Storleksguide för hundhus: Detaljerna du behöver veta

Hundhus storleksguide

husstorlek
Om du inte kommer att låta din hund stanna inne (eller om du bara behöver att han spenderar mycket tid på bakgården), kommer du att behöva ge honom ett hundhus förr eller senare. Det väcker en mängd frågor, inte minst detta: hur stor ska ett hundhus vara?Den allmänna standarden är att din hund ska ha tillräckligt med utrymme för att stå upp, vända sig om och ligga ner, men inte mycket mer än så. Tanken är att ge dem en ombonad, mysig tillflyktsort från omvärlden, eftersom detta gör att hundar känner sig trygga och trygga, medan en gigantisk herrgård i ett hus kommer att lämna dem att känna sig utsatta.

Naturligtvis hjälper den riktlinjen inte mycket när du handlar efter ett hundhus; då behöver du riktiga data. Nedan visar vi dig exakt hur du bestämmer rätt storlek på hundhuset för din hund.

Hitta rätt hundhusmått

Vid något tillfälle måste du översätta den gyllene regeln vi listade ovan till faktiska siffror så att du kan köpa (eller bygga)ett hundhus som passar din valp.

Det första steget är förstås att mäta din hund. Du måste känna till hans längd från nässpetsen till rumpan och hans längd från tass till axel. På så sätt kan du se till att hans hem passar honom perfekt.Därefter måste du bestämma vilken typ av hus du vill göra. De flesta har lutande tak, vilket gör att regnet kan rinna av och ger din valp mer utrymme när han kommer in i huset. Det betyder att du måste veta hur högt taket är på två ställen - på de högsta och lägsta punkterna.

När du väl vet hur stor din hund är och hur du vill att ditt hus ska se ut,det är lätt att lista ut sakerdärifrån - och eftersom huset kommer att vara anpassat för din valp, behöver du inte oroa dig för någon variation mellan hundhusets dimensioner per ras.

Storleksguide för hundhus

Andra faktorer att ta hänsyn till

Du bör ta hänsyn till vädret innan du bestämmer dig för mått på hundhuset. Om du bor i ett område där det blir otroligt kallt på vintern, kanske du vill göra huset lite mer ombonat så att din hunds kroppsvärme bevaras bättre.

Likaså om du bor på ett ställe med kvävande somrar Om du tillåter din hund lite mer utrymme kommer luften att cirkulera bättre och hålla honom sval.

hund i ett hundhus

Foto av Mysaell Armendariz på Unsplash

Olika formler du kan använda

Det finns ingen enkel formel för att bestämma storleken på ditt hundhus. Du kan hitta en mängd olika idéer online, varav några har vi återgett nedan:

Asheville, NC Humane Society

För ett hus med snett tak, de tror att måtten ska vara följande:

 • Djup: hundens längd + 12
 • Bredd: hundens längd + 18
 • Höjd: hundens höjd + 3 på undersidan, hundens höjd + 9 på den höga sidan

Ontario Humane Society

De Ontario Humane Society går in på en hel del detaljer när det kommer till husstorlek (vilket betyder, gör dig redo att göra lite matte).

De tror att, för att avgöra hur många kvadrattum golvyta din hund behöver, multiplicerar du varje tum av din hunds höjd med 36. Så en 12 lång hund skulle behöva 432 kvadrattum golvyta.

Höjden är lite lättare att bestämma - ta helt enkelt din hunds höjd när du sitter och lägg till ett par tum.

hund som sitter utanför hundhuset

Foto av Matthis Volquardsen från Pexels

WOOD Magazine, nummer 80 (aug 1995)

Visst, redaktörerna för denna tidning är nog mer insatta i hur man gör bygga huset än att bestämma hur mycket utrymme Fido behöver, men deras rekommendationer är följande:

Djup: 1,5X längden på din hund

Bredd: ⅔ längden på din hund

Höjd: 1,5X höjden på din hund (mätt i sittande läge)

  Du kanske hittar inspiration från någon av dessa Hund Youtube-kanaler

Blythe Wood Works A-B-C-metod

Blythe Wood Works är en tillverkare av cederträhundhus. För att bestämma storleken på sina hem använder de en upphovsrättsskyddad formel som de kallar A-B-C-metoden (återgiven med deras tillåtelse):

 • Höjden på dörröppningen bör vara en tum högre än hundens ståhöjd vid axeln. De rekommenderar också att höja huset med hälften av vad A är.
 • Bredden och djupet på huset bör vara minst avståndet från hundens nos till rumpan, exklusive svansen.
 • Höjden på själva huset bör vara 1,25x avståndet från toppen av huvudet till tårna.

Du kan också besöka deras hemsida för mer hjälp, eftersom de har en onlineräknare som hjälper dig med mätningarna.

Bild: Lowes

doghouses.com

Med tanke på att sälja hundhus är vad de här killarna gör , är det vettigt att de skulle ha sin egen formel. Deras vägledande princip är att huset ska vara precis tillräckligt stort för att din valp ska komma in och bli bosatt, och formeln de använder är:

 1. Höjden på dörren ska vara minst ¾ av hundens axel-till-mark-mått. Du kan göra den högre om du vill, men kom ihåg att din hund naturligt sänker huvudet för att komma in.
 2. Huset bör inte vara kortare än hans nos-till-rumpa-mått och inte mer än 30% längre.
 3. Höjden bör inte vara mer än 45 % högre än avståndet från toppen av din hunds huvud till marken.

Hur man värmer ett hundhus – Klicka här

Merry Pet/Ware Mfg Formula

Denna leverantör av tillbehör för husdjur har sina egna riktlinjer för storlek för hundhus, som är nästan identiska med den som används av DogHouses.com:

 1. Dörrhöjden ska vara minst ¾ av hundens axelhöjd.
 2. Längd och bredd bör vara minst lika med hundens nos-till-rumpa längd och inte mer än 25 % större.
 3. Höjd ska vara minst 25 % högre än måttet från toppen av hundens huvud till tårna. Den bör inte vara mer än 50 % högre än detta mått.

Drs. Foster & Smith's

Dessa veterinärer har en enkel men intressant formel: de tror att du ska få din hund att lägga sig platt och sedan rita en rektangel runt honom med minst 3 rum på alla sidor. Mät sedan rektangeln - detta ger dig bredd och djup.

För höjden, lägg till 4-6 till höjden på hundens axel.

Coastal Cottage av Designer Dog Houses

Bild: Designer Dog Houses

Se även:Pall Dog House Planer

Så vilken formel ska du välja?

Du kan välja en av formlerna ovan eller blanda och matcha ett par, eller så kan du till och med vinga den och räkna ut din egen. De grundläggande principerna du måste följa verkar vara:

 1. Höjden på dörröppningen bör vara någonstans i närheten av hundens axelhöjd.
 2. Längden och bredden bör vara minst längden på din hund, mätt från nosen till rumpan, och inte mer än cirka 30 % större än detta mått.
 3. Höjden bör vara minst en tum eller två större än din hunds ståhöjd, men inte mer än 5-6 tum.

En annan sak du kan prova är att skapa en kartongmock-up innan du bygger eller köper den äkta varan. Detta kan visa dig precis hur din hund kommer att passa i det faktiska huset, och du behöver inte spendera en massa pengar på att köpa en (eller mycket tid på att bygga den) bara för att ta reda på att du har räknat fel.

Den goda nyheten är att din tid du tar på att beräkna måtten kommer att spenderas väl, och din hund kommer definitivt att vara tacksam för sina nya grävningar. Tänk också på att du kanske vill lämna lite extra utrymme inne för de nätterna när din arga make får dig att sova ute...


Utvald bild: Kichigin, Shutterstock

Innehåll