Polsk Tatra Sheepdog

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 22-26 tum
Vikt: 80-130 pund
Livslängd: 10-12 år
Färger: Vit
Lämplig för: Aktiva familjer, de som letar efter en outtröttlig brukshund
Temperament: Lojal, beskyddande, territoriell, misstänksam, intelligent, tålmodig, lugn

För att skydda fåren måste du först bli fåret. Åtminstone verkar det vara det tänkesätt som föredras av den massiva polska Tatra-fårhunden, eftersom de har en helvit dubbel päls som låter dem smälta in i flocken. Rovdjur kommer sannolikt att tro att hunden bara är ännu en god bit - tills de springer in i valpens tänder, det vill säga.

Få hundar är bättre vakthundar än den polska Tatra Sheepdog, eftersom de är naturligt misstänksamma mot utomstående och skyddar sina familjer. Trots detta är dessa hundar inte ondskefulla om de inte är extremt provocerade, och de kan lugnt lounge runt små barn utan problem i timmar i sträck.

Dessa hundar är ganska sällsynta utanför deras polskt hemland , så det är förståeligt om du inte är bekant med rasen. Om du vill veta mer om dessa fantastiska valpar, kommer guiden nedan att fylla i detaljerna.Avdelare 1

Polska Tatra Sheepdog-valpar - Innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av @fci_elana_aleksandryjski_trakt

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Polska Tatra Sheepdog-valpar ser ut som hyperaktiva moln, eftersom de är små små luddbollar som är i konstant rörelse (och som inte förblir små länge). De kommer att växa till sina pälsar så småningom, men under de första månaderna har de inte mycket form.

Dessa hundar har alltid hög uthållighet, men de tenderar att vara ganska lugna som vuxna. Det är dock inte fallet när de är ungdomar, eftersom de är oavbrutna energisuddar. De kommer att behöva massor av distraktioner, oavsett om det är lektid med dig eller tuggleksaker för att förstöra.

Om du inte ger dem något att göra, kommer de att komma på något på egen hand - och din skokollektion kommer att betala priset. Dessa hundar har kraftfulla käkar, och de kan vara destruktiva om de får bli uttråkade.

Du bör dock vara försiktig med hur de får leka när valpar, dock, och begränsa deras exponering för trappor och hårda ytor som betong. Dessa kan skada ryggraden och lederna, vilket leder till rörlighetsproblem längre fram.

Det finns inte många saker på denna planet som är så söta som en polsk Tatra Sheepdog-valp, men de är också extremt aktiva och behöver en hel del övervakning, så ta inte med en hem med avsikten att låta dem klara sig själva.

Vad är priset på polska Tatra Sheepdog-valpar?

Det är inte lätt att spåra en polsk Tatra Sheepdog-valp, eftersom rasen är ganska sällsynt. Som ett resultat, bli inte förvånad om du måste resa en bra bit för att få en eller om du måste handla över internet.

Om du kan hitta en uppfödare kan du räkna med att betala mellan 0 och 500 för en valp. Det är ett ganska lågt pris för en så här sällsynt hund, men fynda inte, annars riskerar du att köpa från en ansedd uppfödare.

Innan du lämnar över dina surt förvärvade pengar, undersök uppfödaren för att få en uppfattning om deras rykte. Om möjligt, prata med andra personer som har köpt från dem tidigare. Om uppfödaren inte kommer att förse dig med en lista över sådana referenser, säger det dig allt du behöver veta.

Om du har turen att bo nära uppfödaren eller om du har möjlighet att resa, inspektera deras anläggningar personligen. Se till att hundarna hålls i välskötta lokaler och att de inte verkar aggressiva eller misshandlade. Den här rasen är misstänksam mot främlingar, så var inte orolig om hundarna inte flockas till dig, men för mycket skithet kan vara en röd flagga.

På grund av rasens sällsynthet är det extremt osannolikt att du någonsin kommer att hitta en vid pundet eller genom en räddningsgrupp. Du måste nästan säkert köpa en.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om polska Tatra-fårhundar

1.Dessa hundar vet hur man handskas med rovdjur.

Många fårhundar gör ett nybörjarmisstag när ett rovdjur dyker upp: De rusar ut för att möta det i hopp om att skrämma bort det eller döda det.

Även om detta är en förståelig instinkt, lämnar det också flocken sårbar medan hunden jagar efter lockbetet. Många fårhundar har kommit tillbaka från en jakt som triumferande, bara för att inse att en av deras avdelningar saknas.

Den polska Tatra Sheepdog har å andra sidan en överlägsen strategi. De samlar flocken i en snäv grupp och ställer sig sedan på uppmärksamhet framför den, lämnar inte sin post eller slår ut förrän det blir absolut nödvändigt.

Många rovdjur bestämmer sig sedan för att ta chansen att hitta något annat att äta istället för att testa en hund som båda är superstor och super smart.

två.Detta är en sällsynt ras.

Officiella uppskattningar pekar på att det totala antalet polska Tatra Sheepdogs i världen är cirka 7 500. Det är inte särskilt många, men deras antal håller sig stabilt och kan till och med växa något, så rasen verkar inte vara på väg att dö ut.

Det kunde man dock inte säga efter andra världskriget. Den konflikten gjorde nästan slut på dessa hundar, och det fanns bara en handfull kvar på 1960-talet, när Federation Cynoligique Internationale gick in med en koncentrerad avelsplan.

Deras antal är inte häpnadsväckande, men de är mycket friskare än de brukade vara, och allt tyder på att dessa hundar är här för att stanna.

3.Deras päls används ofta för att göra ull.

Även om dessa hundar definitivt är kapabla att skydda en flock får, är ibland ull i högsta grad ändå. Men att inte vara rädd, för om det händer kan dessa hundar lägga till ullförrådet själva.

Deras tjocka, dubbla päls är extremt frodig, och många ägare kommer att raka sina hundar för att använda pälsen som ull. Detta ger en otroligt söt och bekväm tröja, och det är ett bra sätt att hålla hunden sval under sommarmånaderna.

Det gör också att du är mindre benägen att klaga på allt som de gör. När allt kommer omkring, de gör inte en enda röra - de gör dig en garderob.

Polsk Tatra Sheepdog som lägger sig på gräset

Bildkredit: Neon Lilith Photography, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos den polska Tatra-fårhunden

Även om du inte ofta hör dem nämnas tillsammans med ökända genier som Pudlar eller Border Collies, polska Tatra Sheepdogs kan vara lika smarta som de smarta hundarna. De har förmågan att tänka strategiskt, och det gör de ofta.

Det är en del av det som gör dem till så utmärkta vakthundar. De är misstänksamma mot utomstående, men de kommer inte att slå ut om de inte får något annat val. Resultatet är en hund som kommer att hålla ett öga på din familj men som inte är en risk att ha runt grannarna.

Denna otroliga intelligens betyder att de är lyckligast när de får ett jobb att utföra, men om du inte har några uppgifter till hands kommer de att tilldela sig själva vakthundsuppgifter. De är kända för att ständigt ströva runt på sitt territorium, på jakt efter alla slags potentiella hot.

Dessa hundar är söta, kärleksfulla, lojala och tålmodiga, men de är inte nödvändigtvis sprudlande om det. De kommer att dö för sina familjer, men de föredrar ofta att titta på saker på avstånd istället för att hamna i händelsernas centrum. Detta gör dem bra med barn, men förvänta dig inte att de interagerar med dina barn för mycket.

De är inte ett bra val om du vill ha en supertillgiven hund. De tenderar att fungera mer som livvakter, som ständigt vakar över dig för att se till att du är säker, snarare än som gosiga husdjur. De kommer fortfarande att krypa ihop sig i ditt knä ibland, och det är desto sötare för sällsyntheten.

Är dessa hundar bra för familjer?

Polska Tatra Sheepdogs är fantastiska familjehundar. De är extremt tålmodiga och lugna runt barn, och de kommer att gå till jordens ändar för att skydda alla i deras inre cirkel.

Det betyder dock inte att du ska lämna dina barn utan tillsyn med dem. Även om det är extremt osannolikt att de kommer att visa aggression mot dina barn, kan det vara förödande om de gör det. Dessutom tolkar många små barn deras tålamod som en inbjudan att irritera dem så mycket som möjligt.

Du kan behöva en stor familj för att ta bort dessa hundar. De är ingen hyperras, men de har en enorm uthållighet, och det är extremt svårt att bränna av all sin energi. Du kommer att behöva spendera mycket tid på att träna dem, eller så behöver du en stor gård eller annan egendom som de kan ströva omkring på vad de vill.

Det kan göra att de passar dåligt för stillasittande familjer, seniorer eller personer med rörelsehinder, om du inte kan ge dem gott om utrymme att vandra runt.

Var dock medveten om att rasen kan vara väldigt territoriell. De ser sitt hem som deras , och de låter inte vem som helst komma till deras egendom. Du måste umgås väldigt bra om du planerar att ha gäster över ofta.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Dessa hundar är ganska lugna runt nästan vem som helst (förutsatt att de har tillstånd att vara där), och det inkluderar andra hundar och små husdjur. De kommer sannolikt inte att vara aggressiva, men de tolererar inte heller aggressivitet, så var försiktig med vilka typer av djur du parar dem med.

Dessutom kanske dessa hundar inte leker med andra husdjur, utan väljer istället att valla dem. Detta kan snabbt bli frustrerande för det andra husdjuret, så se till att övervaka deras interaktioner.

Det är osannolikt att de är reaktiva när de är kopplade eller på promenader, så du kan ta ut dem offentligt utan rädsla. Det är dock viktigt att förstå att att ha andra människor och djur som kommer fram till dig sannolikt kommer att göra dem obekväma, även om de inte reagerar dåligt på det.

Som du kanske förväntar dig kommer dessa hundar att klara sig bäst på en gård eller ranch där de kan få riktiga boskap att vaka över. Detta är naturligtvis inte möjligt för de flesta människor, så förvänta dig att din hund letar efter ett substitut (som troligen kommer att vara du, din familj och dina andra husdjur).

Polsk Tatra Sheepdog

Bildkredit: Unique Vision, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en polsk Tatra Sheepdog

De flesta människor har aldrig hört talas om polska Tatra-fårhundar, än mindre stött på eller ägt en, så det är förståeligt om du inte har någon aning om hur man föder upp en av dessa hundar.

Vi satte ihop en snabb primer om att ta hand om en av dessa hundar. Förhoppningsvis kommer alla dina större frågor att täckas i följande information.

Mat & Diet Krav

Dessa hundar är stora, så det bör förväntas att de kommer att äta mycket. De gör inte besviken i detta avseende, och du bör förvänta dig att gå igenom en hel del hundmat. Skaffa inte den här hunden om du inte har råd att mata dem.

De behöver en kibble med hög proteinhalt , eftersom det kommer att ge dem den långvariga energin som krävs för att skydda sina hem. Försök att hitta en med stora mängder glukosamin också; allt med fisk inuti är en bra satsning. Om du kan hitta en som också innehåller mycket fett och fibrer, är det ännu bättre.

Undvik onödiga fyllmedel som vete, soja, majs eller animaliska biprodukter, eftersom dessa tillför tomma kalorier och kan irritera din hunds matsmältningsorgan. Med tanke på att dessa hundar kan vara benägna att få fetma, vill du att varje kalori som de konsumerar ska räknas.

Du bör inte låta dem matas gratis, utan istället ge dem portionskontrollerade måltider med jämna mellanrum. Detta låter dig bestämma hur mycket de äter, så att du kan hålla vikten under kontroll samtidigt som du säkerställer att de inte går hungriga.

All mat som uppfyller alla kraven ovan kommer sannolikt att vara dyr, så bli inte förvånad om du måste betala för en premium kibble. Det är dock för det bästa, eftersom pengar som spenderas på matbitar nu sannolikt kommer att sparas på veterinärräkningar senare.

Övning

Polska Tatra Sheepdogs behöver massor av motion - mer än du förmodligen kan ge. Dessa hundar är trots allt uppfödda för att springa runt i bergen för att skydda fåren och slåss mot vargar, som sannolikt inte kommer att vara vanliga punkter på din agenda.

Som ett resultat har du förmodligen det bäst om du bor i ett hus med en stor trädgård eller på landsbygden där hunden kan ströva omkring. De kommer sannolikt inte att fly eftersom de är territoriella, men de kommer att spendera massor av tid på att patrullera omkretsen.

Det är svårt att hålla dem i staden eftersom du inte ens kan lita på att hundparken ska ta bort dem. Det är osannolikt att de leker för mycket med andra hundar, eftersom de föredrar att vakta sitt hem istället för att springa runt i okända områden.

Om du bestämmer dig för att ha en i ett hem i normal storlek, förvänta dig att ta dem på många långa promenader och ge dem många saker att göra. Regelbunden lydnadsträning kan belasta dem mentalt, vilket kan ta bort dem snabbare än fysisk ansträngning, så planera att spendera mycket tid med godispåsen och klickern.

Dessa hundar är smarta och utmärker sig i lydnadsprov, men de passar dåligt för agilityträning och många andra tävlingar. Det beror inte på att de saknar atleticism - långt därifrån. Men allt det där med att springa och hoppa kan sätta en enorm påfrestning på deras rygg och leder.

Polsk Tatra Sheepdog

Bildkredit: Asonia, Shutterstock

Träning

Dessa valpar är otroligt smarta och ivriga att behaga, så att träna dem är ganska lätt. Men de har också en oberoende strimma och har varit kända för att ignorera kommandon när de känner att de vet bättre, så det är bäst om du har erfarenhet av att träna hundar innan du antar den här.

En av de största fördelarna med att träna din polska Tatra fårhund är det faktum att det hjälper att trötta ut dem. Du kommer antagligen att vilja spendera minst 30 minuter om dagen för att sätta dem igenom deras steg.

På grund av deras intensiva intelligens kan dessa hundar lätt bli uttråkade, så du vill blanda ihop saker istället för att ge dem samma kommandon om och om igen. Lyckligtvis finns det praktiskt taget ingenting som de inte kan lära sig att göra, så låt din fantasi flöda.

Använd bara positiva förstärkningstekniker när du tränar dem, eftersom de svarar dåligt på bestraffning. Straffåtgärder kommer sannolikt att få dem att ta avstånd och ignorera dig, vilket gör problemet värre. De svarar bättre på godsaker som belöningar än tillgivenhet.

Var dock försiktig med hur frikostigt du delar ut dessa godsaker. Du vill inte att din hund blir fet, eftersom det är fruktansvärt för deras hälsa. Ge dem istället precis tillräckligt för att hålla dem motiverade, men inte mer.

Grooming✂️

Om en hund har tillräckligt med päls för att göra ull, då vet du att trimning kommer att vara ett problem, och den polska Tatra-fårhunden gör absolut inte besviken i det avseendet.

Dessa hundar fäller så mycket , speciellt när de blåser sina vinterrockar. De har en tjock dubbel päls, och du kommer att bli förvånad över hur mycket hår som kan falla av en enda hund, till och med en stor. Du kommer att vilja investera i en bra borste, en kraftfull dammsugare och massor av luddrullar.

Du ska inte behöva bada dem om de inte blir synligt smutsiga, och de kommer att behöva borsta tänderna dagligen. Klipp naglarna efter behov, men om de får springa runt så mycket de vill, kommer de troligen att fila ner dem på egen hand.

Till skillnad från många hundar i deras storlek är polska Tatra Sheepdogs inte stora dreglare, så du kan gosa med dem utan att behöva byta skjorta efteråt. Du kan dock behöva rengöra runt deras ögon och inuti deras öron för att förhindra infektion.

Hälsoförhållanden

Polska Tatra Sheepdogs är en frisk och tålig ras, och de är inte benägna att drabbas av många medfödda sjukdomar.

De flesta av deras sjukdomar kommer att bero på dålig kost eller brist på motion, så det är viktigt att hålla dem så friska som möjligt. Att investera i ett bra foder kommer att räcka långt för att hålla din hund borta från veterinärens kontor.

Men du måste också vara försiktig med att träna dem för mycket eller åtminstone för kraftigt. Dessa är stora, tunga djur, och deras leder kan inte ta mycket kraftig aktivitet. Många av deras vanliga skador beror på att de är för kraftiga på oförlåtande underlag.

Mindre förhållanden
  • Patellaluxation
  • Grå starr
  • Allergier
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Epilepsi

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Hanar är vanligtvis större än honor, ibland med så mycket som 10 eller 20 pund. De tenderar också att stå några centimeter längre och ta lite längre tid att mogna.

Båda könen är sannolikt mer fokuserade på jobbet än något annat, men pojkar är vanligtvis mer lekfulla och uppmärksamhetssökande än flickor. Därmed inte sagt att damerna inte tycker om tillgivenhet, men de väntar ofta på att du kommer till dem istället för tvärtom.

Utöver det är det dock inte mycket som skiljer könen åt. Du kommer att få en fantastisk hund oavsett vilken du väljer.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Den polska Tatra fårhunden är inte en välkänd ras, och det är synd eftersom dessa verkligen är några av de bästa hundarna i världen. Älska utan att vara övermäktig,skyddande utan att vara aggressiv, och energiska utan att vara irriterande representerar de den bästa av alla möjliga världar på många sätt.

Det kan dock vara svårt att spåra en, eftersom rasen är extremt sällsynt. De behöver också en hel del utrymme att ströva runt på, så de passar dåligt lägenhetsbor . Du kan tycka att de är frustrerande om du gillar att dina hundar är mysbuggar, eftersom de ofta föredrar att hålla ett öga på saker på avstånd.

Men om du har tillräckligt med utrymme för dem, kommer du troligen att upptäcka att rasen är en underbar och kärleksfull följeslagare. De kan till och med göra ett bättre jobb med att uppfostra dina barn än du - eller åtminstone kommer de att se till att det praktiskt taget inte finns någon chans att någon medlem i familjen kommer att bli uppäten av vargar på deras vakt.


Utvald bildkredit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock

Innehåll