Växter och kattungar: vilka är säkra och vilka är giftiga?

Välj Namnet På Husdjurettabby katt med krukväxtKrukväxter förgyller varje bostadsyta, och de har alltid varit ett populärt inredningsalternativ bland husägare. Från eviga suckulenter till färgglada tulpaner och glada prästkragar, det verkar som att det alltid finns den perfekta platsen för något vackert och levande i hemmet.Däremot husdjursföräldrar som också har katter bor i sitt hem måste ta extra hänsyn till de växter de väljer att visa upp.

6 växter som är giftiga för katter

Många vanliga krukväxter är giftiga för katter, och de stackars kattungarna som bor i ditt hem skulle inte ha någon aning om att deras mellanmål sent på eftermiddagen kan göra dem väldigt sjuka.Enligt ASPCA , det här är bara några av de växter som är giftiga för katter som bör undvikas i ditt hem:

1.begonior

begonia giftig för katter

Detta är en vanlig blomma i trädgårdar och inomhusarrangemang. Begonian är en rejäl blomma som gör den populär att plantera, men den är giftig för både katter och hundar. Katter som kommer i kontakt med begonia kan uppleva extrem salivutsöndring. Om den lämnas obehandlad kan förgiftningen leda till njursvikt.


två.Förgrenande murgröna

Murgröna giftig för katter

Vanligtvis finns utanför, grenig murgröna kan vara mycket giftig för katter. Konsumtion kan resultera i buksmärtor, kräkningar eller extrem salivutsöndring.


3.Calla liljor

calla lilja giftig för katter

Denna vackra blomning kan vara dödlig för katter, vilket gör den till en farlig växt att ha i huset. Oral kontakt kan resultera i irritation, inflammation, kräkningar, diarré och andra farliga symtom.


Fyra.Tusenskönor

tusenskönor som är giftiga för katter

Tusenskönor är en ljus och glad blomma som ofta förs in i hemmet både under våren och hösten. Katter som kommer i kontakt med prästkragar kan börja förlora sin koordinationskänsla och kan uppleva kräkningar eller diarré.


5.Järnek

järnek giftigt för katter

Ofta används för att dekorera hem under julhelgen, järnek finns ofta inuti. Denna växt är dock särskilt farlig för katter. De som kommer i kontakt med järnek kan drabbas av depression, och kan även uppleva kräkningar och diarré. Även om bladen och bären har låg toxicitet, rekommenderas det inte för kattföräldrar att hålla denna växt inne.


6.Julstjärnor

julstjärna giftig för katter

Detta är en annan semesterväxt som är giftig för katter. Denna växt kan orsaka irritation i munnen och magen och kan leda till kräkningar eller diarré.

Växter som är säkra för katter

Naturligtvis kanske du fortfarande vill ha växter i ditt hem för att tillföra nytt liv och lukt till ditt bostadsutrymme. Här är några säkra växter för katter att överväga:

1.afrikanska violer

afrikansk viol

två.Bambu

bambu

3.Ringblomma

ringblomma

hepper katttassavdelare

Tecken och symtom på kattförgiftning

Även om du inte håller växter som är giftiga för katter i ditt hem, är det fortfarande viktigt att vara medveten om tecken och symtom på förgiftning hos ditt husdjur. Enligt PetMD , kan en katt som har ätit eller haft kontakt med en giftig växt ha svårt att andas, uppleva kräkningar eller diarré, eller kan dricka för mycket och kissa ofta.

Om du börjar märka några tecken på förgiftning hos ditt husdjur, bör du kontakta din veterinär omedelbart. Din veterinär kan be dig kontakta ASPCAs husdjursgiftkontrolllinje, som kan nås på (888) 426-4435.

Katter har ett sätt att komma in i allt

Förutom att kontakta ett giftkontrollcenter, vill du börja ta hand om ditt husdjur så gott du kan. Om något skräp från växten finns kvar på huden eller inuti din katts mun, ta bort det omedelbart. Kasta dock inte detta skräp. Din veterinär kommer sannolikt att vilja kunna identifiera växten så att katten kan få korrekt behandling.

Katter är busiga och busiga husdjur som är skyldiga att komma in i nästan vad som helst. Även om din katt konsumerar en växt som inte är giftig, kan den fortfarande ha en negativ reaktion på växten. Om det är en giftfri växt kan reaktionen vara alarmerande men den kommer inte att vara livshotande.

  • Relaterad läsning: Är du allergisk mot katter? Lär dig om vanliga kattallergisymtom

vit katt med krukväxt

Kontakta din veterinär om du fortfarande är orolig

Innan du tar in några nya växter i ditt hem, se till att göra det kontrollera att det är en av de säkra växterna för katter. Det är så viktigt att ditt dyrbara husdjur har en säker ochvälkomnande plats att bo på. Om du någon gång är orolig för din katts hälsa, var noga med att kontakta din veterinär för behandling.

Har du växter i ditt hem? Äter din katt dem? Låt alla veta dina upplevelser i kommentarerna nedan!

Källor: PetMD , ASPCA


Utvald bildkredit: Voyagerix, Shutterstock

Innehåll