När börjar kattungar gå?

kattunge leker utomhusFå saker är mer spännande än att se en kattunge växa och utvecklas. Men även om du kanske är bekant med mänskliga utvecklingstider, kan utvecklande kattungar kasta dig för en slinga.

De flesta kattungar börjar gå runt 3 veckor, men detta är inte en hård och snabb regel. Bara för att de har börjat gå betyder det inte att de har den bästa koordinationen.

Men om kattungar bara börjar gå runt 3 veckor, hur tar de sig runt innan dess? När verkar de vara mer samordnade? Vi svarar på båda dessa frågor innan vi dyker in i fler utvecklingsmilstolpar här.

hepper enkelkatttassavdelareKan kattungar flytta innan 3 veckor?

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Golden Wish cattery (@golden_wish_cattery)

Även om en kattunge kanske inte börjar gå runt förrän efter tre veckor, betyder det inte att de är helt orörliga innan dess. Även som nyfödda kattungar är de extremt nyfikna och vill börja utforska sin omgivning.

De använder sina tassar för att springa över golvet, ungefär på samma sätt som nyfödda kryper. Men även om de kanske försöker utforska världen, låter deras mamma dem inte komma långt. Mamma katt kommer att knuffa runt dem, och om det behövs, tar hon upp kattungen i nacken för att sätta dem på plats igen.

När får kattungar koordination och balans?

Medan kattungar först hittar sina fötter och börjar försöka gå, precis runt 3-veckorsgränsen, har de inte särskilt bra balans. Du kommer att märka att de snubblar överallt när de får koordination.

Även om detta är ett bedårande stadium, varar det inte länge. De flesta katter hittar sin balans och koordination efter fyra veckor. De kommer fortfarande att vara lite klumpiga tills de når full katdom, men det är ingenting jämfört med deras initiala ostadighet när de lär sig att gå.

När kan du börja hålla kattungar?

Tre kattungar plockas upp

Bildkredit: olgaozik, Pixabay

Nyfödda kattungar är bedårande, och det är bara naturligt att vilja mysa med dem och hålla i dem så mycket som möjligt. Men bara för att de är söta betyder det inte att du ska hantera dem.

Faktum är att du bör göra ditt bästa för att inte hantera dem alls förrän de är 2 veckor gamla. Efter den tidpunkten är det inte bara bra att hantera, utan det rekommenderas faktiskt också!

Kattungar behöver mycket mänsklig interaktion upp till 8-veckorsgränsen för att bli och förbli supergosig hela livet. Detta är särskilt viktigt efter 3-veckorsgränsen, men du kan definitivt börja redan efter 2 veckor!

När kan kattungar se och höra?

När kattungar föds är de alla blinda och döva. När deöppna ögonen förstoch när de börjar höra vad som händer runt omkring dem är enorma utvecklingsmilstolpar.

Kattungar kommer att öppna sina ögon för första gången mellan 1-veckors och 2-veckors märke. Om de inte har öppnat ögonen när de är 2 veckor gamla är det en anledning till oro.

Under tiden börjar kattungarnas öron öppna sig vid 17-dagarsstrecket. Dessa bör vara öppna efter 17-dagarsstrecket, och om de inte är det, är det ett symptom på ett djupare problem.

Det kan dock vara svårt att säga om din kattunge kan höra vid det här laget. Kattungar börjar vanligtvis inte reagera på syner och ljud förrän strax efter 3-veckorsstrecket, vid 25 dagar. Det är vid denna tidpunkt som de börjar bli medvetna om världen runt dem, även om de redan har haft alla sina sinnen i mer än en vecka.

hepper katttassavdelare

Hur ser en 3 veckor gammal kattunge ut?

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Jozzi (@uppfodning_ragdolls)

Det är efter tre veckor som din kattunge börjar utveckla egenskaper som gör att den ser mer ut som en katt. Till en början kommer de att ha blå ögon och extremt små öron, men efter 3 veckor börjar de små öronen peka uppåt.

Din kattunge kommer också att börja utveckla sina första tänder! När deras tänder börjar komma in kan du introducera fast föda, börja med våtfoder först.

Mellan utvecklingen av deras första tänder, deras förmåga att reagera på externa ljud och syner, och det faktum att de precis har börjat vingla runt, är det en relativt enkel process att identifiera en 3 veckor gammal kattunge!

Vad gör kattungar vid 3 veckor gamla?

Tre små kattungar på ett linne

Bildkredit: David Mark, Pixabay

Kattungar i alla åldrar är nyfikna, och en 3 veckor gammal kattunge är inte annorlunda. De fokuserar det mesta av sin energi på att lära sig gå, men den drivande motivationen bakom att vilja gå är att de vill leka.

Oavsett om det är med leksaker , kullkamrater, människor eller deras mamma, en 3 veckor gammal kattunge är ett knippe av energi och nyfikenhet. De vill utforska, leka och äta!

Men även om de vill göra allt detta under den tredje veckan, kommer de inte att börja bemästra allt och verkligen börja utforska och spela förrän ungefär fyra veckor.

hepper enkelkatttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Att ha kattungar runt omkring ger en viss mängd oförklarlig glädje, men de är också ett stort ansvar - för både mamma katt och dig. Att ha en grundlig förståelse för vad man kan förvänta sig vid varje milstolpe är avgörande, och treveckorsperioden är en enorm milstolpe.

Inte bara kommer de att börja gå vid det här laget, utan de är också lite mindre ömtåliga, och deras chanser att överleva har skjutit i höjden dramatiskt. Det är den perfekta tiden att börja knyta an och gosa med dem!


Utvald bildkredit: rihaij, Pixabay

Innehåll