Kommer schäfer överens med katter? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretÄven om rivaliteten mellan hundar och katter är en historia lika gammal som tiden, är det normalt att hundar och katter kommer överens med tidig socialisering. Tricket är att hitta en hundras som antingen ignorerar katten eller älskar den naturligt. Om du gillar schäfer, kanske du undrar om den här stora rasen kommer överens med katter.För att uttrycka det rakt på sak kan schäfern komma överens med katter med rätt träning och tidig socialisering, men de är inte beroende av schäferns kärleksfulla natur för att vara tillräckligt för att få dessa två djur att komma överens. Var istället proaktiv i socialisering och temperamentsval för att hitta rätt Schäfer och katt.Läs vidare för att lära dig mer om hur schäfern reagerar på katter och få tips om tidig socialisering.Avdelare 1

Är schäfer bra med katter?

Schäfervalp med söt kattunge som sitter på grönt gräs

Bildkredit: Ermolaev Alexander, ShutterstockI jämförelse med mer aggressiva raser är schäfer naturligt bra med katter. Med det sagt kan individuella schäfer agera oroliga runt katter eller agera aggressivt.

Med andra ord kan det vara svårt att förutsäga om en schäfer kommer att komma bra överens med katter eftersom individuell personlighet är den största avgörande faktorn. Eftersom de är mindre aggressiva än vissa raser, har du bättre tur att umgås med schäfer.

Naturligtvis är schäfer verkligen kärleksfulla, men de föddes ursprungligen upp som vallhundar. Deras vallbakgrund betyder att de har en naturlig instinkt att jaga, valla och skydda. Även om schäfer inte menar att vara aggressiva, kan katter ofta tolka deras beteende som sådant.

Lyckligtvis svarar schäfer, särskilt när de är valpar, på träning bra. Med tidig socialisering har schäfer en stor chans att komma överens med katter. Endast genom socialiseringsinsatser kan du lita på att en schäfer kommer överens med din lurviga kattvän.

Om schäfer

Om du vill introducera en Schäfer för en katt behöver du veta mycket om denna hundras. Låt oss ta en titt på några viktiga fakta om schäfer som påverkar deras förhållande till katter.

Schäfer liggande på soffan

Bildkredit: New Africa, Shutterstock

Bakgrund

Som namnet antyder användes schäfer från början som vallhundar. Det var deras jobb att hjälpa till att hålla ihop besättningar och försvara dem från rovdjur. Även om schäferarna skyddade hjorden, nappade de ofta i fårklackarna för att hålla dem samman.

Idag behåller schäfern fortfarande denna vallningsdrift. När de är runt katter kan de jaga och till och med nappa i svansen eller hälarna. Även om detta beteende inte är direkt aggressivt, är det alarmerande för katter. Om din katt lyfter är det extra troligt att schäfern beter sig på detta sätt.

Personlighet

Schäfer är kända för att ha en av de mest älskvärda personligheter. Idag anses denna hund vara en av de mest populära raserna eftersom den är intelligent, modig och svarar mycket bra på träning.

Dessutom är schäferhundar kända för att vara känsliga och älskvärda, vilket är anledningen till att de är perfekta vakthundar för familjer. De kommer bra överens med barn, men de kommer att skydda om det behövs. Med rätt ägare blir schäfern lätt en av de mest socialiserade och älskvärda hundarna.

Träningsförmåga

När det gäller träningsförmåga anses schäferhundar vara en av de bästa. De har en hög önskan att behaga sina ägare, och de är mycket intelligenta, vilket gör det lättare för dem att ta upp kommandon. Speciellt under de första tre månaderna av sitt liv har schäfer en stor förmåga att tränas.

Avdelare 8

Hur du får din schäfer och din katt att komma överens

Om du vill att din schäfer och katt ska komma överens måste du fokusera din uppmärksamhet på schäfern genom att umgås med den och träna den därefter. Eftersom schäferhundar är intelligenta och ivriga att behaga, är det inte så svårt att träna dessa hundar som det skulle kunna vara med andra raser.

Ju tidigare du umgås med din schäfer, desto bättre. Den bästa tiden att umgås med din schäfer är under de första tre månaderna av dess liv. Om schäfern socialiseras förr snarare än senare, är det mycket mer sannolikt att den är snäll och mild mot katter.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Megan Koda Kimber Kisky Tor (@threecatsonegsd)

Faktorer som påverkar socialisering

För att få ut det bästa resultatet av socialiseringsträning finns det några faktorer du måste ta hänsyn till. Ålder och temperament är de två viktigaste.

Ålder

Den viktigaste faktorn att tänka på när du umgås med din schäfer är dess ålder. Ju yngre din schäfer är, desto lättare blir socialiseringen. Om du redan har en katt i ditt hem är det bäst att skaffa en schäfervalp i motsats till en vuxen schäfer.

Börja träna din schäfer hur man beter sig runt katter så snart som möjligt. Om din hund fortfarande är en valp kommer den sannolikt att ta träningen väldigt snabbt eftersom den ännu inte har några dåliga erfarenheter av katter.

Temperament

Tänk på temperamentet hos både hunden och katten i fråga. Om du vet att din schäfer är aggressiv mot andra djur, kommer det inte att vara ett bra alternativ för katten att ta in den i hemmet. På samma sätt kommer katter som är väldigt skrämmande och blyga förmodligen inte att känna sig hemma runt en hund, även om den schäfern beter sig underbart.

Avdelare 2

Hur du presenterar din schäfer för din katt eller vice versa

När du först tar med din schäfer hem till din katt eller en katt hem till din schäfer, måste du avsätta tid för att introducera dem för varandra i ett kontrollerat område .

schäfer valp sitter på marken

Bildkredit: Nina Alanen, Pixabay

Steg 1

Börja med att helt separera djuren tills schäfern är tränad. Om schäfern ännu inte är utbildad kan mötet gå dåligt, även om schäfern inte försöker agera aggressivt.


Steg 2

Under det första mötet vill du helt enkelt att de två djuren ska bli bekanta med den andras doft. Ha två rena trasor och gnugga en längs ryggen på varje djur. Ta sedan med kattduken till hunden och hundduken till katten. Låt dem upptäcka tyget på egen hand.

Var uppmärksam på hur djuren beter sig. Verkar antingen djuret oroligt eller överdrivet upphetsat? Detta kommer att ge dig en bra ledtråd om hur djuren kommer att reagera på varandra. Fortsätt denna process tills både katten och hunden är lugna runt tyget.


Steg 3

När djuren är bekväma runt de doftande dukarna, låt djuren se varandra, men inte vara i samma rum. Du kan göra detta genom att sätta ett djur på en sida av en glasdörr och det andra djuret på den andra. Gör detta ett par dagar i fem minuter åt gången.

Paket-hund-och-katt_WiP-Studio_shutterstock

Kredit: WiP-Studio, Shutterstock


Steg 4

Efter att djuren har vant sig vid att se varandra, kan du ta med dem båda inuti, men ändå hålla dem åtskilda med något som en husdjursgrind. Detta säkerställer att båda husdjuren är säkra, men de har också möjlighet att se och lukta på varandra.


Steg 5

När du är redo kan du låta schäfern känna lukten av katten i koppel. Eftersom både du och din katt blir mer bekväma med schäfern, kan du välja ett längre koppel och så småningom ta hunden helt ur kopplet. Ta dig tid med denna process och ge båda husdjuren godsaker för gott beteende.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Om du vill ha både hund och katt kan schäfer vara ett bra val, men du måste ta dig tid att sakta introducera de två djuren för varandra efter omfattande utbildning . Med tidig socialisering får de flesta schäfer tillsammans med katter .


Utvald bildkredit: VP Photo Studio, Shutterstock

Innehåll