När börjar kattungar använda kattlådan?

Välj Namnet På HusdjuretkattsandlådaUppenbarligen kommer kattungar inte ut ur livmodern och vet hur man använder en kattlåda, men det kan komma som en överraskning för dig hur instinktiv färdigheten är. Du kan börja utbilda en kattunge redan efter 3 veckor, och vid 4-veckorsgränsen kan du få en helt kattlådetränad kattunge!Men hur tränas katter så snabbt i en så ung ålder, och vad behöver du göra för att utbilda en kattunge? Vi kommer att dela upp allt du behöver veta här!

hepper singel katt tassavdelare

Varför behöver du vänta tills 3-veckors märket för att skräpa-träna en kattunge?

Katt som bajsar i kattsand

Bildkredit: Mariesacha, ShutterstockÄven om du kan börja utbilda katter så fort de är tre veckor gamla, finns det två huvudsakliga anledningar till att du inte kan utbilda dem innan dess.

För det första kan de inte gå och de kan knappt se. De kan snurra runt, men de är extremt begränsade till hur de kan röra sig och kan inte hitta en kattlåda, än mindre gå in i den och använda den!

Men även om det är ett betydande hinder i sig, är det inte den primära anledningen till att din kattunge inte kan använda en kattlåda innan den är 3 veckor gammal.

En kattunge yngre än 3 veckor kan inte lindra sig utan hjälp . Om du är tråkig, ta bara vårt ord för det och hoppa till nästa avsnitt. Om du inte är det, delar vi upp det åt dig här.

Kattungar behöver oral stimulans från sin mamma för att lindra sig själva. Om du har en föräldralös katt kan du simulera denna stimulering med en våt trasa eller torka genom att gnugga deras anus för att få dem att gå och fortsätta stimulera tills de är klara med att lindra sig själva.

Kattungar behöver denna stimulans före varje måltid, och de äter ganska många gånger om dagen på grund av sina mindre magar. Det är ett tufft jobb att vara mammakattunge!

Hur kulltränar man en kattunge?

New Age Pet ecoFLEX Litter Loo & End Table

Bildkredit: New Age Pet Chewy

När din kattunge är minst 3 veckor gammal är det dags att börja kullträna dem. Du kanske tror att detta skulle kräva massor av arbete, men det är faktiskt förvånansvärt enkelt. Nej, deras mamma lär dem inte. Sanningen är att det inte är svårare än att strö-träna en fullvuxen katt!

En kattunge, till och med en 3 veckor gammal kattunge, har naturliga instinkter att börja gräva i en kattlåda och avlasta sig där. Allt du behöver göra är att introducera din kattunge till en kattlåda och hålla den lättillgänglig för dem!

Men kom ihåg att de fortfarande är en kattunge och fortfarande lär sig, så olyckor kommer säkert att hända. Precis som med en äldre katt måste du flytta dem till kattlådan ganska ofta för att träna dem. Men det finns ingen anledning att du inte kan få dem att kullträna på bara några veckor om du fortsätter med det.

Vilken typ av kattlåda behöver du till en kattunge?

katt begraver bajs i kattlådan

Bildkredit: Mikhail Olykainen, Shutterstock

Även om en ung kattunge kan använda en kattlåda och du bör introducera dem så snart som möjligt, fungerar inte någon form av kattlåda. Det måste vara en kattlåda med låga sidor så att de lätt kan klättra in och ut, vilket är något du vanligtvis inte vill ha med en äldre katt.

Så en engångslåda av kartong kan vara ett bra val. Detta har inte bara låga sidor, utan du kan placera det nära kattungarna så att de kan komma in och ut utan alltför mycket arbete.

Tänk på att även om kattungar kan vara nyfikna, är de fortfarande kattungar, och de känner sig säkrare nära där de har tillbringat hela sitt liv. När de lär sig att gå är de inte alltid de mest stabila, så om de måste gå för långt för att nå kattlådan kanske de helt enkelt inte hinner i tid.

Vilken typ av kull behöver du till en kattunge?

liten grå kattunge i plastfack

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Det finns många bra val för kattungekull , men de är inte alla samma kullar som du kan använda för en äldre katt. Du behöver strö med större granulat för att förhindra att de fastnar på tassarna. Dessutom har kattungar känsligare tassar, så en mjukare kull är ett bra val.

Vanliga kullar som fungerar bra för kattungar inkluderar pappersströ, kokosströ, icke-klumpande lera eller kristallkullar. Dessa kullar är mjuka för tassar och klumpar sig inte, vilket gör dem utmärkta för kattungar.

hepper singel katt tassavdelare

Slutgiltiga tankar

Det råder ingen tvekan om att en fördel med att äga en katt jämfört med en hund är att de kan använda en kattlåda . Men även om de kan ta upp skickligheten snabbt, när du föder upp kattungar, kommer de inte kattlåda-tränade!

Detta kan göra städning en smärta, men den goda nyheten är att du bör kunna strö-träna dem på bara några veckor, vilket innebär att den extra städningen inte varar länge! Eftersom du kan strö-träna dem nästan så fort de är mobila, är det inga problem att hålla ordning på röran tills de är helt redo att använda kattlådan.


Utvald bildkredit: Nadya Buyanowa, Shutterstock

Innehåll