Sphynx Cat Grooming (steg-för-steg-guide)

Välj Namnet På Husdjuret  sphynx katt glad pod sovrumEn Sphynx-katt är en sällsynt hårlös kattras känd för sin söta och fogliga personlighet. Trots att de inte har något hår, kan dessa katter vara mycket underhållsbehov i sina skötselbehov. De kräver regelbundet bad för att hålla huden frisk, liksom nagelklippning och öronrengöring.Här är din steg-för-steg-guide till Sphynx-kattvård.

Tillbehör som behövs
  • Kattsäkert schampo
  • Flera handdukar
  • Bomullsbollar eller vävnader
  • Nagelklippare
  • Öronservetter (tillval)

De 11 stegen i Sphynx Cat Grooming

1. Fyll diskbänken

  hepper namn namn kattmatskål sphynx kattFyll ett handfat med varmt vatten upp till din katts mage. Se till att vattnet är behagligt varmt men inte varmt genom att testa det med armbågen. Om du inte har ett lämpligt handfat kan det räcka med ett stort handfat eller ditt badkar. Fyll diskhon innan du för in din katt i rummet för att undvika extra stress.


två. Undvik distraktioner och stressorer

Innan du badar, stäng av din TV och radio för att hålla det lugnande och tyst. Säg till dina andra familjemedlemmar att vara tysta när du badar för att undvika att starta din katt. Om du har andra husdjur, försök att hålla dem i ett separat rum.


3. Lägg en handduk på botten av diskbänken

  grå sphynx katt på ett träbord

Bildkredit: Igor Lukin, Pixabay

Även om handduken kommer att bli genomblöt, kommer att lägga en handduk i botten av diskhon eller badkaret förhindra att din katt halkar på ytan. Det skyddar också ditt handfat eller badkar från klormärken om din katt blir rädd.


Fyra. Placera din katt i badet

Detta kan vara stressande i början. Låt din katt känna vattnet med fötterna först, långsamt, innan du sänker ner hela kroppen i badet. Arbeta från tassarna till den bakre änden till bröstet tills din katt är helt i badet.

Din katt kan kämpa i början, men fortsätt långsamt och försiktigt. Du vill inte att din katt ska lära sig att om man kastar ett raserianfall blir det borta från att bada. Med tiden kommer din katt att vänja sig vid badet.


5. Håll din katt med en hand

Håll din katt med en hand för att hålla den i vattnet, men var inte våldsam. Om din katt kämpar, ge den tid att anpassa sig till att vara i vattnet. Det är viktigt att din katt inte får hoppa ur badet och stanna ute, eftersom det skapar dåliga vanor.


6. Använd en tvättlapp

En tvättlapp är ett praktiskt sätt att blöta din katts kropp. Använd inte tvättlappen på din katts huvud, utan blöt dess rygg från nacken och nedåt. Om du föredrar det kan du använda en svamp eller exfolieringshandske. Arbeta i långsamma, fasta drag. Tvätta mellan eventuella rynkor eller veck.

När den är våt, lägg till lite mild katt schampo till din tvättlapp eller handske och löddra upp din katt. Se till att komma in mellan rynkor, svansen och tassarna.


7. Tvätta din katts ansikte

  badande sphynx katt

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Sphynx-katter har inget hår, inklusive ögonfransar. Detta gör att smuts och skräp kan komma in i ögat och orsaka irritation. Du vill inte använda tvål runt ögonen, men du kan använda en våt bomullstuss eller vävnad för att rengöra runt din katts ögon och ansikte.


8. Skölj din katt

Töm badkaret eller handfatet och kör försiktigt vattnet. Se till att det fortfarande är varmt, inte varmt, och kopp vatten över kattens kropp för att skölja bort tvålen. Återigen, undvik huvudet och ansiktet - fokusera bara på de områden som du har löddrat.


9. Torka din katt

  handdukar

Bildkredit: Malaysia Johnson, Pixabay

Använd en mjuk, varm handduk för att torka din katt. Så fort du tar upp din katt ur vattnet, linda in den i en handduk och gnugga försiktigt. Undvik att vara för kraftig när du torkar din katt eftersom det kan orsaka irritation. Din katt kanske vill komma undan vid det här laget, så håll en hand på den och torka snabbt.


10. Rengör din katts öron

Om din katt är bekväm kan du använda denna möjlighet att torka av din katts öron. Torka bara ut insidan av öronen (inte kanalen) med en fuktig näsduk eller bomullstuss. Undvik att låta vatten komma in i din katts öron.


elva. Klipp din katts naglar

Trimma din katts naglar kan göras när som helst, men det kan vara lättare efter badet. Naglarna är mjuka och följsamma. Med katt nageltrimmers , ta bort den vassa kanten på nageln, undvik det snabba.

Det kan ta lite tid för din katt att tolerera nagelklippning, men det finns ingen regel att du måste göra alla naglarna på en gång. Börja långsamt med en eller två naglar, bygg sedan upp till att göra alla naglar varje gång.

Hur ofta ska min Sphynx-katt badas?

Sphynxkatter bör badas regelbundet, ungefär en gång i veckan för att befria huden från smuts, olja , och skräp som kan bidra till akne eller andra hudproblem. Naglar kan klippas ungefär varannan eller var tredje vecka, beroende på din katts aktivitetsnivå.

Slutsats

Även om de kan verka som katter med lågt underhåll, har den hårlösa huden på en Sphynx-katt mer inblandade skötselbehov än andra kattraser. Regelbunden bad och skötsel kan hindra din Sphynx-katt från att utveckla akne och andra hudåkommor på grund av ansamling av smuts och oljor på huden.

+ Källor