Peruansk inkaorkidé

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 10 till 26 tum
Vikt: 8 till 55 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Vit, brun, svart, brun, grå, rosa
Lämplig för: Aktiva familjer, Familjer med äldre barn
Temperament: Kärleksfull, hängiven, hedervärdDen peruanska inkaorkidéhunden är en mestadels hårlös ras som utvecklades i Peru. De kan också beläggas, men detta är mer sällsynt. Den hårlösa varianten är mer populär i USA. De finns i tre olika storlekar - small, medium och large. Men korsning mellan olika storlekar är inte helt ovanligt och det finns en suddig linje mellan de olika storlekarna. Det är inte som pudlar, till exempel.Dessa hundar föddes upp för att vara fantastiska jägare, men de används till stor del för sällskap. De klarar sig jättebra med agility, rally och lure coursing idag – även om du inte vill tävla. Detta kan vara ett bra sätt att slita ut dem, eftersom de är lite energiska.

Deras hud kan komma i en mängd olika färger, liksom deras päls. De kan vara svarta, bruna, gråa, rosa, bruna och vita.Avdelare 1

Peruanska inkaorkidévalpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Suz Ette (@triforcedobby)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Peruanska inkaorkidéhundar är i grunden sikthundar, som Vinthundar och Whippets. De har samma kroppsform som dessa eleganta hörntänder. Deras storlek varierar mycket. Tekniskt sett finns de i tre olika storlekar, men alla storlekar är i princip likadana. Den enda skillnaden är hur stora de är. Den minsta kan vara under 10 tum, medan den största kan vara 26 tum lång.

En av deras utmärkande egenskaper är att de är det hårlös , självklart. Deras hud är känslig, vilket betyder att de behöver lite unik vård jämfört med andra hundar. Deras hud kan vara enfärgad eller så kan den vara fläckig. Ibland är det inte pigmenterat alls.

De hårlösa och belagda varianterna kan förekomma i samma kull. De är inte helt olika stammar och fungerar väldigt lika. Egentligen är det ingen skillnad mellan dem förutom deras utseende.

Dessa hundar är smala och eleganta. De är snabba i hundform. Sammantaget är dessa hundar vanligtvis tillgivna och lojala hemma. De kan vara lite försiktiga med främlingar och kan vara bra vakthundar. Men när de socialiseras från en tidig ålder bör de inte vara aggressiva det minsta.

  • Energi
  • Träningsförmåga
  • Hälsa
  • Livslängd
  • Sällskaplighet

Vad kostar peruanska inkaorkidévalpar?

Det beror på storleken. Mindre hundar är billigare eftersom det kräver mindre pengar att föda upp dem. Mindre hundar behöver mindre mat och utrymme, vilket gör att uppfödare kan hålla sina kostnader låga. Vanligtvis förs deras besparingar vidare till dig.

Större hundar kostar vanligtvis mer eftersom den gravida honan kräver mer mat och utrymme. Men dessa hundar tenderar fortfarande att vara billiga. De kostar vanligtvis mellan 0-0.

Det finns en hel del uppfödare i USA, så du kan shoppa runt för ett bättre pris om det behövs.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om peruansk inkaorkidé

1.Medan de är hårlösa, har de flesta peruanska inkaorkidéhundar små hårfläckar.

Dessa fläckar är vanligtvis på huvudet, extremiteterna och svansen. Vissa hundar har mer hår än andra. Du vet inte hur mycket hår de har förrän de når mognad.

två.Dessa hundar är gamla.

Pre-Inka keramik skildrar denna ras i detalj, så de är troligen tusentals år gamla. Vi har naturligtvis inget exakt datum för deras existens.

3.Peruanska inkaorkidéhundar kallas många olika namn.

Ibland kallas de Perros Flora, Moonflower dog, Inca Hairless Dog eller Peruian Hairless Dog.

puruansk inkaorkidéhund

Bildkredit: Levchenko Andrii, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos den peruanska inkaorkidén

Runt sina vänner och familj är dessa hundar ganska sociala och vänliga. De är dock inte de mest sällskapliga djuren och kräver omfattande socialisering från tidig ålder. De bör förvaras i huset, eftersom deras ömtåliga hud lätt kan skadas utanför.

De är väldigt intelligenta, vilket innebär att de vanligtvis börjar träna ganska tidigt. De är dock ganska envisa, så de är svåra att träna. De är inte heller särskilt matmotiverade, så godsaker hjälper inte den här situationen.

Dessa hundar finns i ett brett spektrum av temperament. Vissa som fötts upp för att vara sällskapsdjur är mycket fogliga och mer sighthound-liknande än andra djur. Vissa hundar föds dock upp mer i bevakningssyfte och tenderar att vara mer vilda. Det finns olika stammar där ute, men de är inte väldokumenterade eller officiellt erkända.

Är dessa hundar bra för familjer?

De är bra för familjer med äldre barn. De tenderar att stanna inomhus, så de är bra för familjer som inte tillbringar mycket tid utomhus. De kräver lite arbete. Till exempel behöver de solskyddsmedel när de går utomhus och kan behöva lotion under vissa omständigheter. De behöver också lite tidig socialisering och träning, vilket kommer att kräva lite tid.

De rekommenderas inte för familjer med mindre barn eftersom de inte är särskilt tålmodiga. De föredrar inte grov lek, vilket många barn verkar föredra.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

De kan när de socialiseras tidigt. De har en hög bytesdrift, vilket innebär att de kan jaga mindre djur som katter. Men deras bytesdrift är inte så stark att de inte kan tränas till inte jaga dessa djur. När de socialiseras tidigt kan dessa hundar lära sig att bete sig runt mindre djur.

De är något territoriella med andra hundar. Men när de socialiseras tidigt kan de lära sig att bete sig runt andra hundar. Om de är uppfostrade med en hund kommer de vanligtvis att komma ganska bra överens med just den hunden. Om du tar med dem till valpträningsklasser där de är väl socialiserade kommer de vanligtvis att trivas bra med andra hundar när de blir äldre.

Peruansk inkaorkidé ligger på bordet utomhus

Bildkredit: katamount, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en peruansk inkaorkidé

Mat & Diet Krav

Peruansk inkaorkidé har inga särskilda hälsobehov. Eftersom de har känslig hud kan de vara särskilt känsliga för sol och väder. De kan behöva ett livsmedel som innehåller mycket omega-fettsyror för att förbättra sin hudhälsa.

Utöver det är dock dessa hundar inte särskilt ohälsosamma och behöver ingen specifik mat för att hålla sig frisk. De kan äta alla kommersiella hundmat av hög kvalitet. De flesta av dessa innehåller extra omega-fettsyror, så så länge du väljer ett kvalitetsfoder bör din hunds hud förbli frisk.

Övning

Denna ras är uppfödd för funktion, inte nödvändigtvis form. På grund av detta kräver de en hel del motion. De är uppfödda för att fungera, oavsett om de jagar eller vaktar. Helst behöver du en inhägnad gård. Annars måste du ta dem på flera promenader varje dag.

Träning kan också komma i form av interna aktiviteter. Dessa hundar är smarta nog för saker som kurragömma och eller att lära sig nya trick. Aktiva trick är ett bra sätt att träna dessa hundar, eftersom de älskar träning och action.

Om du bor i en liten lägenhet kanske detta inte är den bästa hunden för dig på grund av deras aktivitetsnivå. Du kan dock få det att fungera om du regelbundet tar med din hund på omfattande promenader. De gillar också att träna för saker som agility, lydnad och rally.

Peruansk inkaorkidé

Bildkredit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Träning

Dessa hundar behöver mycket socialisering. De är inte direkt aggressiva, men de har bevakande tendenser. De är inte de vänligaste hundarna som finns. De har dock inte fötts upp för att vara sällskapshundar förrän nyligen, så detta är att vänta. Du kan komma runt deras nervösa tendenser genom att socialisera dem tidigt och ofta.

Denna uppfödning är mycket intelligent. Detta gör att de kan lära sig många olika kommandon. Detta betyder dock inte att de är lätta att träna. Ofta har de ett eget sinne. De kan vara lite envisa och lyssnar inte alltid på sina ägare.

De har ett brett spektrum av temperament eftersom de är en primitiv ras. De var inte uppfödda för att ha ett visst temperament, eftersom de användes för en mängd olika jobb. På grund av detta är vissa lättare att träna än andra. Det beror egentligen bara på uppfödaren och föräldrarna till hunden.

Grooming✂️

Dessa är inte hundar utanför. De behöver solskydd på soliga dagar på grund av sin känsliga hud. Men eftersom de inte har något hår behöver de inte borsta eller något liknande. De kommer att behöva ett bad ibland för att hålla dem rena, eftersom de inte har en självrengörande päls som de flesta hundar har.

Liksom många hundar behöver dessa hundar att deras naglar klipps regelbundet. Du kan göra detta själv eller ta dem till groomers. De flesta har ingångstjänster som klipper din hunds naglar för mycket billigt. Eftersom dessa hundar inte har hår, kommer de förmodligen inte behöva besöka groomern av någon annan anledning.

Deras öron bör kontrolleras regelbundet för att undvika öroninfektioner och ansamling av vax. Detta kan leda till infektioner om det lämnas för länge. Deras tänder måste också borstas.

Hälsoförhållanden

Dessa hundar är i allmänhet ganska friska. De var avlade för funktion, så de friskaste hundarna fick ofta flest valpar. Med tiden ledde detta till en mycket frisk ras. De flesta av deras problem kommer från deras brist på päls, men många problem kan undvikas om deras hud tas om hand på rätt sätt.

Mindre förhållanden
  • Saknade tänder
Allvarliga förhållanden
  • Epilepsi
  • Acne
  • Hudskador
  • Irritabel tarmsyndrom

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Det är ingen skillnad mellan hanar och honor av denna uppfödda. De har väldigt lika egenskaper. Du kan verkligen inte se skillnad på dem.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Dessa hundar är otroligt lätta att känna igen. De har inget hår i de flesta fall, även om vissa belagda varianter finns. De är inte direkt familjehundar. Däremot är de lämpliga för familjer med äldre barn om de är socialiserade och tränade från tidig ålder.

De är lojala och mycket energiska. De älskar att spela spel som kurragömma på grund av deras höga intelligens och aktivitetsnivå.


Utvald bildkredit: katamount, Shutterstock

Innehåll