Min hund åt en chokladkaka! Här är vad du ska göra (Veterinärens svar)

Välj Namnet På HusdjuretSorgligt utseende brittisk bulldog frestad av tallrik med kakor_monkey business images_shutterstock

En hunds nyfikna natur kan ofta få dem i problem och i behov av ett besök hos veterinären. Deras ökade luktsinne kan locka våra husdjur till alla möjliga hushållsartiklar – och de kan sluta äta saker de inte borde.Choklad är ett av våra favoritsnacks. Men om det intas i betydande mängder,det kan leda till toxicitet hos hundar. Förutom att finnas i kakor, kan choklad vara en viktig ingrediens i kex, kakor och glass. Om det finns chokladprodukter kvar på soffbord eller bänkskivor är chansen stor att din hund kommer att nosa upp det och äta upp det. Vi kanske bara inser att vår hund har ätit choklad när vi märker att godbiten har försvunnit eller när vår hunds chokladiga andetag väcker misstankar. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om de giftiga ingredienserna i choklad, vilka effekter detta kan ha på våra hundar om de äts och vad du ska göra om din hund har fått i sig några. Avdelare 8Vad ska jag göra om min hund har ätit en chokladkaka?

Det är viktigt att kontakta din veterinär så snart du inser att ditt husdjur har ätit choklad. Ju tidigare behandlingen påbörjas desto bättre blir resultatet för din hund.Här är en steg-för-steg-guide för vad du ska göra om du hamnar i den här situationen:

1. Så fort du inser att din hund har ätit choklad, se till att de inte äter mer .

Håll tag i förpackningen där det är möjligt, eftersom vikten av produkten och kakaohalten (som vanligtvis anges på förpackningen) kan hjälpa din veterinär att beräkna om en giftig dos har förbrukats. Ingredienslistan på förpackningen kan också uppmärksamma veterinären på andra giftiga ingredienser som russin eller macadamianötter. Kom ihåg att chokladkakor med tillsatta chokladchips kommer att ha mer kakao än en vanlig kaka med chokladchips – så håll utkik efter det.

2. Kontakta din veterinär .

De kommer att behöva veta vikten på din hund, typen av choklad, alla andra ingredienser i kakan och mängden som konsumeras. Du bör också meddela dem om någon förpackning saknas. Din veterinär kommer sedan att beräkna sannolikheten för toxiska effekter och ge en rekommendation. Om en låg dos har konsumerats kanske det inte är nödvändigt att ge behandling. Men om en betydande dos har konsumerats kan din veterinär rekommendera ett besök på veterinärkliniken.3. Se till att du följ din veterinärs instruktioner .

Om du har fångat din kaktjuv tidigt, kan din veterinär rekommendera att göra ditt husdjur sjukt. Det är dock viktigt att inte göra detta själv hemma utan vägledning från din veterinär. I vissa situationer kan att göra din hund sjuk hemma begränsa din hunds behandlingsalternativ. Dessutom är kemikalierna som används ibland giftigare än chokladen och orsakar själva problem! Din veterinär kan be dig att göra din hund sjuk eller kan besluta att ge din hund en injektion för att få dem att kräkas och tömma magen på eventuella chokladbitar. Detta kommer att begränsa mängden choklad som absorberas i blodsystemet.

Chokladkakor på träbord med hunden paw_kaca.rasic_shutterstock

Varför är chokladkakor dåliga för hundar?

Chokladkakor innehåller choklad som är giftigt för hundar. Lyckligtvis är mängden choklad i en kaka vanligtvis liten, men om chokladen är mörk choklad eller din hund äter flera kakor kan de vara dåliga för hundar. Dessutom kan chokladkakor innehålla andra ingredienser som kan göra dem värre för hundar. Tillsatta russin, nötter eller kakao gör dem allt mer giftiga. Det rekommenderas inte att du matar din hund med chokladkakor, eftersom de kan vara giftiga.

Avdelare 1

Kredit: kaca.rasic, Shutterstock

Varför är choklad giftigt för hundar?

Choklad innehåller två ingredienser som kan vara giftiga för hundar: koffein och teobromin. Mängden av dessa två ingredienser varierar beroende på vilken typ av choklad och procentandelen kakao som den innehåller. Mörk choklad innehåller vanligtvis den största mängden av dessa giftiga ingredienser, mjölkchoklad har måttligt innehåll och vit choklad innehåller minst.

Typen av choklad, mängden som intas och storleken på hunden har alla en roll att spela för effekten på din hund. Till exempel, om en hund av en liten ras äter en stor mängd mörk choklad är det större sannolikhet för en negativ effekt jämfört med en stor hund. Därför kan symtomen som ses hos våra husdjur variera från inga tecken alls, en enkel orolig mage till allvarliga livshotande problem. Choklad och koffein fungerar båda som stimulanser i hjärnan och hjärtat och orsakar hyperaktivitet, snabb hjärtfrekvens, muskelskakningar och möjligen död. Tyvärr, om den lämnas obehandlad, kan effekterna av chokladtoxicitet leda till döden inom 24 timmar.

Effekterna av chokladtoxicitet kan ses så tidigt som en timme efter intag. Andra symtom kan inkludera:

  • Kräkningar och diarré
  • Svaghet och trötthet
  • Flåsande och rastlöshet
  • Anfall

sjuk valpKommer en chokladbit att skada en hund?

Till skillnad fråndruvtoxicitet, chokladtoxicitet är dosberoende. Detta betyder att det är möjligt att räkna ut hur farligt det är genom att ta vikten eller storleken på en hund och hur mycket choklad de åt. En tesked mörk chokladchips väger runt ⅛ uns, vilket inte räcker för att påverka ens en liten hund på 10 pund. Naturligtvis är det viktigt att komma ihåg att varje hund kan ha allergier och mottagligheter som innebär att de är mer utsatta, så det är fortfarande en bra idé att ringa din veterinär för att kontrollera.
Kommer min hund att må bra efter att ha ätit en chokladkaka?

De flesta fall av chokladintag är inte dödliga, och de flesta hundar klarar sig bra, speciellt om de fångas tillräckligt tidigt. Om det har skett en försening av behandlingen kan det bli nödvändigt att ge aktivt kol till din hund när den har slutat kräkas. Aktivt kol binder till eventuella kvarvarande gifter och förhindrar att de absorberas i blodomloppet.

I svåra fall kan det vara nödvändigt att lägga in ditt husdjur på sjukhus för att ge vätskedropp och stödjande vård för att behandla effekterna på hjärtat och nervsystemet. Detta är dock sällsynt när hundar äter chokladkakor, och de flesta hundar kommer att må bra.

Avdelare 5

Bildkredit: Bruno Cervera, Pexels

Slutsats

Chokladkakor är läckra för människor men bör inte matas till hundar.Choklad kan vara skadligt för hundar, så det är viktigt att du kontaktar din veterinär så snart du inser att din hund har ätit någon sorts choklad. De kan ge dig skräddarsydda råd och rekommendationer som hjälper dig att bestämma vad du ska göra härnäst.

Det är troligt att de kommer att berätta för dig att en chokladbit kaka kräver inget veterinärbesök, men det är bäst att vara säker – om ett fall av chokladintag upptäcks och behandlas tidigt, är resultatet vanligtvis bra. För att förhindra chokladtoxicitet är det viktigt att se till att alla chokladföremål förvaras på ett säkert ställe, borta från våra älskade följeslagare – och deras nyfikna näsor!


Utvald bildkredit: Monkey Business Images, Shutterstock

Innehåll