Topp 10 äldsta hundraser i världen

Välj Namnet På HusdjuretFörutom att vara människans bästa vän är hundar människors äldsta följeslagare. Forskare tror att hundar är ättlingar till vargar som kom i kontakt med jägare-samlare mellan 18 800 och 32 100 år sedan . Människor har levt med hundar sedan dess, avlat och uppfostrat dem för att hjälpa till med jakt, bärande, vakta och vallning. Men vilken är den äldsta hundrasen?Även om många har försvunnit genom århundradena, är några av de äldsta hundraserna fortfarande vid liv idag. Om du vill dela ett husdjur med forntida kinesiska kejsare, egyptiska faraoner eller romare, leta inte längre än den här listan, som täcker de 10 äldsta hundraserna i världen. Fortsätt läsa för att lära dig allt om de äldsta hundraserna som finns.Avdelare 3

De 10 gamla hundraserna:

1.Basenji

Basenji

Bildkredit: Basenji av John-Michael, Pixabay

Enligt paleontologer, de första domesticerade hundarna kan ha sett ut som Basenjis . Dessa hundar kan hittas i forntida babylonisk och mesopotamisk konst och gavs som gåvor till de egyptiska faraonerna.Basenjis är smarta, graciösa och snabba. De har blanka, korta pälsar, böjda svansar och rynkiga pannor och är kända för att vara kattlika och något svåra att träna. Det är känt att dessa hundar inte skäller.


två.Saluki

saluki

Bildkredit: Saluki av elisabettabellomi, Pixabay

Elegant och smal, Salukis har varit kungars jakthundar så långt tillbaka som 7 000 f.Kr. Dessa vackra hundar var favoriter bland egyptiska faraoner och Alexander den store.

Salukis är energiska, självständiga hundar med milda, värdiga temperament. De är långbenta och starka och kan ha fjädrande eller släta pälsar. De behöver en hel del motion och kan bli destruktiva när de är uttråkade.


3.Afghansk hund

afghansk hund

Bildkredit: Afghansk hund av Capri23auto, Pixabay

DeAfghansk hundär flera tusen år före den skrivna historien, vilket gör dess exakta ursprung svårt att fastställa, även om vi vet att det har sitt ursprung i dagens Afghanistan, Pakistan och Indien. Dessa vackra hundar är oberoende, kungliga jägare.

Snabba och magra, afghanska hundar har distinkta silkeslen, långa päls och är förvånansvärt tåliga. Dessa fjällhundar har söta temperament men kan också vara envisa och distanserade.


Fyra.Alaskan Malamute

alaskan malamute

Bildkredit: Alaskan malamute av Markoren, Pixabay

Den lekfulla Malamute är en uråldrigArktisk slädhund, troligen härstammar från de domesticerade vargarna som korsade landbroar in i Nordamerika för över 4 000 år sedan. Dessa tuffa, muskulösa hundar kan dra många gånger sin vikt, samt hjälpa till med att jaga säl och björn.

Dessa hundar är tjocka och kraftfulla, hårt arbetande och behöver regelbunden motion. De är också tillgivna, lojala och milda mot barn.


5.Samojed

Samojed

Bildkredit: Samoyed by changinglifestyles, Pixabay

Samojeder tros ha migrerat till Sibirien omkring 1 000 f.Kr. Dessa starka, vackra hundar jagade och vallade ursprungligen renar, samt drog tunga bördor över stora vidder av sibirisk is.

Samojedens tjocka vita päls är designad för att tåla extremt kalla temperaturer på minst -60 Fahrenheit. Dessa hundar ler också ständigt, en egenskap som utvecklats för att förhindra att istappar bildas vid kanterna av munnen. Smart och social, samojederna har ett vänligt, lekfullt temperament.


6.Akita Inu

Shiba Inu

Bildkredit: Shiba Inu av uadrienn, Pixabay

Akita Inu är en gammal japansk spetshund som fötts upp för att vara en mångsidig jägare. En gång begränsade till det kejserliga hushållet, kan dessa hundar hittas över hela världen och har en viktig roll i japansk kultur och representerar lycka och livslängd.

Akitas är pigga och ivriga att behaga, vilket ger utmärkta väktare. Självständiga och energiska, dessa tjocka hundar har tät päls och behöver mycket motion. De är också beskyddande, lojala och värdiga.


7.Chow Chow

chow chow

Bildkredit: Chow chow av Marius-Kristensen, Pixabay

DeChow Chowär en av Kinas äldsta raser, som förekommer i artefakter från omkring 206 f.Kr. och fungerar som följeslagare till kinesiska adelsmän och kejsare. De arbetade som jägare och väktare och kan till och med ha varit en matkälla i magra tider.

Chow Chow är känd för att vara särskilt ren och har en distinkt lejonliknande ruff och rynkig panna. De är ofta envisa, reserverade och värdiga, men är också lojala och intelligenta.


8.Shar-Pei

sharpei

Bildkredit: Sharpei av style81, Pixabay

Shar-Peis är stark, distinkt och oberoende och sträcker sig tillbaka till Kinas Han-dynasti, för mer än 2 000 år sedan. Dessa hundar tillhörde bönder och arbetade som jägare, boskapsskötare och herdar.

Shar-Peis är ofta envisa och reserverade, men lojala och lugna med sina familjer. Dessa hundar har grov päls, lös hud och mycket skrynkliga ansikten.


9.Siberian husky

Siberian husky

Bildkredit: Siberian Husky av lornadandy, Pixabay

Oberoende men vänlig, Siberian Husky föddes ursprungligen upp av semi-nomadiska jägare-samlare för att bära lätta laster över stora vidder. De är mer kända som alaska slädhundar, dit de kom i början av 1900-talet. Dessa uthållighetshundar tål även minusgrader.

Dessa smidiga, energiska hundar behöver en hel del motion och kan springa mycket snabbt. De har tjocka dubbelrockar och distinkta mandelformade ögon som kan vara bruna, blå eller en av varje.


10.Pekingese

Bildkredit: Pekingese av 6248913, Pixabay

Pekingese är en leksakshund uppfödd av gamla kinesiska kungafamiljer. Dessa hundar med platt ansikte är tillgivna, lojala och kungliga, med en unik rullande gång och en päls av en lejonman.

Pekingeser är väl anpassade för stadsliv och är lugna, självständiga och alerta. Uppfödda för att vara sällskap, dessa sociala hundar behöver inte särskilt mycket motion och kan vara envisa och reserverade.

Slutsats

I tusentals år har människor fött upp hundar som följeslagare, jägare och beskyddare. Från den mäktiga Husky till den bedårande Pekingese, dessa uråldriga hundraser har bestått tidens tand. Vi hoppas att du har njutit av den här listan över de 10 äldsta hundraserna i världen. Varför inte adoptera en hund som dina förfäder skulle känna igen?

Innehåll