När går schäfer i värme? (och tecken att leta efter)

Den första värme- eller brunstcykeln för en Schäfer hund är en viktig milstolpe. Det betyder att din valp har nått könsmognad och kan para sig. Det är en stressig tid för ditt husdjur. Dess hormonnivåer stiger och påverkar dess beteende och fysiologi. Schäferhunden växer upp långsammare än mindre eftersom din valp är en stor ras.Även om det finns en viss variation kan du förvänta dig att ditt husdjur blir brunstig mellan 6–12 månaders ålder.

De faktorer som kommer att påverka starten inkluderar:
 • Ålder
 • Genetik
 • Övergripande hälsa
 • Storlek och vikt

Du har viss kontroll över dessa variabler, men tärningen är gjuten för de flesta av dem. Det är bara en fråga om att observera ditt husdjurs beteende och fysiska förändringar för att avgöra när dess brunstcykel har börjat.

Avdelare 1

Gå in i brunst: Stora hundar vs små valpar

Vanligtvis har mindre djur kortare livslängd. Möss kan bara leva ett eller två år, medan en elefant kan leva 70 år i det vilda. Hundar står som en stark kontrast till det faktum. En Toy Poodle kan leva över 14 år i motsats till genomsnittet 7 år för en Saint Bernard. Det faktum spelar en direkt roll när en schäferhund går i brunst.Forskning tyder på att större raser mognar långsammare med kortare livslängder beror på att det krävs så mycket energi och genetiska resurser för att nå sina vuxna storlekar. Även om den där leksakspudlen kan vara könsmogen vid 5–6 månader, kommer schäferhundarna att behöva lite extra tid för att uppnå samma tillväxtnivå vid 9–15 månader .

lever schäfer i snön

Bildkredit: Eudyptula, Shutterstock

Tecken på Estrus hos hundar

Som harstor ras, kan du förvänta dig att brunstcykeln kommer att vara mellan 14–21 dagar för din schäferhund. Det kommer att inträffa cirka två gånger om året för raser av denna storlek. De första tecknen på att din valp är mottaglig för hanar är fysiska. Dess vulva kommer att bli svullen, vilket du kanske märker eller inte på grund av tjockleken på rasens päls. Du kan också se ditt husdjur slicka sitt underlivsområde som ett resultat.

Svullnaden sätter ytterligare press på andra inre organ, inklusive urinblåsan. Du kommer sannolikt att upptäcka att din hund kissar oftare. Det avslöjande tecknet är den blodiga flytningen. Ditt husdjurs beteende kommer sannolikt att skilja sig beroende på de fysiska förändringar som sker inuti dess kropp. Din valp kan verka mer orolig eller upprörd. Den kan montera andra föremål.

Din schäferhund kommer att tillåta parning cirka 10 dagar in i sin cykel. Dess vaginala flytningar kommer gradvis att minska. Antingen kommer brunsten att sluta efter ett långt anestrusstadium, där alla tecken kommer att avta, eller så börjar graviditeten.

Vård av en honhund i värme

Frågan om vad du ska göra med ditt husdjur beror på om du vill att din hund ska få valpar. Om så inte är fallet är det bästa du kan göra att hålla ett öga på din valp varje gång du släpper ut den. Lämna inte ditt husdjur utomhus obevakat. Honor är lika bestämda som hanar när det kommer till parning. Om du tar med din hund på promenader, håll din valp på en kort koppel .

Vi föreslår att du är försiktig och följer dessa restriktioner under hela 21 dagar. Du kommer att märka att allt är tillbaka till det normala när ditt husdjur beter sig som det brukar. Både flytningar och svullnad kommer att ha slutat.

schäfer i koppel sniffar marken

Bildkredit: Vilve Roosioks, Pixabay

Hundkastrering vs avel

Det är en vanlig myt att en hund ska ha en kull valpar innan du får din valp steriliserad. Tyvärr är det inte sant. Men frågan om huruvida du ska sterilisera ditt husdjur är inte heller skuren och torkad. Forskning har visat att det finns för- och nackdelar med att få det gjort som kan påverka din hunds hälsa på oväntade sätt.

Fördelen med att sterilisera din valp inkluderar:
 • Mindre påverkan på överbefolkning av hundar
 • Minskar risken för vissa cancerformer i reproduktionssystemet
 • Minskar risken för potentiellt livshotande pyometra
Nackdelarna med att sterilisera ditt husdjur är:
 • Ökad risk för vaccinreaktioner
 • Ökar risken för ortopediska tillstånd och skelettcancer
 • Urininkontinens
 • Fetma

Genetiska faktorer spelar en viktig roll för att avgöra om operationen är det bästa valet för din schäferhund eller inte. Det är därför det är absolut nödvändigt att skaffa ett husdjur endast från välrenommerade säljare som kommer att genomföra den rekommenderade föraveln Hälsokontroll av risken för några av de tillstånd som påverkas av kastrering.

Avdelare 3

Sista tankar: När schäfern går i värme

Som du har sett har storleken på rasen en inverkan på när din schäferhund kommer att göra det gå i värme . Det uppstår vanligtvis senare hos dessa husdjur efter 6 månaders ålder. Det påverkar också tidsperioden mellan cyklerna, vilket sannolikt kommer att ske två gånger om året. Att känna till tecknen kan hjälpa dig att förhindra en oönskad graviditet tills du och din veterinär diskuterar det bästa alternativet för din hund.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: Callipso, Shutterstock

Innehåll