Anledningar till varför katter biter och hur man stoppar dem

Välj Namnet På Husdjuretsvart katt leker med kvinnans hand och bitande fingerKatter är lekfulla varelser, men de kan också bita och klia sig, och det kan vara ganska smärtsamt ibland. Katter kan gå från att spinna och gnugga sig mot dig och plötsligt vända sig för att börja bita dig. Den kan också gömma sig innan den hoppar ut och biter dig i anklarna medan du går in i nästa rum. Oftast leker din katt bara eller försöker visa tillgivenhet, men det finns tillfällen då den försöker skicka en tydlig signal om att den inte vill bli besvärad eller har ont. Fortsätt läsa medan vi tittar på några anledningar till varför katter biter, varför din katt kanske beter sig så här och vad du kan göra för att förhindra det.Varför biter min katt?

Även om ingen med säkerhet vet varför katter agerar som de gör, kan observation av dem ofta hjälpa dig att ta reda på vad som ligger bakom deras beteende.Din katt utövar jakt och slåss

Din katt är en strikt köttätare och har utvecklat starka jaktfärdigheter genom sin långa rad av förfäder. I naturen måste katter äta flera små måltider om dagen för att få i sig de kalorier, protein och andra näringsämnen de behöver för att hålla sig friska. Eftersom de vanligtvis behöver hålla sig skarpa är det inte ovanligt att en katt övar på att finslipa sina färdigheter under stillestånd. För en huskatt är allt driftstopp, så din katt kanske bara gör något den känner att den borde göra. Även om du tillhandahåller all mat, kräver dess avel att den finslipar sina färdigheter.

katt tuggar finger

Bildkredit: SerPhoto, ShutterstockDet uttrycker kärlek

Katter har begränsade möjligheter att uttrycka sig, och ett försiktigt napp är i många fall ett tecken på tillgivenhet. Katter ansar sig själva hela tiden och kommer ofta också att ansa varandra. Om de tycker om dig, kommer de ofta att försöka anamma dig. Slickning kommer ofta att åtfölja denna typ av kattbitning. Katten kommer att slicka några gånger och sedan bita, och den kommer ofta att hålla dig med tassarna medan den gör det.

katt bitande kvinna

Bildkredit: Goncharov_Artem, Shutterstock

Omdirigerad aggression

Omdirigerad aggression är när katten är arg på något annat, oftast en annan katt, och tar ut det på dig. Ganska ofta, om katter inte kommer överens, kommer du att se detta beteende manifestera. Den mindre aggressiva eller undergivna katten kommer att bita sina ägare eftersom den inte kan vinna mot den dominerande katten.

Din katt har ett medicinskt problem

Katter som upplever ett medicinskt problem kan ha smärta, vilket kommer att få dem att bita. Allt från tandvärk till magsmärtor kan få din katt på ett bitande humör, speciellt om du försöker klappa den eller ta upp den. Om din katts beteende är något nytt, kan det signalera ett medicinskt tillstånd, särskilt om katten blir hög i ålder.

Hur stoppar jag min katt från att bita?

Gå till veterinären

Om din katts beteende nyligen har förändrats kan det vara ett tecken på ett medicinskt tillstånd, särskilt om katten blir äldre. Mer än 50 % av katter över 4 år börjar visa tecken på a tandproblem , och vi vet alla att tandsmärta kommer att göra vem som helst arg nog att bita. Om du misstänker att ett medicinskt tillstånd ligger bakom att din katt biter, rekommenderar vi att du tar den till veterinären omedelbart så att den kan undersökas och få den behandling den behöver.

veterinär kontrollerar katt

Bildkredit: PRESSLAB, Shutterstock

Separera katterna

Om du misstänker att en av dina katter mobbar en annan, vilket i sin tur får den mobbade katten att bita dig, måste du separera katterna för att förhindra detta beteende. Håll katterna i separata rum och tillåt bara några minuters övervakade besök varje dag för att lösa eventuella tvister om territorium som kan pågå. Separation är särskilt viktigt om den andra katten är ett nytt tillskott i familjen. Det tar vanligtvis ett tag för den ursprungliga katten att lära sig doften och acceptera det nya husdjuret, särskilt om de båda är hanar.

Feromoner

Flera kommersiella varumärken gör syntetiska feromoner som efterliknar de som produceras av katter. Människor kan inte lukta dessa feromoner, men det är en stor del av hur katter kommunicerar och markerar sitt territorium. Syntetiska feromoner kan hjälpa till att lugna din katt och neutralisera ett område för att förhindra revirtvister som minskar din katts lust att bita.

Använd inte händerna för lek

Många människor inser inte att de kan uppmuntra det bitande beteendet genom att använda sina händer för att leka med katten. Att göra det kan ofta resultera i smärtsamma repor och bett, men vad värre är att det lär din katt att händer är leksaker och att det är ok att bita och klia dem. Vi gillar alla att gnugga vår katts mage, men du bör försöka undvika detta beteende, särskilt om din katt är benägen att bita. Laserpennor, rep och andra kattleksaker är mycket mer lämpliga och får din katt att springa istället för att bita.

Lämna katten ifred

Om din katt beter sig på ett sätt som du inte gillar är det bästa du kan göra att lägga ner katten och lämna rummet. Om den jagar efter dig och biter i dina anklar, stäng dörren efter dig och låt den vara ifred i några minuter. Att göra det kommer vanligtvis att skicka en stark signal till katten att du inte kommer att tolerera beteendet, speciellt om du gör det varje gång. Katter gillar vanligtvis inte att vara ensamma, så den här metoden fungerar ganska bra. Du ska aldrig skrika på katten eller agera fientligt eftersom katten inte förstår, och det kommer ofta att ha motsatt effekt, vilket gör att katten ser dig som en fiende och biter dig oftare.

katt på bordet

Bildkredit: Pixabay

Ge det tid

Ibland gillar katter inte vissa människor, och det bästa man kan göra i det här fallet är att ignorera det och låta det komma till dig. Att försöka klappa katten eller tvinga den att gilla dig kommer med största sannolikhet att ses som en aggressiv handling av katten. Katter är nyfikna varelser, och om du har några godsaker i fickan och ignorerar det om det inte kommer nära dig, kommer katten att börja se att du inte är ett hot och lita mer på dig. När den väl gillar dig är sannolikheten mindre att den biter.

hepper katttassavdelare

Sammanfattning

Enligt vår erfarenhet fann vi att katter vanligtvis biter när de spelar speciellt som kattungar, och det finns ingen verklig anledning till oro. Att använda en laserleksak, ett rep eller en hoprullad pappersboll för att spela kommer ofta att hålla dina händer säkra och få dem mer motion, vilket de ofta behöver om de stannar i huset. Om väsande eller jamande åtföljer bitningen kan det vara ett tecken på att något allvarligare är fel med ditt husdjur. Vi rekommenderar att separera katten från andra husdjur och även familjemedlemmar tills det lugnar ner sig, eller så kan du boka tid för veterinär.

Relaterad läsning: 4 tecken på att din katt är uttråkad och hur man enkelt fixar det!


Utvald bildkredit: dashtik, Shutterstock

Innehåll