När börjar kattungar bajsa?

Katt i blå brickaOm du precis har adopterat en kattunge eller snubblat över en kull på din bakgård, grattis till att du blivit förälder! Du kommer att få mycket kul snart. Du kommer med största sannolikhet att ha många frågor angående kattungar (speciellt om du är en förstagångs kattungeägare).

En av de vanligaste frågorna om kattungar är När börjar de bajsa? Det är en bra fråga att ställa eftersom svaret är viktigt. Här kommer vi att svara på den frågan, plus några andra vanliga frågor om kattungars badrumsvanor.

När exakt kommer min kattunge att börja bajsa?

De flesta kattungar kan inte bajsa (åtminstone på egen hand) förrän de har passerat tre veckor gammal märke. Om de fortfarande är hos sin mamma så gör hon det stimulera dem så de kan kissa och bajsa, men om du spelar rollen som mammakatt istället måste du ta över den här uppgiften (vi kommer att täcka hur nedan!). Runt 4-veckorsgränsen är då du vanligtvis kan förvänta dig att din katt ska kunna börja bajsa på egen hand.

Kattungebajs

Bildkredit: Stefano Garau, Shutterstockär färskost ok för hundar

Hur du får din kattunge att bajsa

Att hjälpa din kattunge att bajsa är det inte väldigt komplicerat , tack och lov. Det finns bara några få steg du behöver följa:

 • Blöt en tvättlapp eller en bomullstuss med varmt vatten - precis tillräckligt för att få den fuktig.
 • Vanligtvis skulle en mammakatt använda sin tunga för att få sina kattungar att bajsa, så du kommer att ersätta det med en tvättlapp eller en bomullstuss och försiktigt gnugga runt kattungens könsorgan, mage och botten i cirklar.
 • Fortsätt göra detta tills din kattunge bajsar men håll ett öga på dem för att se till att de inte upplever något obehag.
 • När din kattunge har bajsat, rensa upp dem om det behövs.
 • Gör detta efter varje matning.

Om din kattunge inte bajsar varje gång efter att ha ätit, är det okej - att inte gå en eller två gånger kommer inte att skada dem.

Hur ofta ska kattungar bajsa?

Unga kattungar kommer vanligtvis att gå till badrum efter varje måltid , men det kommer att minska ju äldre de blir. Så, om du ärmata din kattflera gånger om dagen kan du förvänta dig att de bajsar ungefär lika många gånger. Eftersom deras matsmältningssystem blir bättre utrustade med att hantera mat och avfall, bör de bara bajsa en eller två gånger om dagen. Håll alltid ett öga på din kattunges badrumsvanor - du vill se till att deras pall ser konsekvent och välformad ut.

illaluktande kattsandlåda

Bildkredit: catinsirup, Shutterstock

nutrisource spannmål gratis hundmat recensioner

Diarre

Om din kattunge upplever diarré kan orsaken vara en av många saker. Det kan bero på ett nytt märke av mat som magen inte riktigt är van vid, eller så kan det vara så att du har gett demkomjölk, ett föremål de inte kan smälta. Båda orsakar tillfällig diarré och kan enkelt fixas genom att ta bort mjölken eller långsamt vänja dem vid en ny mat genom att blanda den med den gamla. Det finns dock andra orsaker till diarré som är mer oroande, som parasiter och maskar , virala och bakteriella infektioner och miljöstressfaktorer (som att flytta till en nytt hus ). Dessa kommer att orsaka längre perioder av diarré.

Om diarréen varar mer än en dag eller två bör du besöka din veterinär. Diarré kan få en kattunge att torka ut ganska snabbt på grund av sin lilla kroppsbyggnad.

Förstoppning

Å andra sidan kan din lilla ha svårt att gå. Om din kattunge inte har bajsat på två till tre dagar kan den lida av förstoppning. Precis som med diarré kan detta orsakas av en mängd olika problem som parasiter, en blockering från att äta något de inte borde ha, uttorkning eller en felaktig kost.

Om du inte har sett din kattunge gå under de senaste dagarna bör du ansöka om en veterinär så att de kan hitta orsaken till problemet. Och en extremt viktig notering, gör det INTE prova att ge din kattunge ett lavemang hemma - du kan sluta med att döda dem.

Katt som bajsar i kattsand

Bildkredit: Mariesacha, Shutterstock

stor vit hund ser ut som en björn

Hur ska kattungebajs se ut?

Slutligen är det viktigt att veta hur din kattunges bajs ska se ut så att du kan identifiera om några problem uppstår. För kattungar tre veckor och yngre ska avföringen vara brun (men kan ibland ha en gulaktig nyans) och i första hand fast. När de blir äldre kan deras bajs bli ljusare eller mörkare brun (beroende på vad de äter), men om den är brun och fast är allt bra.

När din kattunges bajs dyker upp i andra färger är det när du bör oroa dig. Nedan är en snabb sammanfattning av vad olika färger av bajs betyder.

 • Innehåller slemhinna (klar, vit eller gul och slemmig) – tecken på tarmirritation, möjligen från en parasit
 • Svart (kan innehålla proppar) – tecken på blödning i övre mag-tarmkanalen
 • Rött (som i faktiskt blod) – tecken på tarmirritation och/eller en infektion
 • Orange – indikerar att det finns galla i avföringen, vilket kan vara ett resultat av problem med gallblåsan eller levern
 • Grönfärgad – tecken på en bakteriell infektion som är allvarlig
 • Gul – tecken på överväxt av bakterier
 • Grå – tecken på för lite probiotika eller övermatning
 • Vit – livshotande, ta kattungen till veterinären omedelbart

Och när det gäller konsistens, som nämnts ovan, bör din kattunges bajs vara fast (om den är lite mjuk är den fortfarande inom normalområdet). Alla andra konsistens betyder att du bör ta din kattunge för en kontroll.

Slutgiltiga tankar

Kattungar är kul att ha runt huset, men det är viktigt att vara välinformerad om deras behov innan du skaffar en. Du bör vara medveten om när de kommer att nå vissa milstolpar, så att du vet vad du ska leta efter om något går fel. Men så länge du är förberedd bör din kattunge vara frisk och frisk under lång tid.


Utvald bildkredit: Stefano Garau, Shutterstock

Innehåll