Min katt åt en spindel! Kan katter äta spindlar? (Veterinär svar)

Veterinär godkändDr Greg Steele Foto

Skriven av

Dr Greg Steele

MRCVS

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer

Grå kattunge som sniffar en spindel på en vägg

Katter är naturliga jägare och älskar att leka med och reta sina byten. Med tanke på hur vanliga insekter och insekter är runt vårt hus, är det väldigt vanligt att katter jagar efter dem och interagerar med dem - och sedan äter dem! I den här artikeln kommer vi att diskutera vad som händer om en katt jagar och äter en spindel, och vilka åtgärder du kan behöva vidta.

Spindlar är regelbundna besökare i våra hem, oavsett hur vi känner för dem. De finns över hela planeten i en mängd olika former och former. Det betyder att du bör söka specifika råd för ditt närområde från lokala experter, men här kommer vi att diskutera allmänna råd för att hantera spindlar och deras interaktion med våra husdjur.

hepper-katt-tass-avdelare

Hur farliga är spindlar för våra husdjur?

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av 🦋 Lil' Miss Feral Lola 🦋 (@lil_miss_feral_lola)

Även om det finns hundratals arter av spindel som har många olika egenskaper, är den goda nyheten att de allra flesta är ofarliga för människor och våra husdjur. De flesta spindlar skulle också föredra att gömma sig istället för att bita, så de kommer bara att attackera om de blir provocerade. Alla spindlar är rovdjur och så alla biter för att fånga sitt byte, och vissa är giftiga, vilket betyder att deras bett kan injicera farligt gift.

Spindlar är dock inte 'giftiga' eftersom giftiga betyder att de är farliga om de äts. När katter äter spindlar smälts deras gift vanligtvis när de sväljs och utgör inte ett hot på detta sätt. Sammantaget är de flesta spindlar i våra hem inte farliga för våra katter.

Vilka spindlar är farliga för katter?

Det finns några arter som vi bör se upp för där deras bett och gift kan orsaka problem. Gift är vanligtvis riktat mot nervsystemet, eftersom det används för att förlama spindelns byte. Det kan också orsaka en kraftig allergisk reaktion i vissa som kallas anafylaxi eller anafylaktisk chock.

Mindre spindlar med ett giftigt bett inkluderar Brown Recluse, Hobo Spider, False Widow och Black Widow. Tarantula spindlar är ofta större, och deras hårstrån kan orsaka allvarlig irritation. Det är värt lite forskning om vilka av dessa arter du kan förvänta dig i ditt närområde. Dessa spindlar kan vara farliga för dig och din katt om de biter.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Vad händer om min katt äter en spindel?

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av My Life Experience (@herlifeexperience)

I de flesta fall kommer att äta en spindel inte orsaka någon skada alls för din katt. De flesta spindlar är inte farliga och även de giftiga kommer att få sitt gift smält innan det kan orsaka problem. Katter kan äta de flesta spindlar utan att skada sig, även om hårstrån på en tarantula kan orsaka irritation i munnen, vilket orsakar dregling och aptitlöshet.

Det största problemet när katter äter spindlar är att de blir bitna när de attackerar. De flesta spindlar föredrar att lämnas ifred och en katt som leker med eller försöker äta en spindel löper stor risk att drabbas av ett bett.

Vad händer om min katt blir biten av en spindel?

Om din katt leker med en spindel och blir biten i processen, kan vissa giftiga bett orsaka problem. Milda symtom kan vara smärta, svullnad och rodnad där bettet var, och dessa kan vara i 24-48 timmar eller så.

Om din katt har utsatts för ett allvarligare gift eller har en allergisk reaktion mot giftet, kan du se allvarligare tecken som slöhet, kräkningar, feber och kollaps. Om du misstänker att detta händer bör du söka professionell veterinärråd från din lokala klinik så snart som möjligt.

Bett kan få sekundära bakterieinfektioner eftersom giftet ofta gör att lokala hudceller dör, så detta är också värt att se upp med. Huden i området genomgår en process av nedbrytning, kallad nekros. I dessa fall kan bettstället fortsätta att bli rödare och större med tiden och börja producera pus. Återigen kommer detta att behöva behandling, så kontakta din veterinär om du är orolig.

hepper katttassavdelare

Hur behandlas katter bitna av spindlar på veterinärkliniken?

katt och veterinär

Bildkredit: Maria Sbytova, Shutterstock

Milda bett kan hanteras hemma, om din katt fortfarande är frisk och agerar normalt är det bäst att bara hålla det drabbade området rent och torrt. Om du är osäker, kontakta din veterinärklinik för råd. Om bettet har nekros eller blir infekterat, kan det behöva antiinflammatoriska och antibiotika för att hjälpa dem att bosätta sig.

Med svårare symtom är det första steget att få rätt diagnos. Såvida du inte har sett att din katt blivit biten av en spindel, kan din veterinär ge råd om en undersökning och blodprover för att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka liknande tecken. Om problemet anses vara ett spindelbett finns det vanligtvis inget motgift, men effekterna kan hanteras väl.

Anafylaktisk chock behöver akut uppmärksamhet för att stödja kroppen och minska inflammation, så katter kräver vanligtvis dropp och starka antiinflammatoriska medel som steroidläkemedel. Smärtlindring är ofta också viktigt. Ju tidigare du söker professionell uppmärksamhet, desto bättre blir resultatet sannolikt för din katt.

De flesta katter kommer att återhämta sig bra inom 24-48 timmar, så länge man söker hjälp i ett tidigt skede. Om allergiska reaktioner och svåra bettreaktioner inte behandlas kan de tyvärr bli dödliga för din katt inom några timmar.

hepper singel katt tassavdelare

Hur kan jag förhindra att min katt blir biten av en spindel?

Katt som leker med en katttuggleksak

Bildkredit: kou2341, Shutterstock

Katter har naturliga jaktinstinkter och behöver mental stimulans, så att uppmuntra dem att träna regelbundet och leka med intressanta, underhållande leksaker kan hålla dem distraherade från saker som insekter. Du kan också gömma mat eller lägga sin mat i speciella leksaker , så de måste söka upp det.

Vissa människor försöker utrota spindlar med hjälp av bekämpningsmedel, men ofta är dessa kemikalier mer farliga för husdjur, människor och miljön än spindlarna själva, så detta rekommenderas inte om de inte får professionella råd. Försök att hålla din trädgård ren och snygg för att minska antalet spindlar som bestämmer sig för att bo där - gamla vedhögar är till exempel ett naturligt gömställe för spindlar.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Det finns ett stort antal olika spindlar, och de allra flesta är ofarliga för människor och våra katter. Även om katter gillar att jaga spindlar, är de flesta spindlar inte farliga om de äts. Även giftiga spindlar är inte giftiga - de är bara farliga om de biter, inte om din katt äter dem.

Dock, om din katt tycker om att jaga spindlar , var medveten om att giftiga spindlar kan bita tillbaka om de provoceras. Dessa bett kan orsaka lokala reaktioner, hudskador eller mer allvarliga allergiska anafylaktiska reaktioner. Om du är orolig att din katt har blivit biten av en farlig spindel och visar tecken på att må dåligt, bör du kontakta din lokala veterinär i ett tidigt skede för att ge din katt bästa chans att bli helt återställd.


Utvald bildkredit: Zanna Pesnina, Shutterstock

Innehåll