Turkisk Van Cat

Turkisk Van Cat sidovyHöjd: 10-14 tum
Vikt: 7-20 pund
Livslängd: 12-17 år
Färger: Piebald, Van mönster i valfri färg
Lämplig för: Familjer som letar efter en uppmärksam, energisk katt
Temperament: Intelligent, energisk, folkorienterad

Den turkiska skåpbilen är en naturlig kattras som utvecklades i de bergiga områdena i dagens Turkiet. Till skillnad från andra kattraser föddes de inte upp av människor. Istället utvecklades de på egen hand i det vilda.

De har två pälslängder som ändras med säsongen. Denna katts päls är märkbart längre och tjockare på vintern, medan den fäller sig i en kortare päls på sommaren.

Denna ras är ytterst sällsynt, även inom Turkiet. Det är svårt att hitta dem i USA eller andra västländer.De är identifierbara tack vare deras unika Van-mönster, som begränsar deras färg till huvudet och svansen. Annars är hela deras kropp vit. Medan andra katter kan ha denna färg också, den turkiska Van endast har detta mönster.

Det är en av de saker som skiljer dem från andra kattdjur.

Turkish Van Kittens – Innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av TheRowSoyCo. (@theo_and_trio)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på turkiska Van Kattungar?

Turkiska Van-kattungar är ganska sällsynta. Det finns bara ett fåtal uppfödare i USA, så du kan förvänta dig att betala en hel del för dem. Vanligtvis börjar deras pris runt 000 om du köper från en kvalificerad uppfödare.

Champion blodslinjer kommer att kosta ännu mer , fastän. Det är inte konstigt för dem att kosta uppåt 500.

Det finns dock ingen stor anledning att köpa en potentiell mästare om du letar efter ett sällskapsdjur. I allmänhet finns det gott om kattungar av husdjurskvalitet för dem som letar efter ett husdjur.

Med det sagt, du bör inte skära hörn genom att gå till en djuraffär eller bakgårdsuppfödare. Ofta är dessa källor billigare – men det finns en god anledning till det. De lägger mindre pengar på sina kattungar, vilket resulterar i katter av lägre kvalitet totalt.

Till exempel utför uppfödare ofta genetiska tester på katter innan de föder upp dem. Denna testning förhindrar att genetiska tillstånd överförs till kattungarna. Som du kan föreställa dig resulterar detta i friskare katter. Bakgårdsuppfödare utför ofta inte dessa tester.

Om du vill ha en kattunge av högsta kvalitet är det viktigt att köpa från en uppfödare.

3 föga kända fakta om den turkiska skåpbilen

1.Den turkiska Van utvecklades inte av människor.

Människor avlade målmedvetet upp de flesta kattraser av en eller annan anledning. Den turkiska Van utvecklades dock naturligt. De är otroligt friska av denna anledning. När allt kommer omkring har de utvecklats för att överleva i det vilda - vilket kräver att de ska vara extremt friska och fria från genetiska tillstånd.

två.De har unik färg.

Dessa katter bär på den pigga fläckargenen. Denna gen tillåter endast kattens mönster och färg att synas på dess huvud och svans. Resten av deras kropp kommer att vara helt vit. Det går inte att komma runt detta pälsmönster. Det är helt enkelt den här rasens genetik!

Om en katt inte har Van-färgen är den inte en turkisk Van.

3.Denna ras är exceptionellt frisk.

Eftersom denna ras är urgammal och naturligt förekommande är de för det mesta fria från genetiska problem. När de utvecklades, nådde de flesta katter med genetiska problem inte reproduktiv ålder. De utvecklades i det vilda. För att överleva måste katten vara så frisk som möjligt.

Rasen fortsätter att vara mycket frisk idag. De är dock fortfarande benägna att få några vanliga problem, som fetma.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Maui the Cat (@maui.the.van)

hepper katttassavdelareTemperament och intelligens hos den turkiska skåpbilen

Turkiska skåpbilsägare beskriver dem ofta som att de liknar hundar mer än den stereotypa katten. Dessa hundar i kattform är ofta extraordinärt hängivna och folkorienterade. De kräver mer uppmärksamhet än ditt genomsnittliga kattdjur.

Om du letar efter en tillgiven katt kan denna ras vara precis vad du letar efter. De är mycket mer benägna att ta itu med konstant klappning och uppmärksamhet.

Detta innebär dock också att de behöver mer uppmärksamhet än din vanliga huskatt. De kan inte bara lämnas åt sina egna enheter hela dagen. De kan snabbt bli ensamma och uttråkade, vilket leder till destruktiva tendenser och dåligt beteende.

Det är inte konstigt för dem att följa sina familjemedlemmar från rum till rum – de ber ofta om uppmärksamhet när de går.

Denna ras är också lysande. De kommer att sätta sig in i saker - det ligger bara i deras natur. De spelar in i den stygga, nyfikna kattstereotypen.

Många turkiska skåpbilar gillar att spela apport med bollar, leksaksmöss och liknande leksaker. Detta beteende bidrar bara till deras hundliknande temperament. De är mer än intelligenta nog att tränas.

Du kan effektivt träna dem att gå i koppel, sitta, stanna och utföra andra standardkommandon.

Även om denna katt är ganska tillgiven, gillar de inte att hållas i de flesta fall. Den turkiska Van föredrar att söka tillgivenhet på deras villkor, vilket ofta är ganska mycket. De är dock inte som Ragdoll när det gäller att hållas.

Är dessa katter bra för familjer? 👪

Det kan de vara, så länge de hanteras på rätt sätt. Den turkiska Van är inte bra på att hantera små barn som inte hanterar katter korrekt. De tar inte snällt emot barn som drar i öronen, svansen eller pälsen.

Men de kan vara bekväma i närheten av barn så länge de hanteras med försiktighet. Denna katts tillgivna personlighet gör dem ofta till ett bra val för familjer. De erbjuder verkligen tillräckligt med kattenergi för att gå runt.

Naturligtvis är socialisering avgörande. En turkisk skåpbil som inte tas runt barn i unga år kan vara rädd för dem. Om du var en liten katt och såg ett litet barn för första gången skulle du förmodligen också bli lite rädd!

På grund av sin intelligens, de kom ihåg när de inte behandlas på rätt sätt. Om ett barn sårar dem, kan de hysa agg mot barn i många år framöver.

Därför måste interaktioner alltid övervakas tills barnen visar att de vet hur man interagerar med en katt.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Den turkiska skåpbilen kommer inte naturligt överens med andra katter, även om de inte är särskilt aggressiva mot dem heller. Det beror mest på hur de socialiseras.

Om de föds upp i ett hem med andra katter, accepterar de ofta dem. Dessa kattdjur kommer aldrig att vara otroligt sociala och tillgivna med andra av sitt slag, men det betyder inte att de inte kan leva lugnt bredvid dem.

I allmänhet föredrar de mänskliga följeslagare.

När de socialiseras kan dessa kattdjur också komma ganska bra överens med kattvänliga hundar . De gillar inte att bli jagade – även om vi tvivlar några djur gillar att bli jagade runt. Men om hunden agerar på rätt sätt har en turkisk skåpbil ofta inget emot dem.

På grund av sin vilda natur har dessa kattdjur en extremt hög bytesdrift. Därför bör de inte lämnas ensamma med något som kan tolkas som byte. De är inte katter att introducera till dina marsvin.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Krystal Salinas (@txangirl_furbabies)

Saker att veta när du äger en turkisk skåpbil:

Mat & Diet Krav

Den turkiska skåpbilen kräver ingen speciell diet. Medan de är en naturlig kattras, det betyder inte nödvändigtvis att de behöver en rå diet.

Denna ras brukar klara sig utmärktkommersiellt kattmat av hög kvalitet.

I det vilda skulle denna ras huvudsakligen leva av möss och liknande bytesdjur. Du bör sträva efter att mata dem kommersiell kattmat som huvudsakligen innehåller animaliska produkter i fångenskap. Den speciella typen av kött spelar ingen roll om inte din speciella katt är känslig för en viss typ av kött, som kyckling, till exempel.

Medan den turkiska skåpbilen vanligtvis är helt frisk, är de benägna att få fetma. Det är viktigt att inte övermata dem, även om det inte är ovanligt att de gör det agera hungrig konstant y. De äter vanligtvis när mat erbjuds, vilket snabbt kan leda till fetma.

Eftersom de redan är stora katter, fetma kan leda till betydande problem. Deras leder är ofta oförmögna att hålla upp den extra vikten, vilket leder till artrit och liknande problem. Diabetes och hjärtsjukdomar orsakas båda också av fetma.

Vi rekommenderar inte frimatning av dessa katter på grund av detta anlag.

Håll din turkiska skåpbil mager för att undvika hälsoproblem.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av ⅓ Turkish Van ⅓☆ ⅓ (@winnie_coon_tail)

Övning & # x1f408;

Många ägare beskriver dessa katter som särskilt aktiva. Med tanke på att de utvecklats i det vilda är detta vettigt. De flesta vilda katter behöver vara det mycket mer aktiv än huskatter, trots allt.

Till skillnad från andra raser nöjer sig den turkiska skåpbilen inte med att sitta runt huset hela dagen. De behöver regelbunden fysisk aktivitet – eller så kommer du att hitta dem hängande från dina gardiner.

Även om människor vanligtvis inte tänker på deras katts träningsbehov, måste du göra det med denna ras. Vi rekommenderar starkt att du köper massor av klätterstrukturer för att tillfredsställa deras träningsbehov. Kotträning för dagliga promenader rekommenderas också.

Som tur är är den turkiska Van ofta inte kräsen hur de tränar. De flesta av dessa kattdjur leker gärna apport, jagar en trollleksak, klättrar i kattlägenheter och går på promenader. Så länge de går in med sitt folk, bryr de sig vanligtvis inte vad det är.

Träning 🧶

Den turkiska Van är intelligent och folkorienterad. Dessa egenskaper går ihop för att göra dem extremt lätta att träna. De är förmodligen en av de lättaste katterna att träna !

Du kan enkelt lära dem att gå i koppel och utföra de flesta kommandon som hundar lär sig. Denna kattras kan till och med överträffa vissa hundar. De är så bra.

Deras träningsförmåga är ofta därför de beskrivs som väldigt hundlika. De svarar på träning på samma sätt som en hund skulle göra, särskilt de katter som är matdrivna. Du kan träna dem precis som du skulle träna en hund.

Positiv förstärkningsträning är avgörande för deras framgång. De flesta turkiska skåpbilar är väldigt matdrivna. Även om detta kan vara ett problem vid frimatning, är det en välsignelse under träning. De plockar upp det du vill ha väldigt snabbt i de flesta fall.

Deras höga sällskapsbehov uppmuntrar dem ofta att vara uppmärksamma under träningen – till skillnad från andra kattraser som tenderar att ignorera sina ägare när de blir ombedda att göra något.

Det finns gott om böcker där ute om att träna katter, såväl som några få program. Tyvärr finns det vanligtvis inga lokala, personliga klasser om kattträning. Vanligtvis är de bara för hundar. (Och vi rekommenderar inte att ta med din katt till en hundträningskurs – även om de lär sig liknande).

Turkisk Van Cat framifrån

Bildkredit: Vadim Petrakov, Shutterstock

Grooming ✂️

Den turkiska skåpbilen har en konstig päls. Tekniskt sett är de bådalånghårigoch korthårig. Det beror bara på när du frågar.

På vintern är deras päls ganska långa och täta. På sommaren tappar de avsevärda mängder päls och får en kortare päls. De är en av de enda kattraserna som gör detta, även om de flesta tappar pälsen för att förbereda sig för de varmare månaderna.

På grund av detta unika mönster fäller dessa katter betydligt mer än de flesta. Om du inte kan stå ut med lite katthår är det här inte rasen för dig.

Vi rekommenderar starkt att borsta din turkiska skåpbil regelbundet, om bara så att de kommer att acceptera skötsel under dessa kraftiga perioder. De kommer förmodligen inte att behöva borstas den där mycket under sommarmånaderna, men vintern är ofta en annan historia.

Borstning tar bort mycket av överflödig päls och kan också hjälpa till att hålla pälsen ren. Smuts och skräp kommer ofta ut med håravfall. Även om katter är väldigt bra på att hålla sig rena, skadar lite extra hjälp aldrig.

Du måste borsta dem dagligen när de tappar vinterpälsen. Under resten av året räcker det ofta med veckovis.

Deras päls motstår naturligtvis mattning, så du behöver åtminstone inte oroa dig för det!

Hälsa och villkor 🏥

Den turkiska Van är huvudsakligen fri från genetiska problem. De är otroligt friska katter, eftersom de har utvecklats i det vilda – inte genom människoledda avelsprogram.

Till skillnad från andra turkiska katter har de inga kända problem med dövhet. Vi har för närvarande inga vetenskapliga bevis som visar att dessa kattdjur är mer benägna att bli döva än andra katter.

För det mesta kommer du bara att hålla utkik efter allmänna kattproblem. intensivvårdsavdelningar är vanliga, men inte nödvändigtvis mer än hos andra raser.

På grund av sin större storlek utvecklas de långsammare än de flesta andra raser. De når ofta sexuell mognad senare, även om detta kan variera kraftigt från individ till individ. Du kanske vill prata med din veterinär om detta rätt tid att sterilisera eller kastrera din katt.

Även om vi inte har några vetenskapliga bevis för att stödja dessa påståenden, säger vissa att väntan på att sterilisera eller kastrera katten hjälper till att främja en korrekt ledutveckling. Vi rekommenderar starkt att du frågar din veterinär om deras åsikt, eftersom de har intim kunskap om din katts historia.

Som vi kort diskuterade tidigare är denna ras benägen att drabbas av fetma. De är väldigt matdrivna och redan ganska stora.

Precis som med alla raser kan fetma skada kattens hormoner, leder, hjärta och mer. Fetma går helt och hållet att förebygga – du måste mata din katt i rätt mängd.

Mindre förhållanden
  • Fetma
Allvarliga förhållanden
  • Urinvägsinfektion
  • Artrit

Man vs. Kvinna

Det finns ingen signifikant skillnad mellan kön för dessa katter. Hanar kan vara betydligt större än honor, och når så mycket som 20 pund. Men små hanar finns också.

Temperamentet påverkas inte heller av kön. Kvinnor är inte mer benägna att vara tillgivna, och män är inte mer benägna att vara aggressiva.

De enda beteendeskillnaderna kommer att vara direkt relaterade till avel. Hanar är mer benägna att markera, till exempel. Honor kommer att gå i brunst, medan hanar inte gör det. Hanar kommer dock att reagera på lukten av honkatter i brunst.

Det finns många missuppfattningar om könsstyrda beteenden, men många av dessa är myter. Studier har funnit att det inte finns någon signifikant skillnad mellan könen.

Slutgiltiga tankar

Turkish Van är en sällsynt ras som kommer från Turkiet. Till skillnad från andra raser utvecklades de naturligt i naturen – inte genom avelsprogram. Därför tenderar de att vara ganska praktiska kattdjur.

De är väldigt folkorienterade, vilket gör dem lämpliga för den som söker en social katt. Turkiska Vans är ganska anpassningsbara till olika hushåll. De kan vara bra med barn och hundar, så länge de är socialiserade från ung ålder.

På grund av deras historia är den turkiska Van exceptionellt frisk. De är inte utsatta för några genetiska tillstånd som vi känner till. Men eftersom de är få, kan det vara så att vi bara inte har upptäckt deras anlag ännu.

Endast en handfull av dessa katter föds i USA varje år. Om du funderar på att adoptera en, måste du troligen resa en anständig sträcka och sitta på en väntelista ett tag. De är inte heller billiga, kostar cirka 1 000 $ för en kvalitetskattunge.

Men om du har ditt hjärta inställt på dem, kan de göra mycket bra sällskapsdjur.


Utvald bildkredit: Daryakor, Shutterstock

Innehåll