När kommer mina schäfersöron att stå upp?

schäfer har ett distinkt utseende som inkluderar pigga, upprättstående öron. Som valpar är schäferhundarnas öron dock dåliga och tar tid att resa sig. Många ägare är ivriga att se valpens öron resa sig för att få en uppfattning om hur valpen kommer att se ut som vuxen.Så när kommer en schäfers öron att stå upp? För de flesta valpar börjar öronbrosket stelna runt vecka 20, eller när valpen är klar med tänderna. Då kan det ta upp till 20 veckor för öronen att stå upp helt. Detta kan dock variera från individ till individ.

Avdelare 1

Schäfervalp öronstadier

Även om schäfervalpar ser bedårande ut med sina mjuka, floppiga öron , deras utseende är långt ifrån det vakna och kungliga utseendet hos en vuxen GSD.

Liksom mänskliga öron är hundöron gjorda av brosk. Som valpar har schäfern mjukt brosk som inte är tillräckligt starkt för att hålla vikten av deras stora öron. När de växer och får näring, utvecklar schäfern starkare och starkare brosk för att stödja dessa öron.Vanligtvis kommer valpar vid 8-9 veckor att ha floppiga öron som ibland reser sig men snabbt faller ner igen. Omkring vecka 20, eller 5 månader, är din valp klar med tänder och öronen kommer att börja stelna och stå.

Under de kommande 1-2 månaderna bör din valps öron vara pigga och pigg. Om de fortfarande inte står, kan det vara anledning till oro. Du kan prata med uppfödaren om föräldrarna och kullkamraterna och mäta hur din valps öron utvecklas respektive. Din veterinär kan ha några förslag för att hjälpa processen.

Om din valp blir 8 månader och fortfarande har floppiga öron är chansen liten att den står på egen hand.

schäfer valp liggande på ett bord på gården

Bildkredit: M J, Pixabay

Anledningar till varför din schäfers öron inte står upp

Genetik

Vissa schäfer är disponerade förfloppiga öronpå grund av deras genetik. Om så är fallet finns det inte mycket du kan göra åt det. Vissa uppfödare försöker avla för större öron, vilket leder till öron som är för tunga för att stå upp. Om starka, pigga öron är viktiga för dig, se till att leta efter en valp med föräldrar som har upprättstående öron.

Trauma

Schäferns öron börjar utvecklas från födseln till cirka 20 veckor. Om öronen drabbas av trauma under den tiden kan det orsaka permanent skada på brosket. Detta kan inkludera grov lek med att bita eller dra i öronen från andra valpar eller ett barn som rycker i din valps öron. Undvik att leka med din valps öron medan de utvecklas, övervaka leken mellan hundar och lär dina barn att undvika öronen.

Parasiter

Valpar kan få parasiter på ett antal sätt, inklusive att äta saker de inte borde. Om din valp får parasiter kan det påverka en hälsosam utveckling, vilket inkluderar härdning av öronbrosket.

Var noga med att ta din valp till veterinären regelbundet och ha rutinmässiga avföringsundersökningar för att kontrollera maskar och andra parasiter. Din veterinär kan rekommendera ett lämpligt avmaskningsprotokoll för din växande valp och behandla parasiter om de uppstår.

Schäfervalp kliar i nacken i parken

Bildkredit: Dimitra Merziemekidou, Shutterstock

Avdelare 2

Hur du hjälper din valps öron att resa sig

En valps öronutveckling är en naturlig process som tar tid. Men om du vill att din valp ska ha starka, pigga öron kan du hjälpa processen på flera sätt.

Näring

Billigt hundfoder har ofta dålig näring, vilket kan påverka din valps broskutveckling. Högkvalitativt kommersiellt foder formulerat för valpar är det bästa valet för att stödja din valps näringsbehov.

I ett försök att flytta öronutvecklingen kommer vissa ägare att lägga till kosttillskott som kalcium. Detta är inte alltid en bra idé, eftersom det kan påverka din valps skeletttillväxt negativt. Var noga med att prata med din veterinär innan du lägger till kosttillskott till din valps mat.

Tuggleksaker

Tuggleksaker ger din valps käke-, huvud- och nackmuskler ett träningspass, vilket är viktigt för öronutvecklingen. Tuggleksaker är också bra för att få tänder och hålla din valp sysselsatt. Schäfer är starka, även som valpar, så se till att välja solida, hållbara tuggleksaker som är säkra och lämpliga för din valp.

schäfer valp leker med en boll

Bildkredit: Rita_Kochmarjova, Shutterstock

Örontejp

Örontejpning är en populär metod för att hjälpa en schäfers öron att resa sig genom att ge stöd för att brosket ska stärkas. Det bör dock bara användas som en sista utväg. Om du använder tejp för tidigt kan det hindra den naturliga utvecklingen. Prata med din veterinär eller uppfödare om att tejpa din valps öron för att se till att det hjälper och inte skadar.

Tejpning bör endast övervägas om din valps öron inte står mellan 5-6 månader, men aldrig tidigare. Som sagt, om du väntar till den sjunde eller åttonde månaden kan det vara för sent att hjälpa.

Här är vad du behöver för örontejpning:

  • En stor svamp perm roller eller hund-specifik skum öron form
  • Vit kirurgisk tejp (använd INTE tejp eller eltejp)
  • En ispinne eller pysselpinne
  • Hudsäkert lim, som hudbindningslim eller ögonfranslim

Så här tejpar du din valps öron:

  • Linda dem runt skummet och tejpa dem i vertikalt läge i en tät rulle.
  • Limma fast ändarna av popsicle stick till tejpen på båda öronen, horisontellt. Popsicle-pinnen ska bilda en bro mellan öronen.
  • Ta bort popsikelpinnen, skummet och tejpen en gång i veckan. Om öronen står för sig själva, lämna dem. Om de inte gör det, upprepa tejpningsprocessen efter behov tills öronen står.

När det görs på rätt sätt är tejpning en säker och effektiv metod för att få valpens öron att resa sig.

Avdelare 3

Slutsats

En schäfers upprättstående öron är en särskiljande rasegenskap för vuxna, men valpar har bedårande diskettöron som står upp med tiden. Om din valps öron inte står av sig själva vid 5 månader, få inte panik! Om de fortfarande inte är 6 månader kvar kan du överväga alternativ. Tänk dock på att vissa schäfers öron aldrig står upp och diskettöron har ingen negativ inverkan på deras hälsa.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: Goran Horvat, Pixabay

Innehåll