Great Pyrenees vs Golden Retriever: Vilken ska man välja?

Välj Namnet På HusdjuretDe fluffiga, bedårande valparna från antingen en Pyrenéerna eller en Golden Retriever kan få dig att längta efter att adoptera en av dessa gosiga armfulla pälsar. Om du väljer en av dessa hundraser, vet att de växer upp till vackra hundar, var och en med distinkt olika personligheter och dispositioner.De stora Pyrenéerna tillhör arbetsgruppsklassen av hundar. Medan de var mjuka, föddes dessa kraftfulla, intelligenta hundar upp för att vakta fårflockar. Som husdjur kommer Great Pyrenees att vakta ditt hem och din familj med lika vaksamhet. Däremot tillhör Golden Retriever klassen sporthundar. Denna sprudlande, ivriga hund har rankats som en av de mest populära hundraserna i årtionden.Om du är osäker på om du ska välja en Stora Pyrenéerna eller aGolden Retrieversom din nästa hund är vi här för att hjälpa dig. Vi ger dig en ärlig översikt över båda hundarna så att du kan fatta det bästa beslutet när du lägger till en ny, lurvig medlem till din familj.

Avdelare 2

Visuella skillnader

Great Pyrenees vs Golden Retriever

Bildkredit: Vänster – jathomas, Pixabay | Höger – SasaStock, ShutterstockEn snabb översikt

De stora Pyrenéerna och Golden Retriever har många likheter, men de har sina unika egenskaper. Låt oss bryta ner det.

Stora Pyrenéerna
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 25-32 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 100+ pund
 • Livslängd : 10-12 år
 • Övning : Måttlig energi, älskar utomhus
 • Grooming behov : Måttlig
 • Familjevänlig : Ja
 • Hundvänlig : Ofta
 • Träningsförmåga : Svår, men mycket intelligent
Golden Retriever
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 21-24 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 55-75 pund
 • Livslängd: 10-12 år
 • Övning : Höga behov
 • Grooming behov : Måttlig
 • Familjevänlig : Ja, väldigt social
 • Hundvänlig : Ja
 • Träningsförmåga: Utmärkt, mycket intelligent

avdelare 9

Vad gör en stor Pyrenéerna så bra?

Stora Pyrenéerna tjänar sin titel av stor för sin majestätiska statur och sin imponerande storlek. Hanar tenderar att vara större, väger över 100 pund och står mellan 27 till 32 tum vid axlarna. Honor väger minst 85 pund och har en höjd på mellan 25 till 29 tum. Stora Pyrenéerna har en elegant vit päls som kan innehålla märken av grävling, grå, rödbrun eller brun. De har snälla ansikten med svart näsa och mörkbruna ögon.

Stora Pyrenéerna

Bildkredit: jathomas, Pixabay

Bergshunds historia

För att till fullo uppskatta rasen Stora Pyrenéerna måste du förstå deras historia som boskapsväktare. De stora Pyrenéerna går tillbaka till antiken, kanske så långt tillbaka som 3 000 f.Kr., då de följde med herdar till vad som idag är känt som Pyrenéerna längs gränsen mellan Spanien och Frankrike. I århundraden satt de stora Pyrenéerna bland det kyliga bergslandskapet och höll en stadig vakt över flocken efter rovdjur och ovälkomna människor. Dessa hundar blev kända för att vara orädda beskyddare.

Lugn, självständig och tillgiven

Stora Pyrenéerna har tålmodiga och otroligt lugna uppträdanden. Som husdjur är de stora Pyrenéerna snäll mot alla i ditt hushåll och bryr sig till och med om utsatta djur. Deras tillgivna natur resulterar i att tafsar på dig för att få din uppmärksamhet. Men i gengäld kommer de att ge dig sin villkorslösa kärlek. Var medveten om att dina Pyrenéerna med största sannolikhet kommer att bortse från deras storlek och bosätta sig i dina möbler och till och med din säng.

Stora Pyrenéerna är kända för att vara oberoende och smarta. De måste hållas i koppel eller deras nyfikna sinne, och deras oberoende strimma kommer att leda till vandrande.

Vakthund

Med tanke på att de stora Pyrenéerna inte har lämnat sitt väktararv bakom sig, kommer du att få en vakthund som tar sitt jobb på allvar. Tidig socialisering är viktig om du vill att någon utöver dina egna familjemedlemmar ska besöka ditt hem. Denna hårt arbetande hund har en historia av att vara nattaktiv. Var medveten om att dina Stora Pyrenéerna kommer att skydda dig med kraftfull skällande dag och natt, oavsett tid, oavsett om du behöver det eller inte.

Tränings elände

Stora Pyrenéerna kan vara svåra att träna. Denna ras kräver ägare som är konsekventa och kan utstråla auktoritet. Trots sin högre intelligens kommer Great Pyrenees att bortse från dina träningsinsatser med en uttråkad attityd och försenade lacka svar.

Måttlig motion

Även om den inte är en mycket aktiv ras, behåller de stora Pyrenéerna sin förmåga att agera snabbt och med snabb hastighet när ett upplevt hot är närvarande. Dina Pyrenéerna kommer att behöva en måttlig mängd motion och njuta av att följa med dig på promenader. Stora Pyrenéerna kan också tävla i vagndragning och lydnadsprov.

Stora Pyrenéernas hund skyddar får_

Bildkredit: Ingrid Curry, Shutterstock

Grooming och Shedding

Stora Pyrenéerna har en dubbel päls som består av en mjuk underull och en lång ytterpäls. Trots allt hår är det relativt enkelt att sköta. Säsongsavfall på våren kan vara den största utmaningen, eftersom du kanske tror att det snöade vitt hår inne i ditt hus! Regelbunden borstning med en nål eller snygg borste hjälper till att ta bort överflödigt hår och minska håravfall.

Uppfödda i ett kallt klimat, Stora Pyrenéerna, med all sin rikliga päls, bryr sig inte om varmt väder. Deras rockar bör dock aldrig klippas eftersom deras väldesignade kappa fungerar för att hålla dina Pyrenéer svala och skyddade från solen.

Hälsoproblem

Stora Pyrenéerna har en förväntad livslängd på 10 till 12 år. Även om de äter en relativt liten mängd för en hund av deras storlek, är denna hundras mottaglig för uppblåsthet, även känd som gastric dilatation-volvulus (GDV). För att förhindra GDV bör du ge dina Pyrenéerna flera små måltider per dag och undvika intensiv träning före och efter måltiderna. Stora Pyrenéerna tenderar också att lida av armbågs- och höftdysplasi, ögonsjukdomar, luxating patella, neurologiska och immunförmedlade störningar och vissa cancerformer.

avdelare 9

Going for the Gold: Varför välja en Golden Retriever

Golden Retrievers är kända för sin glänsande guldpäls. De har medelstora, muskulösa kroppar, en befjädrad svans, breda huvuden, korta öron och raka nospartier. Deras varma, vänliga ögon uttrycker vänlighet och intelligens. Medan hanar är större än honor, väger Golden Retrievers mellan 55 och 75 pund och är cirka 21 till 24 tum långa vid axeln.

Det är också värt att nämna att det finns många olika Golden Retriever-blandningar. Bland de mest populära är Boxer-Golden Retriever, Golden Retriever-Corgi , ochden gyllene labradoren.

leende golden retriever

Kredit: Weinholdphotography, Pixabay

Historia som skotska revolverhundar

Golden Retrievers har sina rötter som skotska revolverhundar. Denna ras utvecklades medvetet av Dudley Marjoribanks, den första Lord Tweedmouth, under mitten av 1800-talet. Han arbetade i 50 år för att skapa den perfekta revolverhunden att använda på sin egendom Guisachan i Highlands, Inverness-shire, Skottland. Golden Retriever härstammar från uppfödning av en gul labrador retriever med Tweed Water Spaniel, nu utdöd, såväl som med irländsk setter och blodhund.

Lekfull, utåtriktad och ivrig att behaga

Du kommer sannolikt inte att hitta en mer lekfull, utåtriktad ras än Golden Retriever. Medan de stora Pyrenéerna mest är affärer, är Golden Retriever glad och vänlig. Men misstag inte alla dessa valpliknande beteenden för bristande intelligens. Golden Retrievers kan snabbt lära sig nya färdigheter.

Denna pålitliga ras fungerar ofta som sök- och räddningshundar. Goldens har också ett medkännande temperament med förmågan att erbjuda villkorslös kärlek. Golden Retrievers gör hängivna, kärleksfulla familjehundar, såväl som underbara service- och terapihundar.

Talträngd

Tänk på att om du väljer en Golden Retriever måste du vara uppmärksam på deras tendens att bära runt på föremål, samt äta allt som är utelämnat. Som tur är är Golden Retrievers kända för sina mjuka munnar, som kan plocka upp allt från ett rått ägg till en jagad anka utan att orsaka skada.

Lätt att träna

Golden Retrievers är relativt lätta att träna. Du kommer att vilja utsätta din Golden för tidig socialisering och valpträningsklasser. Golden Retrievers vill glädja dig mer än något annat. Lydnadsträning stärker bara bandet mellan dig och din Golden.

Tan Golden Retriever-valp

Bildkredit: RetyiRetyi, Pixabay

Aktiv och atletisk

Golden Retrievers är bäst lämpade för aktiva familjer. De behöver mycket daglig motion, eller så kan de uppvisa negativa beteenden. Goldens gillar utomhuslek, inklusive simning, apportering och att följa med dig på långa löpturer och cykelturer. De tycker också om att träna på jaktturer, såväl som genom att delta i hundsporter som agility, lydnad och spårning.

Skötsel: Regelbunden borstning

Var beredd att borsta din Golden Retriever med en snyggare borste en eller två gånger i veckan för att ta bort överflödigt hår, och dagligen när de tappar hårt. Golden Retrievers har en vattenavvisande dubbelpäls som fäller måttligt under hela året och mer intensivt på våren.

Friska hundar

Den goda nyheten är att Golden Retriever tenderar att vara friska hundar. Liksom de stora Pyrenéerna har de en förväntad livslängd på 10 till 12 år. Vissa Goldens kan bli överviktiga på grund av att de unnar sig för många godsaker. Deras andra hälsoproblem kan inkludera armbåge och höftledsdysplasi, ögonsjukdomar och vissa hjärtsjukdomar.

Avdelare 5

Slutsats

Förhoppningsvis, efter att ha läst igenom beskrivningarna av både Pyrenéerna och Golden Retriever, har du en bättre förståelse för varje hund. Även om vissa egenskaper liknar varandra, finns det säkert många skillnader som kan hjälpa dig att bättre bestämma vilken hund du ska välja för din familj.

Stora Pyrenéerna är en större hund än Golden Retriever. Medanbåda hundarna har vacker päls, de stora Pyrenéerna har en tjockare, huvudsakligen vit päls som fäller lite mindre än Golden Retrieverens glänsande guldrock. De stora Pyrenéerna kräver mindre motion och har en lugn, tillgiven läggning, medan Golden Retriever föredrar att vara aktiva dagligen och ha en lekfull, glad, ivrig personlighet.

Båda hundarna har mindre än tilltalande vanor. De stora Pyrenéerna är svåra att träna och tenderar att skälla ofta, även på natten, för att skydda dig bättre. Goldens kan ge dina öron en vila, men det är bättre att städa efter dig och vara redo att ge mycket träningsdags .

Vilken hund du än väljer, de stora Pyrenéerna och Golden Retriever var och en gör kärleksfulla husdjur och underbara tillägg till din familj.

Innehåll