Min hund åt pappershandduk! Här är vad du ska göra (Veterinärens svar)

Välj Namnet På Husdjurethund pappershandduk

Hundar är intelligenta varelser, ofta fulla av nyfikenhet. Ibland kan deras nyfikenhet ta överhanden och du kan plötsligt hitta ditt husdjur med näsan i papperskorgen, rotande i skräpet och arbeta sig igenom en hög med smutsiga pappershanddukar.Vad gör du när du inser att din hund har ätit pappershandduk? Det här är en guide om hur du hanterar ditt alltför nyfikna husdjur och händelsen med pappershanddukssnack.Observera: om du upptäcker att ditt husdjur har ätit något potentiellt skadligt är det alltid bäst att ringa din veterinär omedelbart.Avdelare 8

Kommer det att skada min hund att äta en pappershandduk?

Pappershanddukar, toalettrullar och vävnader som Kleenex är alla gjorda av trämassa. Hundar kan inte smälta pappershanddukar. Det betyder att pappershanddukar och vävnader kan bilda en blockering hos en hund. Huruvida denna blockering bildas beror på mängden uppäten, hur små bitarna var och storleken på din hund – samt lite tur. Den andra faran med att hundar äter pappershanddukar är att de kan innehålla skadliga ämnen, beroende på vad de använts till. Rengöringsprodukter, blekmedel, nagellackborttagningsmedel och tvättsprit kan alla vara farliga för hundar om de äts.

Min hund har ätit hushållspapper – vad händer nu?

Steg 1: Ta reda på vad din hund har ätit

Det första du behöver kontrollera är exakt vad din hund har ätit och hur mycket. Denna information är viktig att dela med din veterinär eftersom den kommer att påverka behandlingsplanen för din hund.Är det en liten bit ren pappershandduk färsk från sidan? Eller är det en hopskuren hög med hushållspapper som användes för att torka upp baconfettet från frukosten i morse? Eller kanske det är en handfull toalettrulle som användes för att rensa upp ett blekmedelsspill i badrummet? Kanske åt de inte själva pappershandduken, men de njöt av att tugga på kartongröret?

Ibland kan det vara svårt att räkna ut exakt vad din hund har ätit, speciellt om du inte var i rummet när det hände, eller om den är särskilt snabbätare! Detta är dock ett riktigt viktigt steg, särskilt om pappershandduken användes för att rensa upp spill av saker som fett, blekmedel eller nagellackborttagningsmedel, som kan vara skadligt för hundar om de äts.

Drever på stolen

Bild: Popova Valeriya, Shutterstock


Steg 2: Ta reda på när den åts

Förhoppningsvis har du fångat din hund på bar gärning, så att du vet exakt när de åt pappershandduken. Vissa hundar föredrar dock lite avskildhet för sitt mellanmål, och du kanske bara märker en uppåtvänd soptunna eller en röra vid köksbänken när du återvänder till brottsplatsen timmar senare.

När du upptäcker att din hund har ätit något den inte borde, ring alltid din veterinär direkt. Om de har ätit något som kan orsaka skada finns det ett par tidskänsliga behandlingsalternativ som din veterinär kan utföra. Till exempel, för vissa typer av handdukar, är det bäst att ta bort det innan det kommer in i tarmarna – antingen genom att orsaka kräkningar eller genom att använda en lång, flexibel kamera som kallas ett endoskop. Innehållet i magen rör sig in i tarmarna inom cirka två timmar, vilket innebär att om du väntar, istället för att ringa din veterinär, kan du gå miste om dessa enkla och säkra behandlingsalternativ.


Steg 3: Kontrollera din hund

Beroende på mängden och innehållet i pappershandduken som konsumeras kan hundar reagera väldigt olika:

Vissa kan verka helt okej och fortsätta sin dag som vanligt, inklusive att äta och dricka utan svårighet. Andra kan börja kräkas, särskilt om de har ätit en stor volym pappershandduk eller om den innehåller ämnen som fett eller blekmedel. De kan vara tysta, verka obekväma och oförmögna att slå sig till ro och vägra dryck eller mat. Om de har ätit mycket hushållspapper kan deras magar se uppsvällda ut och de kan vara ömma när de berörs av magen.

Om det har gått flera timmar efter att ha ätit den kränkande pappershandduken, kan din hund ha diarré eftersom pappershandduken kan irritera slemhinnan i tarmarna när den passerar längs matsmältningskanalen. De kan anstränga sig för att gå på toaletten och kan passera små bitar av pappershandduken i avföringen.

Oavsett hur din hund beter sig för närvarande är det alltid bäst att kontakta din veterinär för råd eftersom det ibland kan ta några timmar innan skadan märks, speciellt om din hund är stoisk.


Steg 4: Ring din veterinär

När du har gjort lite detektivarbete och listat ut vad och hur mycket din hund åt; när de åt det och hur de ser ut för närvarande: ring din veterinär. Om de inte är öppna, ring din närmaste öppna veterinärklinik, som kan vara en akutmottagning.

De kommer att ställa frågorna som har nämnts ovan så att de kan ge bästa möjliga vård för din hund. Om det är en liten mängd ren hushållsrulle eller toalettpapper behöver du kanske inte närvara. Men om din hund har ätit en stor mängd pappershanddukar, har ätit någon mängd pappershanddukar med ett skadligt ämne, eller mår dåligt, kräks eller har diarré, kommer din veterinär antagligen vilja träffa din hund omedelbart.

hund i hundsäng

Bildkredit: Gladskikh Tatiana, Shutterstock

Vi skulle inte rekommendera att försöka göra ditt husdjur sjukt hemma. Här är några anledningar till varför:

 • Om de har ätit mycket pappershandduk kan det bli igensatt
 • Om de har ätit pappershanddukar med ett skadligt ämne kan detta orsaka skada när de kräks upp det igen
 • De kanske redan kräks
 • De kan vara mycket slöa och vara för svaga för att kräkas

Steg 5: Följ din veterinärs instruktioner

Försök inte att mata din hund efter att den har ätit pappershandduken, även om den verkar sugen. Om de har en blockering orsakad av pappershandduken kan detta göra att de börjar kräkas och om din veterinär beslutar att din hund behöver bedövning för en röntgen eller operation är det bäst att den inte har ätit i förväg.

Vi skulle inte heller rekommendera att försöka göra ditt husdjur sjukt hemma om inte din veterinär ber dig om det. Här är några anledningar till varför:

 • Om de har ätit mycket pappershandduk kan det bli blockerat på vägen upp igen
 • Om de har ätit pappershanddukar med ett skadligt ämne kan detta orsaka skada när de kräks upp det igen
 • De kanske redan kräks
 • De kan vara mycket slöa och vara för svaga för att kräkas
 • De kan andas in sina kräksjuka och orsaka ytterligare problem
 • Om din hund inte reagerar med att kräkas kan kemikalierna du använde vara giftiga för din hund

Om din veterinär har bett dig att besöka kliniken, vänligen gör det så fort som möjligt. Om din hund har ätit pappershanddukar som innehåller en rengöringsprodukt, nagellackborttagare eller andra kemikalier, glöm inte att ta med flaskan eller paketet till veterinären. Ju mer information din veterinär har desto bättre: de kan ringa en specialist giftenhet som kommer att ge information om hur man hanterar olika kemikalier så att din hund kan få den bästa behandlingen.

Vad händer om en hund äter pappershandduk?

Din veterinär kan rekommendera flera alternativ, beroende på alla faktorer som nämns ovan. Några saker som din veterinär kanske vill göra är:

1. Ge din hund en injektion för att göra den sjuk

Din veterinär kan ge din hund en injektion för att göra den sjuk så länge pappershandduken har ätits upp inom de senaste 2-3 timmarna. Denna injektion är mycket säkrare än att framkalla kräkningar hos en hund hemma – det är mycket mer sannolikt att det fungerar, det är säkrare att använda och din veterinär finns till hands för att se till att processen är så säker som möjligt.

hund veterinär injektion

Bildkredit: Photographee, Shutterstock


2. Lägg din hund under narkos för att ta bort papperet med ett endoskop

Som tidigare nämnts kan veterinärer föra in ett långt, flexibelt rör som kallas endoskop i din hunds mage för att ta bort föremål. Detta är inte alltid möjligt – vissa veterinärer har inte tillgång till den här utrustningen, vissa hundar är för stora eller för små för att använda den och en del papper är för ömtåligt för att kunna dras ut så här. Denna teknik kan också endast användas där föremålet har legat i magen i mindre än ett par timmar, eftersom när det väl är i magen kan kikaren inte nå det.


3. Att lägga in din hund på sjukhus och övervaka dem

Din veterinär kan rekommendera att din hund är inlagd på sjukhus så att de kan hålla ett öga på sina symtom och vara redo att reagera om pappershandduken börjar orsaka problem.


4. Ta ett blodprov för att kontrollera organens funktion och vätskebalans

Om det fanns rengöringsprodukter på papperet eller om din hund redan visar symtom, kanske din veterinär vill kontrollera din hunds blod för tecken på problem. Detta innebär att man tar ett blodprov från armen eller halsen och kör det genom en maskin. Maskinen mäter nivåer av enzymer och kemikalier i blodet som kan tyda på ett problem med organen.

 • Prata med din veterinär om fiskoljor och kolla in vårDe 10 bästa fiskoljorna för hundar – recensioner och toppval

5. Lägg din hund på dropp om den är uttorkad eller om gifter behöver spolas ut

Om din hund redan har kräkts, eller om den har ätit något giftigt, kan din veterinär rekommendera att din hund läggs på ett dropp. Detta innebär att man sätter en nål i deras ådror och ger dem vätska för att återfukta dem. Detta är särskilt viktigt för kräkande hundar, som kanske inte kan hålla vattnet nere.


6. Sederande eller ge din hund en allmän bedövning för att ta en röntgenbild av deras mage och tarmar för att se efter en blockering

Om din hund visar symtom, kommer din veterinär att vilja veta var i tarmarna papperet är och om det ser ut som att det har fastnat. Att ta en röntgen kan hjälpa. Röntgenstrålar visar inte pappershanddukar, men de kommer att visa eventuell gasansamling bakom en blockering. Om din veterinär inte är säker på om röntgenbilderna visar en blockering, kan de rekommendera att lägga in din hund på sjukhus och titta igen om några timmar för att kontrollera om gasen fortfarande rör sig.


7. Utför operation för att ta bort pappershandduken

Om din hund får en blockering är det enda alternativet att ta bort blockeringen genom operation. Du kan inte få en hund att passera en blockering på något annat sätt. Papperet sitter ofta så fast att tarmarna sträcks till sin gräns – blodet rör sig inte ordentligt genom dem och tarmväggen börjar dö eller slitas av trycket. Din veterinär kan öppna tarmarna och ta bort blockeringen och kan till och med behöva ta ut en skadad tarm också.

Bildkredit: Marco Verch Professional Photographer, Flickr

Avdelare 5

Min hund åt hushållspapper – kommer han att må bra?

Lyckligtvis är det sällsynt att hundar behöver opereras för att äta en pappershandduk. Det kan vara en skrämmande och oroande tid när ditt husdjur äter något de inte borde. Det är viktigt att hålla sig lugn och söka veterinärhjälp så fort du upptäcker vad ditt husdjur har gjort, så att de kan få rätt behandling omgående och vara tillbaka för att orsaka problem så snart som möjligt!

Du kanske också gillar:


Utvald bildkredit: Ksenia Raykova, Shutterstock

Innehåll