter, vet vi några saker om kullkamrater. Om du funderar på att köpa två olika kattungar från en kull, kommer sex sannolikt att vara en faktor som påverkar ditt val av kattunge.

Det finns dock inga bevis för att kattungar av hankön kommer överens bättre än kattungar av honkön eller vice versa. Sex verkar inte spela så stor roll i längden. Om det finns en effekt är den för liten för att märkas. De flesta kullkamrater kommer bra överens helt enkelt för att de har varit runt varandra hela livet.

Som sagt, deras personlighet spelar en roll. Aktiva katter stressar vanligtvis avslappnade katter. Det kan dock vara svårt att säga en katts framtida temperament baserat på deras handlingar som kattungar. Be uppfödaren av kullen att hjälpa dig att välja två katter som har liknande personligheter, eftersom det kan hjälpa dem att komma överens bättre.

Baserat på denna logik kanske det inte nödvändigtvis spelar någon roll om du väljer två hanar eller två honor. Istället kanske det bara spelar roll att du väljer två katter av samma personlighet. När allt kommer omkring är dessa katter mer benägna att komma överens. Det finns dock inga aktuella vetenskapliga data som backar upp detta.

två katter vända fram

Bildkredit: Olga1205, Pixabay

Är hankatter mer aggressiva mot andra hanar?

Det finns en missuppfattning att hankatter är mer territoriella och därför kan vara mer aggressiva mot andra hanar. Detta är dock inte nödvändigtvis sant. Vissa hanar är territoriella men andra är det inte. Det är mer en fråga om personlighet än sex.

Till skillnad från vissa vilda kattarter etablerar både hanar och honkatter sitt eget territorium. Vissa katter mår bra av att andra katter kommer in på deras territorium. Detta bestäms inte av deras kön, utan deras temperament.

Därför kan vissa kvinnliga par slåss mer än vissa manspar. Vissa hanar kan bli territoriella och aggressiva, men det beror inte på att de är manliga.

För att undvika aggression är det viktigt att introducera dina katter på lämpligt sätt. Detta innebär ofta gott om uppbyggnadstid till ett verkligt möte. Du bör hålla din nya katt i ett avstängt område i minst en vecka. Detta gör att katterna kan etablera nytt territorium innan de introduceras. Annars kan de slåss om var de hör hemma.

Om du är adoptera två katter samtidigt , detta är ett mindre problem. Ingen av katterna kommer att ha ett territorium inrättat än, så de kommer inte att ha något att försvara.

Slåss hankatter med honkatter?

Ja, en katts kön har lite att göra med vilka katter de slåss med. Oavsett kön kommer en katt att skapa sitt eget territorium i sitt hem och ogillar att andra katter vistas i det, även om de är av ett annat kön. En huskatts territorium kan vara litet. Det kan innehålla en enkel kudde på en säng eller en fönsterbräda.

Dina katter kommer inte att dela upp hela huset, men de kommer att ha sina utrymmen . Deras kön kommer inte att förändra detta.

Utöver detta gillar vissa katter helt enkelt inte andra katter, även om de är av ett annat kön. Detta gäller både han- och honkatter. Om de inte var socialiserade runt andra katter kan de vara rädda för dem eller helt enkelt inte veta hur de ska agera. En hane kan absolut slåss mot en honkatt.

två katter slåss utanför

Bildkredit: rihaij, Pixabay

Kan två hankatter leva tillsammans?

Ja, det handlar mest om huruvida deras temperament stämmer. Om du har två avslappnade hanar kommer de sannolikt att gå bra överens. Två territoriella hanar kan dock driva varandra galen. Om en hane är territoriell och den andra avslappnad, kan den territoriella hanen också irritera den avslappnade hanen.

Kastrering katterna kan hjälpa. Men det kommer vanligtvis inte att förändra en katts temperament för mycket. Det kan dra ner på märkning och liknande beteenden från angriparens sida, men det kommer förmodligen inte plötsligt att göra din katt till bästa vänner.

Kullkamrater är mer benägna att komma överens än orelaterade katter. Dessa katter är redan bundna och vet hur de ska agera runt varandra. Men plötsliga förändringar i deras förhållande kan inträffa efter att de uppnått sexuell mognad.

Är honkatter mer territoriella än hankatter?

De territoriella beteenden av en katt beror mer på deras temperament än kön. Du kan stöta på en hankatt som inte verkar bry sig så mycket om andra katter alls, medan en hona kan morra åt vilken katt som helst som hon ser ut genom fönstret. Sex spelar ingen roll utanför sexuella beteenden, som märkning. (Men även då markerar vissa kvinnor.)

Honor är inte medfödd mer territoriella än män.

Två devon rex-katter sitter på skrapstolpen

Bildkredit: Veera, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

När du väljer två katter, välj dem baserat på deras temperament, inte kön. Två hankatter kommer inte nödvändigtvis överens med varandra bättre än två honkatter. En hane och en hona kanske inte kommer överens bättre än ett par av samma kön. Sex är helt enkelt inte en korrekt förutsägelse av hur väl ett par katter kommer att komma överens.

Istället är om katterna är lika i temperamentet viktigare. Katter som agerar på samma sätt är mer benägna att komma överens. Den enda gången detta inte är fallet är när du har att göra med två aktiva, territoriella katter. I det här fallet är det mer benägna att slåss eftersom deras temperament är lika.


Utvalda bilder: Sarah Fields Photography, Shutterstock

Innehåll