Topp 6 största misstag gjorda av kattägare

Välj Namnet På Husdjuret

Topp 6 största misstag gjorda av innekattens ägare

Det är en relativt enkel process att göra ditt hemdet perfekta inomhusutrymmet för dina katter, men det kan ta lite tid och planering för att undvika misstag.

När du har täckt de flesta av stegen i den här boken, se till att du läser igenom det här sista avsnittet: en lista över vanliga misstag som ägare av innekatter gör! Vissa av dessa kan verka fåniga – men misstag händer verkligen.

hepper katttassavdelare

1. Att undvika kattlåda

katt avkopplande med kattlådaDet finns en hel del fall där katter kommer toaletten olämpligt eftersom kattlådorna inte är rätt, katten gillar inte ströet eller att lådorna inte är på rätt ställen.

Tips för att förhindra att kattlådan undviks
 • Se till att du använder en lågsidig bricka för kattungar och äldre katter och följ råden i boken ovan när du väljer en kulltyp för din katt.
 • Viktigast av allt, se till att lådorna finns i olika delar av huset – inte i samma rum och definitivt inte bredvid varandra! Området där varje box är måste vara ett lugnt område med lite gångtrafik.
 • Se också till att du rengör använt skräp varje dag och byt ut allt skräp i lådan (och tvätta och torka lådan) minst en gång i veckan.

2. Utfodringsfrågor

katt äter utomhus

Många ägare har problem med katter som stjäl varandras mat, eller till och med med familjens hund som stjäl kattmaten.

Tips för att förhindra utfodringsproblem
 • Försöka mata varje husdjur i ett separat rum för att undvika detta problem. Detta kan bli svårt för katter som gillar att beta. Tack och lov, om detta verkligen är ett problem, finns det individualiserade kattskålar på marknaden nu som tillåter endast en katt att äta av den, med matning aktiverad via ett mikrochip.
 • Kattfetma är ett världsomspännande problem. Se till att du läser utfodringsguiden om maten som du matar din katt och håll dig till denna dagpenning. Se också till att uppmuntra din katt att träna via lek varje dag.

3. Dryckesfrågor

katt dricker ur kranen

Katter är särskilt noga när det kommer till dricksvatten och ägare kan ha svårt att få sina katter att dricka tillräckligt med vatten ibland!

Tips för att förhindra alkoholproblem
 • Prova ett antal olika typer av vattenskålar tills du hittar en som din katt verkar gå till mest regelbundet. De vanligaste typerna av skålar är glas, rostfritt stål, plast eller keramik, och även kattfontäner med rinnande vatten.
 • Se till att du rengör dessa skålar och byt ut vattnet med några dagars mellanrum, eftersom de flesta katter bara dricker färskt vatten
 • Försök att byta från torrkost till våt- eller blandad kost för att öka vattenintaget. Eller så kanske du vill lägga till lite ljummet vatten till din katts torrfoder för att få den att blåsa upp och uppmuntra till vattenintag på detta sätt.

4. Tristess-relaterade frågor

Otillräckligt spel eller berikning kan orsaka en rad problem, potentiellt inklusive fetma, olämpligt kliar sig , aggression mellan katter och till och med beteendeproblem mot en ägare.

Tips för att förhindra tristessrelaterade problem
 • Försök att avsätta 20 – 30 minuter per dag för att interagera med din katt via lek. Det finns många leksaker och spel för katter nu, och att uppmuntra motion via lek är ett bra sätt att hålla din katt sysselsatt, rör sig och engagerad. Interaktiva verktyg som videor för katter och spel som nämnts ovan är också mycket användbara.
 • Att använda interaktiva leksaker och behandla bollar när du är borta är fantastiska sätt att hålla katter sysselsatta hela dagen.

5. Olämplig repning

katt kliar soffan

Bildkredit: Magdanatka, Shutterstock

Många ägare tycker att deras katter kommerrepa deras matta eller möbler, till deras förtvivlan! Att förstå varför katter repar sig är det första steget – så se till att gå tillbaka till kapitlet om repning

Tips för att förhindra olämpliga repor
 • Se till att du har en tilltalande skrapenhet som Makeupexp Hi-Low skrapstolpe först och främst. Ha minst en av dessa i husets huvudområde, och om möjligt ha en på varje katts säkra plats också. Uppmuntra dem att använda detta genom att strö kattmynta på det.
 • Att klia kan bli överdrivet om din katt är uttråkad. Se till att följa tipsen för lek och berikning som nämnts ovan.
 • Håll din katts naglar välklippta som nämnts i skrapa avsnittet, och låt ditt lokala veterinärteam göra detta åt dig om det är för svårt att göra hemma.

6. Överdriven mältning och hårbollar

orange och vit katt kammar borstning grooming haka

Ägare kan hitta mängd hår som deras katter fäller eller antalet hårbollar de tar upp, nästan outhärdligt.

Tips för att förhindra överdriven mältning och hårbollar
 • Regelbunden borstning och skötsel hemma är mycket viktigt av denna anledning.
 • Introducera borstning och skötsel i ung ålder om möjligt och försök göra sessionerna korta och roliga för din kattunge eller katt.
 • Att använda borstarna som nämns i kapitlet om skötsel ovan hjälper till att se till att upplevelsen blir trevlig och inte smärtsam. Att borsta din katt dagligen, särskilt om den är långhårig, såväl som under sommarmånaderna, kommer att minska risken för hårbollsproblem drastiskt.
 • Håll koll på avmasknings- och avmaskningsbehandlingar.

Det här är kapitel 11 i 12-kapitelserien:

 • Se kapitellistan här

Innehåll