Min hund åt kattsand! Här är vad du ska göra (våra veterinärsvar)

Välj Namnet På HusdjuretKattsand

Hundar kan vara ganska äckliga, eller hur? Oavsett om din hund gick igenom påsen, soptunnan eller - mer äckligt - i papperskorgen, om du har sett att din hund sjalar tillbaka lite kattsand är du förmodligen ganska orolig. Det är en bra idé att oroa sig; medan kattsand vanligtvis är inert och giftfritt, är det inte smältbart och det kan göra din hund sjuk.Avdelare 4

Varför äter hundar kattsand?

Vanligtvis menar hundar inte att äta kattsand - det är inte särskilt intressant och det är osannolikt att det smakar mycket. Men hundar gillar att äta kattbajs, och om det betyder att de äter lite skräp tillsammans med det, är det osannolikt att de oroar sig för mycket. Vissa hundar kommer bara opportunistiskt att äta kattbajs, medan andra kommer att jaga det och orsaka sina ägare många svårigheter i processen. Om du tror att dinhunden äter kattkull utan bajs, är det möjligt att de lider av mineralbrist, och det är värt att prata med din veterinär om dina bekymmer.

Är kattsand farligt för hundar?

Tyvärr Ja. Även om ingen av ingredienserna i kattsand är giftig, kan kattsand fortfarande vara farligt för hundar. Hundar som äter kattsand kan ha en orolig mage, men mer allvarligt, att äta kattsand kan resultera i blockeringar som kräver akut operation för att rätta till.

Vilka typer av kattsand är farliga för hundar?

Alla kattsand kan orsaka problem för hundar om de äter det , speciellt om du har en hund med känslig mage. De vätskeabsorberande egenskaperna hos kattsand betyder att det kan orsaka irritation och inflammation när det rör sig genom din hunds tarmar. De klumpiga typerna av kattsand är dock de farligaste. Dessa klumpar ihop sig när de absorberar vätska, vilket gör urinen lättare att rengöra från brickan. Tyvärr, när din hund äter dessa kattsand, bildas klumpar i magen och tarmarna, vilket skapar en blockering.Avdelare 8

Min hund åt kattsand – vad ska jag göra?

1. Stoppa dem från att äta mer!

Det första du bör göra är att förhindra att din hund, och alla andra husdjur, äter mer kattsand. Detta innebär vanligtvis att du stänger in dem i ett separat rum medan du bedömer skadan och rensar upp eventuella spill.

Corgi stökade till kattsand

2. Ring din veterinär

Nästa sak du behöver göra är att ringa närmaste öppna veterinär - inklusive en akutmottagning om det är ledigt. De måste känna tillstorleken på din hund, typen av kattskräp de har ätit, och en gissning om hur mycket - var det bara ett par tappade korn på golvet, eller gick de ner i papperskorgen och sjalade ner en enorm mängd? De måste också veta om din hund visar några symtom på magbesvär.

Fråga: Kan hundar äta kattmynta?

3. Följ din veterinärs instruktioner

Din veterinär är den bästa personen som hjälper dig att besluta om det bästa tillvägagångssättet för dig och din hund. Om du har en stor hund, var det bara några få korn, och din hund verkar bra, de kanske rekommenderar att du tittar och väntar för att se om din hund utvecklar några problem. Om din hund är mindre, en större mängd har konsumerats eller om du använder klumpar, kan de rekommendera snabba åtgärder. En möjlighet är att de rekommenderar att du tar in dem för att få dem att kräkas. I vissa fall kan de till och med rekommendera att du får dem att kräkas hemma. De kan också rekommendera att ge mediciner för att hjälpa kullen att passera genom tarmen.

vet

Kredit: 16.00 produktion, shutterstock

4. Försök inte behandla ditt husdjur ensam

Många tror att de kan kringgå veterinärråden och behandla sitt husdjur hemma, på egen hand. Detta gäller särskilt om de har ägt hundar tidigare och varit i en liknande situation. Men det är viktigt att komma ihåg att varje situation och hund är olika, så det är inte en bra idé att generalisera utifrån vad din veterinär lät dig göra förra gången, eller vad du läste på internet. Det finns inget mer frustrerande än att bli presenterad för ett sjukt djur som redan har fått flera välmenande ingrepp från ägaren. Ibland betyder det till och med att vi inte kan behandla som vi skulle vilja.

Ta peroxid till exempel - vissa ägare kommer att administrera peroxid till sina husdjur för att få dem att kräkas. Men om det inte fungerar på grund av att dosen eller koncentrationen är fel, är det farligt för din veterinär att få ditt husdjur att kräkas, och kan ta bort det som ett alternativ. Det är också viktigt att komma ihåg att kräkningar inte är ett riskfritt alternativ - kullen kan fastna på vägen upp igen, din hund kan andas in kräksjukan och få lunginflammation, eller din hund kan reagera på medicinen som används. Om din veterinär ger råd beror det på att de har övervägt alternativen och att få din hund att kräkas är det bästa. Ett rådssamtal till din veterinär kostar vanligtvis ingenting, så det är värt att göra.

    Relaterad läsning: 9 skäl till varför hundar äter kattbajs och hur man stoppar det

5. Håll utkik efter symtom på ditt husdjur

Vad du och din veterinär än väljer att göra, kom ihåg att se efter symtom. Detta gäller särskilt om du tittar och väntar, men även om din hund kräks upp det mesta av ströet, finns det fortfarande en risk att det finns tillräckligt mycket kvar för att orsaka en blockering. Se upp för kräkningar, diarré, aptitlöshet, slöhet och buksmärtor i 24-48 timmar. Du bör också vara uppmärksam på förstoppning, ansträngning och blodig avföring, ifall kullen fastnar i den sista delen av tarmen.

sjuk hund

Kredit: Javier Brosch, Shutterstock

Avdelare 5


Utvald bild: Africa Studio, Shutterstock

Innehåll