Min hund åt ett batteri! Här är vad du ska göra (Veterinärens svar)

Välj Namnet På Husdjuretbatterier

Avdelare 1Varför är batterier farliga för hundar?

Batterier kan utgöra ett hot mot hundar (och mot människor!) på tre sätt.    De kan fysiskt blockera tarmen när de sväljs, vilket orsakar tarmobstruktion.Detta kan skada själva tarmen och göra hundar väldigt dåliga. Detta problem skulle mest troligt vara i en mindre hund eller med ett större batteri. Tarmobstruktioner i sig kan vara livshotande, speciellt om tarmen börjar tunnas och går sönder. Batterier är designade för att skapa elektricitet.Inuti de våta förhållandena i matsmältningssystemet kan de bilda en elektrisk krets som kommer att bränna slemhinnan i munnen, magen eller tarmen. Brännskador kan orsaka allvarlig skada och till och med bilda ett hål i tarmen. Detta är särskilt en risk med skiv- eller klockbatterier, som kan börja orsaka problem inom så lite som 15 minuter. Batterier fungerar genom att använda en kombination av tungmetaller (till exempel bly, kadmium och litium) och starka frätande kemikalier (antingen syror som svavelsyra eller alkaliska lösningar som kaliumhydroxid).Om batteriet är trasigt eller genomborrat kan batterisyra eller andra kemikalier läcka ut och antingen bränna eller förgifta de delar av kroppen som de kommer i kontakt med. Moderna batterier är mycket tuffa men kemiska brännskador eller förgiftning är alltid en risk.
batterier 2

Bildkredit: fotoblend, Pixabay

Min hund svalde ett batteri – vad ska jag göra?

Det första steget är att inte få panik! Även om detta är en allvarlig situation och kräver omedelbar uppmärksamhet, finns det massor av ingrepp för att förhindra de farligare konsekvenserna.

    Om möjligt, ta allt annat som din hund kan svälja för att säkerställa att inget ytterligare sväljs av misstag (till exempel delar av en leksak).Se till att din hund är borta från andra farliga föremål. Försök att fastställa vad din hund har ätit, så exakt du kan, och ungefär när den äts.Du kan behöva titta på leksaken eller fjärrkontrollen för att fastställa vilka batterier som saknas. Ta omedelbar kontakt med din lokala veterinär och förmedla så mycket information du kan till dem.Om din vanliga veterinär inte är öppen, ring en akutmottagning eller annan lokal veterinär – det är absolut nödvändigt att du pratar med en veterinär så snart som möjligt. Följ din veterinärs råd om vad du ska göra härnäst.Baserat på din information kommer de att kunna ge dig skräddarsydda, professionella råd för att ge din hund den bästa chansen till ett framgångsrikt resultat. Var försiktig om du har hanterat några batterier, särskilt läckande.Se till att du tvättar händerna noggrant efteråt för att ta bort alla spår av batterivätska.

Vilka symptom kan min hund visa efter att ha ätit ett batteri?

När ett batteri sväljs går batteriet från munnen till matröret till magen. Inledningsvis kan batterier orsaka skador på munnen och lämna röda, arga brännskador och sår på tandköttet och tungan, särskilt om de har hålats och batterivätska läcker ut. När de färdas ner i matröret kommer de att börja irritera slemhinnan och detta orsakar kräkningar, kvävning och kräkningar. När batteriet träffar magen och eventuellt försöker komma in i tarmarna, är kräkningar det främsta tecknet att se efter. Om magen är svårt skadad kan hundar kräkas blod, som ofta ser mörkare ut än förväntat (som kaffesump). Om ett batteri fastnar längre ner kommer hundar att sluta äta och vara väldigt obekväma runt magen.

Vilken behandling kan min hund behöva efter att ha ätit ett batteri?

Baserat på den information du tillhandahåller och en grundlig undersökning av din hund, kommer din lokala veterinärklinik att kunna rekommendera det bästa tillvägagångssättet för dina specifika omständigheter.Utspädning av batterisyra

Det är viktigt att kontrollera hundens mun för tecken på kemiska brännskador eller skador, speciellt om batteriet är läckande. Brännskador kan behöva spolas och rengöras med mycket vatten för att späda ut kemikalierna och förhindra ytterligare skador. Om veterinärbehandling försenas av någon anledning är det klokt att själv ta en titt om det är säkert att göra det, och spola försiktigt alla röda eller arga områden du hittar med kranvatten. Var medveten om att din hund kan känna sig obekväm och bete sig ovanligt – titta bara in i din hunds mun om du tror att det är säkert att göra det.

Framkalla kräkningar hos hundar som har ätit batterier

När hundar äter ovanliga föremål som kan orsaka problem är en vanlig lösning att ge hunden en injektion som orsakar kraftiga kräkningar för att få tillbaka föremålet igen. Detta rekommenderas vanligtvis inte med batterier på grund av risken att de läcker sitt innehåll när det passerar från mun till mage och tillbaka igen. Låt inte din hund kräkas hemma eftersom det kan orsaka allvarliga problem.

Veterinär specialistundersökning sjuk dog_didesign021_shutterstock

Bildkredit: Ruth Black, Shutterstock

Röntgen för bevis på batteriet

Det är vanligt att ta röntgenbilder av din hunds mage, eftersom detta kommer att identifiera batteriets form, typ och var det är inuti din hund. Det ger också en uppfattning om om batteriet läcker eller inte. Detta kommer att vägleda vidare beslutsfattande.

Övervakning av situationen

Om batteriet är av rätt form och inte läcker, och din hund i övrigt mår bra, kan din veterinär rekommendera att övervaka situationen och hålla ett öga. Den enklaste lösningen är att batteriet passerar genom tarmen i ett stycke och kommer ut i andra änden! Detta bör endast göras under noggrann veterinärövervakning, eftersom en tarmobstruktion kan uppstå när som helst och hos vilken hund som helst.

Kirurgi för tarmobstruktion eller ett läckande batteri

I vissa situationer är riskerna för att låta batteriet passera för stora. Detta skulle vara mer troligt med ett läckande batteri, ett skiv- eller klockbatteri, eller ett batteri som börjar fastna och göra din hund dålig. I dessa fall är det mycket säkrare för din hund i längden att få batteriet borttaget av veterinärkliniken. Detta kan göras med en flexibel kamera (endoskop) om batteriet sitter i matröret eller magen, eller genom operation i andra fall.

Kirurgi för att ta bort föremål från en hunds mage är en mycket vanlig procedur på många kliniker och genomförs vanligtvis snabbt och säkert. Ju tidigare dessa ingrepp kan göras, desto bättre chanser kommer din hund att ha en fullständig återhämtning.

Kan en hund dö av att äta ett batteri?

Tyvärr är svaret på detta ja- en hund kan dö av att äta ett batteri. Batterier kan orsaka tarmobstruktioner, elektriska och kemiska brännskador i tarmen, samt tungmetallförgiftning. Eventuella skador på mage och tarmar kommer att vara mycket smärtsamma och göra din hund mycket dålig inom 24 timmar. Om matsmältningskanalen är skadad så att den brister kan detta snabbt döda hundar. Av dessa och fler skäl är det absolut nödvändigt att söka professionell veterinärhjälp och råd i ett tidigt skede. Ju tidigare problemet identifieras och hanteras på rätt sätt, desto färre komplikationer och konsekvenser blir det för dig och din hund.

    Relaterad läsning: Min hund drack frostskyddsmedel! Här är vad du ska göra (våra veterinärsvar)

Avdelare 2För att sammanfatta…

Om en hund äter ett batteri kan det bli livsfarliga konsekvenser eftersom batterier kan utgöra flera faror. Få dock inte panik! Med snabba och försiktiga åtgärder, och rätt veterinärvård, kan du ge din hund den bästa chansen till ett framgångsrikt resultat!


Utvald bildkredit: Visor69, Pixabay

Innehåll