Är siamesiska katter hypoallergena?

siames katt vilarOm du har en kattallergi men älskar katter kan du vara intresserad av att hitta en allergivänlig katt. Dessa katter beskrivs ofta som bra val för personer med allergier. Vetenskapen är dock ofta mycket mer komplex än så. Det finns många missuppfattningar kring allergivänliga djur i allmänhet, ofta komplicerade av vissa företag som marknadsför sina husdjur som hypoallergena.

Siamese katter klumpas ibland in i den hypoallergena kategorin eftersom de tros fälla mindre än andra katter. Detta är dock inte alltid fallet. Siamesiska katter fäller lika mycket hår som alla andra kattdjur. Deras päls är helt enkelt mindre och finare än andra katter, så det kan verka som att de fäller mindre.

Men som vi kommer att diskutera spelar det egentligen ingen roll hur mycket hår siameser fäller.

Vad är vetenskapen bakom hypoallergena katter?

När någon har en kattallergi, reagerar de på proteiner som skapas av katter. Dessa proteiner finns i kattens urin, mjäll och saliv. Alla katter har dessa saker, och därför gör alla katter dessa proteiner. Du kommer inte hitta en katt utan protein. Därför finns det inget sådant som en allergivänlig katt (eller hund).Mängden päls en katt producerar har egentligen ingenting att göra med om den är allergivänlig eller inte. Personer med allergier är inte allergiska mot en katts päls; är allergiska mot sin hud. Det spelar alltså ingen roll om katten fäller eller inte. Varje katt som har päls och producerar mjäll kommer att utlösa någons allergier. För närvarande finns det ingen katt som inte producerar mjäll.

Päls kan fungera för att sprida mjäll. Det kan hjälpa till att hålla den i luften. Men mjäll gör ett ganska bra jobb med att vara ett allergen på egen hand, så du behöver ofta inte lös päls för att orsaka allergier. Faktum är att proteinet som orsakar kattallergi finns nästan överallt, inklusive platser som inte ens har katter, som skolor och butiker. Mjäll fastnar sannolikt på människors kläder och sprids sedan ut i miljön. Håret i sig är egentligen inte den del av betydelse i denna process.

kvinna borstar en siames katt

Foto av: bymandesigns, Shutterstock

Kan man göra en siamesisk katt allergivänlig?

Nej. Det finns inget du kan göra för att göra en katt hypoallergen. Alla katter kommer att skapa mjäll och fortsätter därför att orsaka allergier. Det finns dock flera strategier du kan använda för att minska mängden mjäll i ditt hem, vilket kan hjälpa mot allergier.

Medan den mest effektiva metoden för att minska allergier är att ta bort husdjuret, gör djurägare ofta inte detta. De flesta som utvecklar husdjursallergier letar efter andra sätt att minska sina symtom utan att behöva ta ut husdjuret. Du kan också hålla katten ute, men det rekommenderas ofta inte av läkare eller veterinärer. Katter har en betydligt kortare livslängd när de hålls utomhus och kommer sannolikt fortfarande att interagera med katten, vilket leder till mjäll som utlöser dina allergier.

Även om katten tas bort, stannar ilskan vanligtvis kvar i huset en tid. Det tar tid för proteinkoncentrationen att sjunka tillräckligt för att förhindra att allergenerna framkallar den allergiska reaktionen.

Många människor implementerar omfattande städprogram. Eftersom allergier ofta orsakas av allergener som redan finns i miljön, kan det vara oerhört användbart att ta bort dessa allergener. Katten kan bara producera en viss mängd ilska. Huvudproblemet är vanligtvis ilska som har samlats på mattan.

Det rekommenderas ofta att täcka madrasser och ta bort mattor. Dessa platser hyser vanligtvis den största mängden mjäll. Att ta bort mattor enbart kan gå långt för att minska mängden mjäll i hemmet.

Att bada katten kan vara till hjälp eller inte. Studier har gjorts med blandade resultat, och de vetenskapliga bevisen är för närvarande blandade om huruvida bad faktiskt minskar mängden allergener ett husdjur producerar. Att bada en katt är också mycket svårt, och ofta omöjligt. Katter tenderar inte heller att samla så många allergener på sin päls, så att bada kan vara mindre användbart för dem i synnerhet.

söt siames katt

Foto av: Chendongshan, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Slutsats

Siamesen passar inte den typiska definitionen av en hypoallergen katt. De tappar lika mycket hår som alla andra kattdjur, även om deras kortare hår gör det mindre märkbart. De producerar också exakt samma typ och mängd mjäll som alla andra kattraser, vilket betyder att de kommer att producera samma nivå av allergisymptom som alla andra katter.

Det finns faktiskt inget sådant som en allergivänlig katt. Alla katter producerar proteiner i sin päls, saliv och urin, och dessa proteiner är potentiella allergener som kan orsaka allergisymptom. Om du är allergisk mot katter, tro inte på hypen om att en katt är hypoallergen.

Letar du efter mer information om den siamesiska katten? Titta på våra artiklar:


Utvald foto av: Witsawat.S, Shutterstock

Innehåll