Sköldpaddsskalkatt

Välj Namnet På Husdjuretbrittisk fold sköldpaddkattForskare har kommit fram till att nutida katter är ättlingar till en av de många underarterna av vildkatten ( Puma ). Dessa kattdjur har vanligtvis svarta ränder på en gråbrun kropp. Det mönstret ser vi ofta hos våra husdjur. Det är en del av det som gör sköldpaddskatten eller sköldpaddan till en sådan anomali. Det ser inte ut som något djur vi skulle se i naturen. Den beskriver ett färgmönster istället för en ras.

Folk tenderar att ha starka åsikter om färgen på deras katter. Detsamma gäller sköldpaddsskal. Vissa anser dem distanserade eller avståndstagande. En studie tyder på att de är mer kräsna än andra husdjur. Även om det låter långsökt, kan det finnas en viss sanning i det. Katter har utvecklats genom århundradena fysiskt. Forskning har också funnit att samma sak gäller på beteendefronten.

Vilka slutsatser kan vi dra om sköldpaddskatter?

hepper enkelkatttassavdelareNamnets ursprung

Termen sköldpaddsskal beskriver lapptäcksmönstret av färger som du kommer att se på dessa katter. Det finns inget speciellt samband mellan de två djuren utöver namnet. Som du kan föreställa dig gjorde husdjurets lyxiga kappa det till föremål för många myter och folkloresagor . Många kulturer ansåg att dessa kattdjur hade lycka till. Om det är en sak du kan säga säkert så är det att dessa katter är unika.

Späd sköldpaddskatt med gula ögon

Bildkredit: Mary Swift, Shutterstock

Kvinnor vs. män

Ett faktum sticker ut om sköldpaddskatter framför allt: de flesta är honor. Anledningen är på grund av deras genetik . Kvinnor har två X-kromosomer, medan män har en X- och en Y-kromosom som bestämmer deras kön. Den orange eller svarta färgen som du ser i sköldpadds- och calico-katter finns på X-kromosomen.

Den orange färgen är en recessiv egenskap, så en kattunge måste ha attributet på båda sina X-kromosomer för att den ska visa sig som orange och svart hos en hona. En hankattunge behöver bara en kopia på sin X-kromosom och alltså bara en av de två färgerna. När det dyker upp är en hane vanligtvis en tabby. Det är därför du vanligtvis bara ser manliga apelsintabbies och kvinnliga torties eller calicos.

Ibland föds en hankatt med två X-kromosomer och en Y-kromosom. Det är ett genetiskt tillstånd som kallas Klinefelters syndrom . Djuret är vanligtvis sterilt. Det är därför färgen inte sprids till sina avkommor eftersom det inte finns några. Även om det är sällsynt, forskare har identifierat minst två fertila.


Sköldpaddsskal vs. Calico

Sköldpadds- och calicokatter liknar varandra med sina mångfärgade mönster. Det finns dock en betydande skillnad. Den senare har samma mix men på vit bakgrund. Annars kommer du att se samma grupp av färger, från kräm till orange till svart - och allt däremellan! Om en sköldpaddkatt har ett tabbymönster, kallar folk dem för torbies.

Andra varianter som du kan se inkluderar mosaik, som är en blandning av en massa färger över hela katten. Ett husdjur med chimärmönster har en nyans på ena sidan och en annan på andra sidan. Du hittar både långhåriga och korthåriga kattungar. Alla är vackra djur.

Sköldpaddsskal vs Calico-katt

Vänster: Sköldpaddskatt, Höger: Calico cat | Bildkredit: Pexels

Raser

Sköldpaddsskalets färgmönster förekommer i en mängd olika raser. Listan innehåller många bekanta, som:

Skillnader i personlighet och hälsa

Eftersom sköldpaddsmönstret kan förekomma i flera raser, varierar personlighetsdragen som du ser hos dessa katter mycket. Medan perser ofta är lugna och tysta husdjur, är Maine Coons intelligenta och oberoende djur. Vissa människor hävdar att sköldpaddakatter har en attityd . Men det kan vara mer en funktion av hur deras ägare behandlar dem än något annat.

skuggad sköldpadda norsk skogkatt sitter på gräs

Bildkredit: Elisa Putti, Shutterstock

Hälsoresultat

Samma generalisering gäller för eventuella ökade hälsorisker som sköldpaddskatter kan ha. Dessa faktorer beror också på rasen och inte färgmönstret. Det är värt att notera att vissa av de med detta färgmönster har en ökad risk för vissa sjukdomar. Till exempel, perser är mer benägna att ha ögonproblem än andra raser. Det har dock inget med deras färg att göra.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Sköldpaddskatter är slående djur med päls som du inte kan låta bli att beundra. Genetik skapade dessa märkliga djur och gjorde de flesta av dem till honor. Sköldpaddshanen är verkligen ett sällsynt fynd. Kom ihåg att dessa husdjur inte är en separat ras utan ett färgmönster som förekommer hos många olika katter. Det är det som i slutändan kommer att avgöra din katts personlighet och hälsa.


Utvald bildkredit: Denys R, Shutterstock

Innehåll