När och hur man byter från valp till vuxen hundmat

Att få en ny valp kan ge mycket glädje till ditt hushåll. Dessa söta små pälsbollar kan få fram det bästa i oss. Det är nästan en självklarhet att ge dem den bästa vården vi kan erbjuda.Men en av de första sakerna en ny hundägare behöver lära sig är hur man matar sin nya valp .

För de flesta är valpmat det första man tänker på. Under sina yngre år behöver valpar en speciell formel av vitaminer och mineraler för att säkerställa att de växer till att bli friska hundar.

Men vad händer när din lilla tyke växer ur valpmat? Och när inträffar det?

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad som gör valpmat viktigt för unga valpar, de rätta sätten att mata din lilla och när de kan sluta äta valpmat.Du bör övergå till vuxenfoder när din hund blir vuxen. Beroende på ras kan din hund mogna mellan 9 månader och 2 år. Följ din veterinärs råd om din hunds idealiska diet.

Avdelare 1

Varför valpmat är avgörande för unga hundar

Valpmatspelar en avgörande roll för en hunds korrekta utveckling. Din valp behöver mat som innehåller ett stort antal kalorier och är tätt i näringsämnen under sina uppväxtår. Det är detta som hjälper dem att bli stora och starka hundar.

Om de inte får rätt sorts mat kan de utveckla hälsoproblem längre fram. Lyckligtvis kommer din veterinär med största sannolikhet att rekommendera ett specifikt märke av valpfoder som passar just deras ras.

Men om inte, är den allmänna regeln att välja det högsta kvalitetsmärket du rimligen har råd med. Gör ditt bästa för att hålla dig borta från den rabatterade hundmaten som vanligtvis finns i stora livsmedelsbutiker.

Cocker Spaniel valp som äter hundmat

Bildkredit: Switlana Sonyashna, Shutterstock

Regel nummer ett när du handlar valpmat är att läsa ingrediensetiketten. Du borde hitta att riktiga köttprodukter och hälsosamma grönsaker är listade som de bästa ingredienserna. Mindre önskvärda märken har vanligtvis majs eller andra fyllmedel som primära ingredienser. Proteinhalten är också normalt mycket lägre och av sämre kvalitet än i premium hundfoder.

Och det är inte alls bra.

Din valp behöver mat som innehåller mycket protein och kalcium för att stödja optimal tillväxt. Så se till att ha detta i åtanke när du letar efter det bästa valpfodret.

Avdelare 8

Hur mycket valpmat behöver din hund?

Att bestämma hur mycket valpmat din hund behöver kan vara lite knepigt. Valpar blir inte bara långsamt stora hundar. De upplever massiva tillväxtspurtar på en vecka-för-vecka-basis.

Så, en valp som bara äter en halv kopp mat en vecka kan övergå till en hel kopp nästa!

Detta beror på flera faktorer inklusive din valps storlek och ras. Vanligtvis fortsätter den här processen att mata din valp mer och mer fram till deras femte månad. Därefter tenderar deras aptit att stabiliseras. Detta är dock fortfarande rasberoende.

Till exempel,labrador retrieveraldrig växa ur sin benägenhet att äta allt i sikte. Men det är en förtjusande egenskap som de flesta ägare kommer att älska.

Mindre raser är ofta mycket mer pålitliga när det gäller att utveckla självkontroll när de äter. Ofta kommer de att sluta äta när de är mätta och belåtna.

labradoodle valp

Bildkredit: litthouse, Pixabay

Men stora hundraser tenderar att äta för mycket, vilket är anledningen till att de måste hållas på ett konsekvent utfodringsschema med portionskontroll i åtanke.

Ett sätt att kontrollera om din valp har fått tillräckligt med mat är att undersöka dess revben. Om du kan känna bröstkorgen men inte se den betyder det att de har fått nog.

Fortsätt inte att mata dem tills de börjar se ut som en lurvig snigel.

Men om du av misstag övermatar din hund en eller två gånger, oroa dig inte. Ta dem bara på en lång promenad för att bränna alla dessa kalorier - efter att de har vaknat ur sin matkoma.

Om du kastrerar eller kastrerar din valp - vilket vi starkt rekommenderar om du inte planerar att avla - kommer du att upptäcka att matningstiden blir lite mer komplicerad. Generellt kommer din valps energinivå att minska direkt efter operationen. Mängden mat de ska äta måste justeras för att undvika hälsoproblem . Det är bäst att rådgöra med din veterinär om hur mycket du justerar din valps kost enligt en återhämtningsplan efter operationen.

Avdelare 4

När din hund kan sluta äta valpmat

Att bestämma när man ska byta över till en vuxendiet beror på varje valp. Om du märker att din valp börjar hoppa över måltider eller visar tecken på att vara kräsen, kan det vara dags att byta.

En hunds ämnesomsättning förändras när den blir äldre. För äldre hundar – eller de som är redo att göra omställningen – kommer de högre kalorierna som finns i valpmat att få dem att känna sig mättare snabbare.

Så om du ser att din hund inte äter så mycket som den brukade, få inte panik. Det kan bara betyda att de inte behöver alla dessa extra kalorier längre och är redo för en vuxendiet.

Nu, om du märker att din hund inte äter ordentligt eller misslyckas med att gå upp i rätt vikt, bör du rådfråga din veterinär. Dessa kan vara tecken på ett allvarligare problem.

Och även om valpmaten är full av kalorier, kan det leda till undernäring om du fortsätter att mata din vuxna hund med valpmat. Detta beror på att äldre hundar kräver högre vitamin- och mineralnivåer än valpar. Fortsättning av valpfoder resulterar vanligtvis i fetma i kombination med ledproblem.

uttråkad och ointresserad Pudel puppy_thamKC_shutterstock

Bildkredit: thamKC, Shutterstock

Du måste dock tänka på att valpstadiet varar olika länge för olika raser. Vissa raser tar bara längre tid att mogna fysiskt. I allmänhet tar mindre hundar i genomsnitt 9 månader att mogna fysiskt medan större hundar fortfarande kan betraktas som valpar vid 2 års ålder.

Avdelare 3

Att byta till en diet för vuxna hundar

Om du känner att det är dags att byta valp till en vuxendiet bör du först rådfråga din veterinär. De kommer bäst att kunna berätta när just din valp är redo att gå. Men när de väl ger grönt ljus är det viktigt att göra en gradvis övergång.

Du kan göra detta genom att blanda en liten mängd vuxenfoder i valpfodret öka dag för dag tills ingen valpmat finns kvar. Vid det här laget kommer din hund att ha slutat äta valpmat helt.

Denna övergång kommer att hjälpa din hunds ämnesomsättning långsamt att anpassa sig till näringsämnena och kalorimängden som finns i den nya formeln. Det hjälper också till att förhindra eventuella gastrointestinala problem som kan uppstå.


Utvald bild: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Innehåll