Sandpapper Cat Scratcher: Är det en bra idé?

Välj Namnet På Husdjuretsandpapper-pixabayKanske har din katt attackerat din soffa och du vill snabbt göra en DIY-kattskrapa. Du kanske undrar om sandpapper är ett lämpligt material. Det är billigt, du har några som ligger runt huset, och logiskt sett verkar det som om det kan göra ett bra jobb för att hjälpa din katt att hålla klorna snygga. Men är det här materialet verkligen bra för en kattskrapare?Det korta svaret är nej. Sandpapper är slipande och kan potentiellt skada din katts tassdynor. Låt oss ta en närmare titt på varför det här materialet inte ofta ses på katter som skrapar. Cat-Scratching_Yimmyphotography_shutterstock

Gillar katter skrapor med sandpapper?

smärgelduk-pixabay

Kredit: Yimmyphotography, Shutterstock

Enligt vår erfarenhet, nej. Naturligtvis är varje katt olika, så det kommer att finnas några katter där ute som inte har något emot texturen och känslan av sandpapper. Men givet valet kommer de flesta katter att ge den en bred koj. De kommer förmodligen inte ens gå över en bit sandpapper som ligger kvar på golvet!Om du tror att din katt kanske gillar sandpapper på sinskrappost, då kan du alltid prova. En anledning till att katter inte riktigt gillar sandpapper på sina skrapstolpar är att det inte riktigt hjälper dem att uppnå det de försöker göra när de repar sig.

Varför kliar sig katter?

Om du någonsin har sett din katt repa något, kanske du har märkt att förutom att de försöker sänka sina klor i materialet, lutar de sig ofta ner och sträcker sig bra medan de gör det.kliar sigär faktiskt ett instinktivt beteende för våra små kattvänner.

Detta är ett beteende som de utför, och det finns inget som vi kattägare kan göra för att stoppa dem! Så, vilket syfte tjänar det?

  • Den tar bort den döda yttre klon och avslöjar en ny vass klo under.
  • Det kan lindra stress, ångest och spänningar.
  • Det sträcker ut deras muskler.
  • Det lämnar feromondoftmärken.

Många katter tycker om att använda några olika ställen för att klia av olika anledningar. Ett ställe kan kännas bra för att ha en upprätt stretch, där de kan nå upp högt för att sträcka ut dessa muskler. En annan kan ha ett bra material för att sänka sina klor i och ta bort det yttre lagret av klorna. Ännu en annan kan vara helt rätt för att lämna ett feromonmeddelande till de andra katterna i huset!

Som kattägare bör du erbjuda din katt en mängd lämpliga skrapytor. Detta är särskilt viktigt om din katt bor inomhus, eftersom den inte kommer att ha tillgång till några skrapytor utanför.

När det kommer till vilka material du ska erbjuda din katt så att den kan utföra sina instinktiva klibbbeteenden någon annanstans än din favoritsoffa, vet att det är osannolikt att din katt skulle välja sandpapper som sitt första alternativ.

Sandpapper är för slipande

hepper katttassavdelare

Kredit: BRRT, Pixabay

När en katt kör sina klor nerför en skrapa yta kommer deras tassar vanligtvis också i kontakt med stolpens material. Detta är inte ett problem med mjukare material, som sisalrep eller matta, som ofta används för att repa stolpar. Men med sandpapper kan den slipande ytan skada din katts tassdynor. Detta gäller särskilt om du har använt en med grovt korn.

Din katts tassdynor kan bli smärtsamma och eventuella skrubbsår kan bli infekterade. Detta kommer definitivt att avskräcka din katt från att försöka använda samma skrapstolpe igen.

Det bästa materialet för kattskrapstolpar

Nu när vi vet att sandpapper inte är det bästa alternativet för skrapor för katter, vad är en bättre alternativ ?

De fyra mest populära materialen för kattskrapstolpar är:

  • Korrugerad matta
  • Sisalrep eller tyg
  • Matta
  • Trä

Vissa kattägare som har mattor i sina hus föredrar att undvika repstolpar som är täckta med mattor. Det kan vara svårt för vissa katter att inse att även om de positivt uppmuntras att skrapa mattan på sin stolpe, är alla andra mattor helt förbjudna!

Repstolpar i wellpapp är billiga och de flesta katter älskar dem verkligen. Kartongen rivs sönder tillfredsställande under klorna, och när de sjunker in klorna kommer det yttre döda lagret av klorna att tas bort.

Sisalrep eller tyg är ett av de mest populära materialen för att skrapa stolpar, och de flesta katter älskar det absolut. Det är också relativt billigt och finns i en mängd olika färger.

Trä är ett bra val för en skrapstolpe, även om det inte är tillgängligt lika ofta som andra material. Katter i det vilda kommer naturligtvis att välja några olika träd som sina föredragna skrapstolpar. Trädstammar gör att din katt kan sträcka ut sina muskler när den lutar sig mot den, samt hjälpa till att ta bort det yttre lagret av klorna.

Vi har läst om några kattägare som gjort sina egna kattskrapor med hjälp av ett lager sandpapper täckt med ett lager tjock wellpapp. Detta skyddar din katts tassar, eftersom endast klornas spetsar kommer i kontakt med sandpappret. Vissa katter verkar tolerera detta fina, medan andra kanske inte gillar känslan av sandpapper på klorna på fråga. Dessutom verkar det inte som att sandpappret kommer att ha någon större effekt i det här fallet, eftersom wellpappen gör vad den ska: att låta din katt gräva in klorna och ta bort de döda yttre lagren.

Sandpapper rekommenderas inte för katter som skrapar

Det finns en anledning till att du inte kommer att se några kattklipande inlägg i djuraffärer eller online som är täckta med sandpapper. Det är inte det mest tilltalande materialet för katter att klia sina klor mot, och många av dem gillar inte strukturen alls.

Mjukare material, som kartong eller sisalrep, är mycket att föredra, eftersom katter kan sänka sina klor genom dessa, vilket är vad de verkligen letar efter i den perfekta skrapstolpen!

Om du bestämmer dig för att erbjuda din katt ett skrapstolpe gjord med sandpapper, är det definitivt en bra idé att se till att det inte är den enda tillgängliga ytan. Titta noga på din katt för att se hur ofta den använder varje skrapa, så kommer du snart att kunna räkna ut om den gillar sandpapper eller inte!


Utvald bildkredit: LeoNeoBoy, Pixabay

Innehåll