Luktar schäfer? Här är vad du behöver veta!

Schäferhundar är magnifika djur med sin ståtliga ställning och till synes lätta gång. De får verkligen din uppmärksamhet. Vi associerar inte ofta rasen med att ha en distinkt lukt. Men när det gäller att svara på frågan om de kan, är svaret att det beror på. Flera saker kan orsaka att det inträffar, från genetik till beteende till hälsoproblem. Låt oss gå igenom vad du behöver veta.Avdelare 1

Potentiella orsaker till lukt

Vissa hundraser är naturligt på den illaluktande sidan. Ofta är de vattenhundar, såsom labrador retrievers. Oljan som deras körtlar producerar för att hålla dem torra trycker ofta på kuvertet. Schäfer är vanligtvis inte en av dessa raser. Om det är ett problem med ditt husdjur är orsaken troligen extern istället för genetisk, med få undantag.

Hundar som är hundar

En sak som alla schäferhundar vet om sina hundar är att de är lekfulla, aktiva djur. De vill ha kul med sina mänskliga följeslagare. Det är en anledning till att de är tredje mest populära rasen med American Kennel Club (AKC). Ibland kommer lek att få dem att göra de jäklaste sakerna, som att rulla in något illaluktande.

En annan sak att tänka på är att herdar är lojala och kommer att skydda sina familjer. De är också modiga. Det kan sätta dem i skottlinjen om ditt husdjur stöter på en arg skunk . En schäfer har inga betänkligheter att ta en för laget.schäfer hoppar på en kvinna

Bildkredit: cynoclub, Shutterstock

Tandvårdsproblem

Andra orsaker till lukt kan signalera hälsotillstånd som är värda en resa till veterinären för att behandla. Tandproblem står högt på listan. Denna ras är inte särskilt utsatt för dessa problem. Men det är ofta en konsekvens av ålder och plackuppbyggnad över tiden. Dålig andedräkt är ett tecken. Borsta din hunds tänder regelbundet kan hjälpa till att förhindra det. Tandbehandlingar är ett annat utmärkt förebyggande.

Hudinfektioner

Schäfern har en tät, dubbel päls som ofta kan ta lång tid att torka om valpen blir blöt. Det kan förklara en anledning till varför ditt husdjur luktar. Det kan också vara tecken på hudinfektion eller seborre . Det kan ha många orsaker, inklusive svampinfektioner eller bakterieinfektioner. Loppor och hotspots är andra möjliga bovar. Ett besök hos veterinären är absolut nödvändigt för att förhindra att sekundära hudtillstånd repar sig.

Öroninfektioner

Schäferns päls kommer in i bilden igen när det kommer till kvalster och öroninfektioner. Överskott av hår kan hindra cirkulationen från att hålla hörselgången torr. Det sätter scenen för dessa hälsoproblem. Du kommer ofta att märka att ditt husdjur tassar i öronen eller skakar på huvudet mycket, förutom lukten. Frekvent rengöring är ett effektivt förebyggande medel som en del av skötselrutinen för ditt husdjur.

veterinär kontrollerar schäferhundens hälsa

Bildkredit: VP Photo Studio, Shutterstock

Perianal fistel

Perianal fistel beskriver ett hälsotillstånd som ofta ses hos schäfer. Dess primära tecken är ett öppet sår runt analområdet. Överdriven slickning och svårigheter med avföring är vanliga symtom. Tyvärr är det vanligtvis en lång behandlingsprocess som kräver veterinärvård. Det kräver vanligtvis flera metoder för att kontrollera och hålla ditt husdjur bekvämt.

Andra hälsofrågor

Andra allvarligare hälsotillstånd kan orsaka din Schäfer att lukta. Lyckligtvis är de flesta sällsynta i denna ras.

Det är dock värt ett besök till veterinären om du märker andra symtom, såsom:
  • Klumpar
  • Oförklarlig viktminskning
  • Munsår
  • Ökad törst
  • Letargi
  • Aptitlöshet

Men oftare än inte har ett luktproblem en enkel orsak med en relativt enkel lösning. Om du är orolig är det vanligtvis bäst att börja med en fysisk undersökning och slutföra blodprov för att utesluta andra möjliga orsaker till problemet.

schäfer flåsande

Bildkredit: MasatoTsuda, Pixabay

Hantera ett illaluktande problem

att reglera grooming rutin hjälper till att förhindra problem med lukter innan de börjar. Lyckligtvis är schäfern en ren ras som vanligtvis inte kräver frekventa bad. Vi rekommenderar borsta ditt husdjur några gånger i veckan för att förhindra mattor. Det är också ett utmärkt tillfälle att undersöka pälsen för tecken på yttre parasiter eller hudinfektioner.

Du bör också kontrollera din valps öron ofta eftersom rasen är utsatt för dessa tillstånd. Att vänja ditt husdjur vid att du hanterar dess öron och tassar gör det lättare att leta efter potentiella problem. Din veterinär kommer också att uppskatta dina ansträngningar.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Lukt är inte synonymt med att äga en hund, inte ens en schäfer. Regelbunden veterinärvård är det bästa sättet att förhindra hälsoproblem som kan få din valp att lukta. Det är också viktigt att hänga med regelbunden skötsel att fånga eventuella problem i sin linda innan de blir allvarliga. Kom ihåg att ägande av husdjur kommer med ansvaret för att upprätthålla din hunds goda hälsa.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: shelma25, Pixabay

Innehåll