Ska du klippa eller raka ditt schäferhår?

Blir du ibland överväldigad av den stora mängden hår på din hund, din soffa och alla föremål i ditt hus (inklusive kläderna du har på dig nu)? Du kanske funderar på att klippa eller raka bort allt, men vi är glada att du har landat här så vi kan avskräcka dig från det. Vi rekommenderar inte att du klipper eller rakar ditt GSD:s hår, eftersom det ofta kan göra mer skada än nytta.Schäfer har en dubbelpäls. Deras ytterpäls är grov och vattentät. Det skyddar deras hud och underull från väder och vind.

Deras underrock är mjuk och fluffig. Det ger isolering och hjälper till att reglera hundens kroppstemperatur.

Om du rakar en schäfer, förstör det balansen mellan deras inre och yttre päls. Ofta skärs täckskiktet ner till bottenskiktet. Detta hindrar täcklacken från att göra sitt jobb. Det kan inte skydda bottenskiktet om det inte är det över bottenrocken.

När den inte längre är skyddad från väder och vind kommer den inre pälsen inte att göra sitt jobb. Det kommer att bli blött och smutsigt, vilket hindrar det från att reglera hundens kroppstemperatur korrekt.Att raka en schäfer på sommaren kan därför göra dem varmare – inte svalare. Deras inre päls kommer inte att kunna reglera temperaturen korrekt i det minsta .

avdelare 10

Kan du trimma en schäfers päls?

fällningsverktyg för hundar

Bildkredit: Amazon

Du vill inte raka din schäfer någonsin . Det tar bort deras skydd från elementen och gör att deras päls inte fungerar korrekt. De var inte gjorda för att rakas.

Men du kanske kan trimma din schäfer till en viss grad. Ofta är detta inte nödvändigtvis för att hålla dem svala eller något liknande. En hunds päls är inte som att ha kläder på sig. Den designades för att hålla dem svala även i varmare klimat.

Det är vettigt att trimma vissa delar av din schäfers kropp. Du kan till exempel raka dig runt öronen för att minska mängden damm och skräp som fastnar inuti. Ofta kan längre päls hålla fast fukt och smuts. Så småningom kan dessa inkräktare leda till öroninfektioner.

Du bör också trimma pälsen på botten av deras tassar. Denna päls är inte nödvändig av någon anledning. Det skyddar inte deras fötter eller håller dem varma. Det kan orsaka mer skada än nytta. Lera och snö kan fastna i den här pälsen och bli små bollar – vilket orsakar smärta och obehag när din hund går.

Det är inte konstigt för din hund att utveckla mattor under fötterna heller. Dessa kan orsaka smärta och behöver ofta skäras bort. Även om du borstar din hund regelbundet, tänker du förmodligen inte på att borsta pälsen på botten av tassarna!

Med det sagt, du bör inte trimma din hunds hela täcka. Att göra det kan ta bort för mycket av det yttre lagret, vilket orsakar samma problem som rakning.

Ibland kan du trimma runt deras ögon och ansikte. Denna päls är inte tekniskt nödvändig, men den utgör inte heller något problem för de flesta schäferhundar. Du kan trimma den om du vill, men det är ofta onödigt.

Behöver långhåriga schäferar klippas?

plyschrock schäfer

Bildkredit: hansbenn, Pixabay

Långhåriga schäfer är inte den vanliga sorten du hittar i USA. Dessa hundar kommer ofta från Östeuropa. Länder i denna region är ofta kallare och kräver längre hår. Därför utvecklade dessa schäferhundar en längre päls än sina västerländska kusiner.

Förutom denna lilla skillnad är de det samma hund, fastän. Det finns till exempel ingen betydande temperamentskillnad.

Även om dessa hundar har längre päls, betyder det inte att du ska raka dem. De har fortfarande en dubbel päls. Att ta bort det översta lagret eller raka det för lågt kan störa deras förmåga att reglera sin kroppstemperatur. Det kan sluta med att du gör saker värre för din hund på sommaren genom att raka den – inte bättre!

Vi rekommenderar inte att raka en långhårig schäfer, även om de kan dra nytta av en trimning på vissa delar av kroppen. Du kommer dock behöva borsta dessa hundar mer. Deras päls är benägen att mattas, till skillnad från deras korthåriga kusiner.

Behöver schäfern besöka en frisör?

Nej, inte nödvändigtvis. Om du hanterar din schäfers trimningsbehov behöver du inte ta dem till en frisör. De behöver inte sin päls professionellt trimmad eller klippa regelbundet. De behöver inte ens bad så mycket.

Vi rekommenderar endast att bada dessa hundar när de är smutsiga. Annars riskerar du torkar ut huden och orsakar irritationsproblem – även om du använder ett mycket allergivänligt, skonsamt schampo.

Men du måste hålla koll på deras skötselrutin. Dessa hundar måste borstas minst en gång i veckan. Många hundar tjänar på att borsta ännu mer än så här. Vi rekommenderar ofta att du siktar på tre gånger i veckan – minst.

Säsongsmässigt kommer schäfern att börja fälla mer. Under dessa perioder kommer de att kräva mer borstning. Ofta rekommenderar vi att borsta så mycket som dagligen i dessa situationer.

Om du inte hänger med i din hunds trimning kan ett trimsbesök behövas! Håret kan byggas upp och snabbt bli överväldigande för vissa hundägare.

Du bör dock inte planera inte putsa din hund och ta dem till frisören regelbundet istället. Det är inte riktigt så det fungerar! Dessa hundar har mest nytta av regelbundna, korta pass. Du kan inte ta dem till en groomer några gånger i månaden och ersätta alla grooming sessioner du missat.

Hur ska du behålla ditt schäferhår?

schäferhund liggande på träbord utomhus

Bildkredit: lancegfx, Pixabay

Du bör hålla ditt GSD:s hår långt och naturligt. Det finns ingen anledning att göra några förändringar i din hunds övergripande päls. Den är utformad för att hålla dem svala och torra. Om du trimmar den kommer deras ytterpäls inte att kunna utföra sitt jobb - vilket leder till att de inte kan reglera sin kroppstemperatur.

Vi rekommenderar aldrig att helt raka eller trimma din hunds päls. Det handlar inte om huruvida du klipper dem med sax eller rakhyvel. Det viktiga är hur kort topplacket blir.

Ju kortare det är, desto större är chansen att du stöter på ett problem!

Du kan dock trimma pälsen på botten av tassarna och i öronen. Vi rekommenderar att du håller pälsen på dessa ställen relativt kort. Som vi redan har diskuterat finns det inte för något speciellt syfte och kan leda till problem.

Du behöver dock ofta inte ta ditt husdjur till frisören för att trimma den här pälsen. Det är ganska enkelt att lära sig hur man gör det själv!

Hur lång tid tar det för schäferhåret att växa ut igen?

Det finns några tillfällen där du ha att raka schäferhåret.

Till exempel kommer schäfer ofta att behöva raka håret för operationer och behandlingar av vissa tillstånd. I dessa fall kan det ta ganska lång tid för pälsen att växa ut igen.

Det bör börja växa igen efter någon vecka. Det beror dock på varför området rakades till att börja med! Om området hade någon irritation eller liknande problem skulle det förmodligen ta längre tid att växa ut igen. I inflammerade områden kommer pälsen troligen inte att växa tillbaka förrän problemet har lösts.

Om inget är fel på huden kan det ta ett par veckor minst för att pälsen ska täcka platsen. Beroende på var fläcken är kan det ta månader innan det tappade håret inte längre syns. Det kommer att ta ett tag för håret att nå samma längd som den omgivande pälsen.

Det förväntas inte att pälsen ska växa snabbt till en början och sedan sakta ner. När den fläcken är något täckt kommer kroppen att sluta lägga så mycket resurser på att odla den pälsen. Bli inte förvånad om pälsen tar så mycket som ett år innan den når sin standardlängd igen.

Avdelare 5

Slutgiltiga tankar

Du ska inte raka din Schäfer om det inte är medicinskt nödvändigt. De har en dubbel päls, vilket gör att deras päls är dubbelskiktad. Om du bråkar med dessa lager kommer deras päls inte längre att kunna hålla dem torra, varma eller svala.

Medan schäfern kan verka ganska hårig för varmare klimat, är deras päls designad för att hålla dem svala även när det blir ganska varmt ute. Deras inre päls kan hålla dem isolerade mot värmen - och förhindrar också solbränna.

Att raka din schäfer på sommaren kan göra dem varmare än de var med full päls. Deras underull kommer att vara oskyddad och kan förlora sin förmåga att reglera sin kroppstemperatur. Till exempel fungerar det här lagret inte korrekt när det är vått. Utan den övre pälsen för att skydda den kommer din hund att förlora sin förmåga att hålla sig varm eller sval varje gång den blir blöt.

Dessutom är risken för solbränna mycket hög. När en hunds hud inte har exponerats för solen på grund av sin tjocka päls, kan en plötslig exponering av den genom rakning orsaka allvarliga, kroppsvida solbrännskador!

Det är alltid bäst att fokusera på att borsta din schäfer istället för att raka dem. Det kommer inte att göra din hund svalare på sommaren – och kan kraftigt underskrida deras förmåga att reglera sin temperatur.


Utvald bildkredit: GaiBru Photo, Shutterstock

Innehåll