Maine Coon Cat Grooming Steg-för-steg-guide

Välj Namnet På Husdjuret  kamning päls av en maine coon kattMaine Coon-katter är några av de mest attraktiva långhåriga kattdjuren du någonsin kommer att se. De är en naturlig ras, och de lider vanligtvis inte av de medicinska problem som ofta ses hos renrasiga katter, även om de ibland har problem med höftledsdysplasi på grund av deras relativt stora storlek.

Även om dessa vänliga katter inte kräver samma mängd skötsel som andra långhåriga raser, som perserkatter, kräver de fortfarande regelbunden borstning för att hålla dem snygga och för att minimera hårbollar. Läs vidare för en steg-för-steg-guide om hur du sköter din Maine Coon-katt.

Förberedelserna

Om du precis har adopterat en av dessa sociala katter, kanske du har frågor om hur ofta de behöver putsas och om du behöver bada dem. Nedan kommer vi att täcka några grunder, inklusive hur ofta du behöver putsa din kattvän och hur ofta du behöver muta din katt för att komma i badkaret.  Maine Coon-katt redo för trimning, skötselverktyg

Bildkredit: Kreminska, Shutterstock

Hur ofta behöver jag putsa min Maine Coon-katt?

Maine Coon-katter klarar sig bäst med korta borstningar två eller tre gånger i veckan kompletterat med mer omfattande skötsel vid behov. Beroende på hur tjock din katts päls är, kanske du vill investera i en skonsam verktyg för avlägsning.

Behöver Maine Coon-katter regelbundna bad?

Maine Coon katter, precis som alla tamkattungar, är skickliga på att ta hand om sina egna behov på badavdelningen. Det är inte ovanligt att katter tillbringar upp till halva dagen i trimningsrelaterade aktiviteter. De flesta vuxna kattungar är vakna och aktiva i genomsnitt 15 timmar per dag.

Om du någonsin har begravt din näsa i din katts päls, har du förmodligen märkt att katter, till skillnad från hundar, inte luktar. Så det finns inget behov av att schemalägga regelbundna badtider, och att bada din katt kan leda till torr och flagnande hud, mjäll och andra hudproblem.

Å andra sidan älskar Maine Coon-katter i allmänhet vatten: leka med det, titta på det och ibland till och med hoppa i det. Om ditt husdjur luktar skunk är det helt rimligt att lägga dem i badet, och din katt kan faktiskt njuta av det!

  Maine Coon bad

Bildkredit: Olleg, Shutterstock

Tycker katter om att bli trimmade?

Katter, precis som människor, har individuella gillar och ogillar. Gör trimningen till en rolig bindningsaktivitet mellan människa och katt med massor av kramar, uppmuntran och godsaker för att säkerställa att din katt får en trevlig upplevelse. Med tillräckligt med godsaker och kärlek bör du kunna få även den mest motvilliga katten att tolerera regelbunden skötsel.

Steg-för-steg-guide för att sköta din Maine Coon-katt

Att sköta din Maine Coon är inte svårt. Förbered dig i förväg och ge din katt tid att anpassa sig till processen.

1. Samla dina förnödenheter

Även om ditt husdjur så småningom kan njuta av trimning, är det avgörande, särskilt i början, att har allt du behöver för att ta hand om din katts skötselbehov till hands och redo att gå innan du sätter igång.

En borste och avfallsmaskin är avgörande för att hålla din Maine Coon-katts päls frisk och under kontroll. Ta en påse så att du enkelt kan slänga håret som samlas i borsten. Annars kommer du att hamna med en hög med päls på din soffa eller var du än bestämmer dig för att borsta din katt.

Om du putsar din katt i soffan, ta en filt som är lätt att tvätta för att fånga upp lite av håret, annars kanske du dammsuger i flera dagar.


två. Ställ in ditt skötselområde

Lägg ner en trasa, handduk eller filt i området där du planerar att putsa din katt, och placera din soppåse eller pälskärl inom ett lättillgängligt avstånd. Om du har en slingrig katt, kanske du måste hålla den på plats för att få allt det där med att borsta.

  maine coon grooming

Bildkredit: Sergey Fatin, Shutterstock


3. Skaffa din katt

Försök att locka din katt till 'grooming-platsen' med godsaker. Många kattungar som tycker om att bli gjorda blir glada när de ser sin favoritborste. Om din katt inte är ett stort fan av processen, kan du behöva plocka upp dem och ta dem till det område där du planerar att putsa dem. Ta i så fall några godsaker för att bruda det motvilliga kattdjuret. Använda sig av positiva förstärkningstekniker att gradvis få din katt att acceptera trimning. Med tiden kan din katt bilda positiva associationer till skötseln och till och med sluta älska den.


Fyra. Leta efter Tangled Fur

Ta reda på om det finns några områden där din katts päls har mattas och behöver extra uppmärksamhet. Du kan lätt känna på mattorna när du klappar din katt, och det är lätt att se när din katts päls blir för tjock och ur hand. Typiska platser för mattor är din katts hals och bakdelar.

Om du regelbundet ansar din katt, ska du inte behöva ta itu med tovor som kräver klippning eller andra allvarliga åtgärder. Kom ihåg att hålla dig borta från öppna skador eller sår. Undvik att gå i närheten av läkande eller känsliga områden med trasig hud!


5. Borsta bort mattor eller trassel

Du bör ta bort mattorna och tovorna individuellt innan du försöker borsta din katt från öra till svans. Använd korta drag på problemområdena och borsta din katt i riktning mot pälskärnan. Med andra ord, använd långa drag från huvud till svans. Om du använder ett avfallsverktyg, ta bort alla mattor och trassel först för att undvika onödigt slitage på din utrustning och potentiellt skada din katt genom att dra i håret.

  borsta en maine coon

Bildkredit: Olleg, Shutterstock


6. Borsta din katts hela kropp

Börja med området runt din katts öron och hals. Katter tenderar att njuta av att bli klappade och borstade på båda ställena, men din katt kan bli irriterad när du försöker borsta magen och var som helst i närheten av rumpan, inklusive toppen av bakbenen. Använd godsaker och uppmuntran för att göra upplevelsen roligare. Några minuters regelbunden och konsekvent borstning några gånger i veckan bör förhindra att du lägger för mycket tid på att få din katts päls glänsande och trasselfri.

Slutsats

Maine Coon-katter är några av de sötaste djuren du någonsin kommer att träffa, och de är extraordinära sällskap. Regelbunden borstning är avgörande för att hålla kattens päls frisk och i toppform, och när du och din katt väl kommer in i en rytm kommer grooming att bli en utmärkt bindningsaktivitet som ni båda kommer att se fram emot.

+ Källor