Mamma hund lämnar sina valpar: Vad ska man göra

Välj Namnet På HusdjuretAtt se en mamma föda är en spännande tid, men det kan också vara ganska stressigt för alla inblandade, inklusive den nyblivna mamman. Ibland kan det gå fel, som om en mamma bestämmer sig för att lämna sina valpar för att klara sig själva. Om en hundmamma lämnar sina valpar kan de valparna omöjligt ta hand om sig själva.Därför måste ägaren förstå varför en mammahund kan lämna sina valpar, tecknen på att övergivande är nära förestående och vad man ska göra om mamman vägrar att visa intresse för sina valpar. Här är några steg som bör tas när det är dags för din mamma att föda, så att du är beredd ifall det slutar med att hon lämnar dem.avdelare 10

De 3 sätten att reagera på en hundmamma som avvisar valpar:

1.Förstå orsakerna

Det finns några olika anledningar till att en mamma kan lämna sina valpar och inte visar något intresse för att ta hand om dem. Den första anledningen är helt enkelt stress och obehag. Att föda är stressigt för mamman, vilket kan påverka hennes förmåga att bry sig om allt annat än hennes stress, särskilt om hon är förstagångsmamma.

mamma och valp staffy

Bildkredit: PixabayEn annan anledning till att en mammahund kan ignorera eller lämna sina valpar är att hennes hormoner är i obalans och att hennes modersinstinkter inte slår in så effektivt som de borde. Detta kan leda till ett bristande intresse för att trimma eller till och med mata sina valpar.

Hundar kan också överge sina bebisar om de verkar för sjuka eller svaga för att överleva. Hon kanske själv mår dåligt och helt enkelt inte kan ta hand om sina valpar. Oavsett orsak är det möjligt att gå till botten med problemet om du vet vilka tecken du ska leta efter.


två.Förstå tecknen

Det finns tecken att leta efter som låter dig veta om du kan lita på att din mammahund tar hand om sina valpar. Det första som din hund bör göra när en valp föds är att slicka den för att bli av med säcken som den föds i och stimulera dem så att de börjar andas på egen hand. Om hon inte slickar sina barn kommer hon förmodligen inte att göra något annat för att ta hand om dem heller.

Även om en mammahund slickar sina bebisar när de föds, kan hon backa och inte vidta några ytterligare åtgärder för att ta hand om dem. Om en mamma inte lägger ut sig för att låta sina bebisar amma av egen vilja, vänder hon dem troligen ryggen av någon anledning. Det sista tecknet att leta efter är att en mamma inte bryr sig om sina valpar när de väl är födda, inte ens tittar på dem.

mamma och valpkavaljer

Bildkredit: Pixabay

3.Förstå hur man hanterar situationen

När du förstår varför en mammahund kan överge sina valpar och du känner till tecknen på en övergiven situation, bör du förstå hur du ska hantera det så att valparna kan trivas och mamman kan få kontakt med dem. Med lite tur behöver du ingen hjälp utifrån för att få jobbet gjort.

Om du märker att din mamma inte tar hand om sina valpar är det första du bör göra att bedöma henne valplåda och omgivningar. Din hund kan behöva extra avskildhet om deras box är i en aktiv del av hemmet där mamman och valparna inte kan bli tysta. Omvalplådaär i vardagsrummet, prova att flytta den till ett sovrum eller till och med till tvättstugan, där det inte pågår så många nyfikna ögon och aktiva samtal.

Å andra sidan kan en mammahund känna sig ensam om de är fästa vid dig och deras valplåda är för långt bort från där du spenderar din tid. Din närvaro kan hjälpa till att lindra din hunds stress tillräckligt för att den ska slappna av och fokusera sin uppmärksamhet på sina nya valpar. Så försök att flytta valplådan till rummet där du tillbringar större delen av din tid.

Om att flytta eller justera valplådan inte gör susen kan du behöva kliva in och ta över för din mamma, åtminstone tillfälligt.

hundmatar valpar

Bildkredit: Pixabay

Om valparna inte blir slickade när de föds bör du använda en ren, lätt fuktad handduk för att rengöra dem och försiktigt gnugga dem tills de andas ordentligt på egen hand. Du måste också stimulera deras könsorgan för att få dem att använda badrummet, som deras mamma ska göra. Detta innebär helt enkelt att torka av valpens könsorgan med en mjuk trasa regelbundet så att de kan lindra sig.

Du kan till och med behöva flaskmata valparna om du inte kan få din mamma att amma dem. Det är dock bäst att försöka få din hund att amma sina valpar innan du försöker flaskmata dem. Du kan göra detta genom att lägga ner din hund och trösta henne med att klappa och gnugga. Medan du använder ena handen för att trösta din hund, använd den andra handen för att flytta valparna mot mammans bröstvårtor. Om möjligt, hjälp dem att haka fast.

Förhoppningsvis kommer din hund att tillåta amning, och när den gör det, bör interaktionen hjälpa hennes hormoner att balansera ut och hennes modersinstinkter att komma igång. Om hon fortfarande inte tillåter sina valpar att amma, är det dags att ringa en veterinär för ett besök för att se till att mamman och hennes valpar alla är friska och för att ta reda på hur man framgångsrikt kan ta itu med övergivandeproblemet.

Avdelare 7

Sammanfattningsvis

Förhoppningsvis kommer dessa steg att hjälpa dig att ta itu med situationen om din mammahund bestämmer sig för att lämna sina valpar eller vända henne ryggen av någon anledning. Var lugn, ha tålamod och var inte rädd för att kontakta din veterinär om du känner att situationen är utom din kontroll eller till och med om du har en enkel fråga, oavsett hur trivialt du tycker att det kan vara. Fokus bör ligga på de nya valparnas och deras mammas hälsa och utveckling. Lämna en kommentar för att berätta vad din spelplan är för den kommande födseln av nya valpar i ditt hem.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll