Min hund åt vitlök! – Här är vad du ska göra (Vår veterinär svarar)

Välj Namnet På HusdjuretVitlök

Så din hund åt vitlök! Du kan fråga dig själv, är det säkert? Vad ska jag göra?

Fortsätt läsa när vi diskuterar allt du behöver veta. Vi kommer att förklara varför vitlök är giftigt för hundar, hur symptomen på vitlöksförgiftning ser ut och vad du ska göra om din hund äter vitlök.Avdelare 8

Varför skulle min hund äta vitlök?

Hundar är väldigt nyfikna varelser och älskar att utforska världen genom sin näsa och mun. Kombinationen av denna nyfikna natur och ett ökat luktsinne kan ofta få ditt älskade husdjur att bli lite besvärligt genom att äta saker som kan vara giftiga för dem. Vitlök är inte säkert för hundar att äta och kan orsaka toxicitet om den äts. Om din hund har ätit vitlök är det viktigt att kontakta din veterinär för råd så snart som möjligt.Vitlök är en mycket använd ingrediens och kan därför finnas i många livsmedel. Det kanske inte är omedelbart uppenbart att din hund har fått i sig vitlök och därför är det bäst att inte mata din hund med mänsklig mat för att undvika toxicitet. Vitlök kan hittas i många former, vare sig det är kokt eller färsk, till exempel hela vitlöksklyftor eller så kan den brytas ner till vitlökspulver eller vitlökssalt.Vitlöksbrödeller vitlökssmör är andra livsmedel som innehåller stora mängder vitlök. Hundar är kapabla att äta något av dessa föremål. Tyvärr vet inte din hund att det den äter är skadligt för deras hälsa. Det är viktigt att se till att dessa föremål förvaras utom räckhåll för din hund.

Ibland kan du göra absolut allt för att hålla ditt husdjur säkert och de lyckas fortfarande få tag i saker de inte borde, som vitlök. Om detta händer, försök att inte oroa dig.

Varför är vitlök giftigt för hundar?

Vitlök är en växtart i släktet Allium, där även ingårlök, gräslök, purjolök och vårlök. Alla delar av dessa växter anses vara giftiga. Förtäring av vitlök hos hundar orsakar skador på röda blodkroppar som i sin tur kan orsaka anemi (lågt antal röda blodkroppar), andningssvårigheter och organskador.Förtäring av vitlök kan också orsaka oroliga magar.vit hund

Bildkredit: Freepics4you, Pixabay

Vi kommer att ta en närmare titt på varför vitlök orsakar anemi hos hundar. Vitlök innehåller tiosulfaterna bis-2-propenyltrisulfid och bis-2-propenyltiosulfonat. När din hunds hemoglobin skadas kan de normalt läka sig själva - men föreningarna i vitlök förhindrar att detta händer. Hemoglobin är viktigt, eftersom det bär syre. Det skadade hemoglobinet kan inte bara transportera syre, utan det gör också din hunds röda blodkroppar mycket ömtåliga. Cellerna spricker och går sönder i en process som kallas hemolys. Med andra ord, stora mängder vitlök 'löser upp' din hunds röda blodkroppar.

Vilka sorters vitlök är giftiga för hundar?

Alla typer av vitlök är giftiga för hundar. Råa och kokta klyftor och vitlök är giftiga för hundar. Vitlökspulver är också giftigt - liksom flytande vitlökstillskott. Vild vitlök anses också vara giftig. Med andra ord, om det har vitlök i sig bör det undvikas.

Kommer en liten mängd vitlök att skada min hund?

Vitlök är dosberoende – ju mer tiosulfater din hund konsumerar per kilo kroppsvikt, desto mer skada kommer att ske. Därför kan mängden vitlök som intas och storleken på hunden ha en roll för effekten på din hund. Till exempel, om en hund av liten ras äter en stor mängd vitlök, är det större sannolikhet för en negativ effekt jämfört med en stor hund.

Din veterinär kanske kan beräkna om din hund har fått i sig en giftig dos, genom att ta mängden konsumerad vitlök och vikten på din hund. Men eftersom mängden vitlök i vissa livsmedel är okänd, kanske detta inte är möjligt. Tyvärr minskar inte kokning av vitlök toxiciteten, effekterna blir desamma som okokt vitlök. Dessutom bör din hunds ras beaktas. Hundar av japansk härkomst kan vara mer mottagliga för vitlökstoxicitet, men det är inte klart varför så är fallet.

Vad händer om min hund äter vitlök?

Det kan ta ett par dagar efter att din hund har ätit vitlök innan den blir sjuk. Svårighetsgraden av symtomen kommer att vara relaterad till dosen vitlök som djuret har ätit och graden av anemi. Generellt gäller att ju mer vitlök som intas desto allvarligare blir anemin.

Symtom på vitlöksförgiftning kan vara trötthet, blekt tandkött, svaghet och kollaps. Effekterna av hemolys kan få ditt husdjur att se gult ut (gulsot) eller det kan göra att deras urin blir blodig. Anemin kan också orsaka att din hund får andningssvårigheter eller en snabb puls. Ibland kan husdjur drabbas av kräkningar och diarré, men det är ovanligt.

vit valp

Bildkredit: Spiritze, Pixabay

Vad ska jag göra om min hund åt vitlök?

Här är en steg-för-steg-guide för vad du ska göra om du hamnar i den här situationen:

  • Så fort du inser att din hund har ätit vitlök, se till att de inte äter mer .
  • Kontakta din veterinär omedelbart . Håll tag i förpackningen där det är möjligt, eftersom vitlöksinnehållet (där det står på förpackningen) kan hjälpa din veterinär att beräkna om en giftig dos har förbrukats. Ingredienslistan på förpackningen kan också uppmärksamma veterinären på andra giftiga ingredienser.
  • Om din hund har ätit tillräckligt med vitlök för att vara farlig, då omedelbar veterinärbehandling kommer att behövas. Det är ofta svårt att uppskatta mängden vitlök som intas eller förutsäga effekterna på ditt husdjur så din veterinär kan välja att göra din hund sjuk att vara säker. Det är viktigt att inte göra detta själv hemma. Det är osannolikt att du lyckas och kan orsaka mer skada än nytta. Din veterinär kan besluta att ge din hund en injektion som får dem att kräkas och förhoppningsvis tömma magen på dess vitlöksinnehåll. Detta kommer att begränsa mängden vitlök som absorberas i blodsystemet. Aktivt kol kan också ges till din hund när den har slutat kräkas.Aktivt kolkommer att binda till eventuella kvarvarande toxiner och hindra dem från att absorberas i blodomloppet där de utövar sina toxiska effekter.
  • Om det har blivit en försening av behandlingen och ditt husdjur har börjat visa symtom, kan det vara nödvändigt lägga in ditt husdjur på sjukhus för att ge mer intensiv behandling. Allvarliga fall kan behöva syrgasbehandling, blodtransfusioner och stödjande behandling.

Avdelare 5

Hur behandlar du vitlöksförgiftning hos hundar? Kommer mitt husdjur att må bra?

Det finns inget motgift mot vitlöksförgiftning. Behandling av vitlöksförgiftning baseras på stödjande vård och behandling av de symtom som finns. Om ett fall av intag av vitlök upptäcks tidigt och behandlingen inleds omedelbart, är prognosen god och återhämtningen är i allmänhet full. Men om intag av vitlök inte upptäcks och ditt husdjur visar allvarliga kliniska symtom, kan detta visa sig vara dödligt.

Det är viktigt att kontakta din veterinär så snart du inser att din hund har ätit vitlök så att behandlingen kan påbörjas tidigt. För att förhindra vitlöksförgiftning är det viktigt att se till att alla vitlöksartiklar eller livsmedel som innehåller vitlök förvaras på ett säkert ställe, borta från våra älskade följeslagare. Förebyggande är definitivt bättre än botemedel.

Du kanske också gillar:


Utvald bild: Anrita1705, Pixabay

Innehåll