Tysk trådhårig pekareHöjd: 22-26 tum
Vikt: 50-70 pund
Livslängd: 14-16 år
Färger: Leverpälsar med vita, röda, tickade och fläckiga markeringar
Lämplig för: De som letar efter en atletisk och sällskaplig ras för utomhusäventyr
Temperament: Aktiv och intelligent, begåvad arbetsras med tillgiven natur

Den karismatiska German Wirehaired Pointer kan vara den perfekta hunden för dig om du letar efter en aktiv och tillgiven valp. Dessa hundar ärduktiga jakthundar, lika bekväma i vattnet som de är på land. Deras tillgivna natur gör dem också till ett utmärkt val som familjehund för att vara med i massor av utomhusaktiviteter.

Derasgrizzly ansiktenär verkligen bedårande, men dessa hundar behöver mycket motion, såväl som regelbundna träningspass för att hålla sina aktiva hjärnor och kroppar sysselsatta. Den tyska Wirehaired Pointer har en stark arbetsmoral, så de tycker om att känna sig användbara och utmanade att göra sitt bästa.

Tyska Wirehaired Pointers har en dedikerad följare av lojala fans, men du kanske inte vet så mycket om dem. I den här guiden ger vi dig all information om denna aktiva och tillgivna ras, så att du kan ta reda på om den skulle vara det perfekta tillskottet till din familj.Avdelare 1

Tyska trådhåriga pekvalpar — innan du köper

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Justyna Szkudłabska (@justyna_stellavenandi)

Vi vet att varje kull med små, mysiga valpar är praktiskt taget omöjliga att motstå. Men innan du tar steget och bestämmer dig för att ta in en ny hund i ditt hem, är det viktigt att lägga känslorna åt sidan och först fokusera på om du och din familj faktiskt kan ge vad enspeciell ras av valpbehöver trivas.

German Wirehaired Pointers är aktiva och intelligenta. Det betyder att de inte bara behöver mycket motion, utan du måste också hitta sätt att hålla deras hjärnor sysselsatta. En uttråkad och alltför entusiastisk German Wirehaired Pointer kan skapa allvarlig förstörelse runt ditt hem om du har glömt deras promenad eller träningspass!

Som jakt- och apporterande ras har German Wirehaired Pointer en stark bytesdrift. Du måste hålla koll på deras träning i detta avseende, särskilt om du förväntar dig att din valp ska dela hem med katter och andra mindre husdjur.

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på tyska trådhåriga pekvalpar?

De Tysk trådhårig pekare är verkligen inte lika känd som vissa andra raser. Du kan förvänta dig att betala någonstans mellan 0 och 500 för en valp.

Om du ser valpar annonseras för mindre, kanske de inte är riktigt det fynd de verkar vara. De kan ha fötts upp från föräldrahundar av dålig kvalitet, vilket leder till en högre risk för att de ska utveckla hälsoproblem som kommer att kräva dyr veterinärbehandling. De kan till och med komma från en valpfabrik, där hundar hålls under fruktansvärda förhållanden och behandlas dåligt.

Alla ansedda och erfarna uppfödare svarar mer än gärna på alla dina frågor om rasen. De bör vara kunniga om de hälsotillstånd som kan påverka den tyska trådhåriga pekaren, samt låta dig träffa båda föräldrarnas hundar. De kan också erbjuda en skriftlig hälsogaranti för sina valpar. Om någon uppfödare verkar ovillig att svara på dina frågor eller föreslår att träffa dig någonstans så att du kan hämta din valp istället för att gå till deras anläggning, kanske de inte är rätt uppfödare för dig.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om German Wirehaired Pointer

1.De är kända för sin trådiga päls

Den officiella rasstandarden för German Wirehaired Pointer säger att pälsen är den mest utmärkande egenskapen. Denna specifika egenskap hos hunden var avsedd att skydda dem från väder och vind när de var ute och jagade i fält. Deras dubbla päls håller dem välisolerade under de kallare månaderna men släpper nästan ingenting under sommarmånaderna, vilket bara lämnar deras trådiga topplack. Denna topplack är utmärkt på att motstå det värsta vädret som din hund kan vara ute i, samt är lätt vattenavvisande. German Wirehaired Pointers har också imponerande ögonbryn av rakare päls. Dessa ger denna ras ett distinkt och karismatiskt utseende!

två.Deras rockar kommer bara i lever och vitt

Det finns bara en acceptabel färg för en German Wirehaired Pointer, och det är levern! Lever är en rik choklad-kastanjbrun färg. Kombinationen av märken på denna ras kan variera ganska dramatiskt, men det kommer alltid att vara leverfärg, men ibland med en rad vita märken. Tyska trådhåriga pekare kan vara lever och vitfläckiga, solida lever, leverbröna eller fästingar. Tickande lämnar små fräknar av mörkare markeringar över bleka partier av pälsen. Den tyska trådhåriga pekarens huvud och öron kommer alltid att vara leverfärgade, även om det ibland kommer en vit flamma längs deras pannor.

3.German Wirehaired Pointer föddes upp för att klara allt

Avsikten när den tyska Wirehaired Pointer skapades var att skapa en mångsidig revolverhund som kunde göra allt. Från att apportera vattenfåglar till att springa kaniner eller spola ut och indikera höglandsfåglar, denna ras kan göra nästan vad som helst. Nuförtiden är de lika uppskattade för sina energiska personligheter, vilket gör dem till fantastiska hundar att ta med på löpturer, cykling, vandringar, ridturer och mer!

Tysk trådhårig pekare som står på floden

Bildkredit: eAlisa, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament & intelligens av den tyska trådhåriga pekaren

German Wirehaired Pointers är extremt intelligenta, så du måste vara säker på att du kan hänga med dem innan du bestämmer dig för att ta med en av dessa valpar till ditt hem! Deras historia som arbetande revolverhundar betyder att de är självständiga tänkare och kommer gärna att försöka lösa ett problem utan hjälp från sina ägare. Tyvärr kan det också sträcka sig till att skapa kaos i hemmet om du inte ger dem tillräckligt med uppmärksamhet eller motion!

Denna ras är tillgiven och snäll mot sina ägare och kan ibland bilda ett särskilt starkt band med en familjemedlem framför alla andra. German Wirehaired Pointers tycker inte om att lämnas ensam under långa perioder och kan vara benägna att utveckla separationsångest. De kan också utveckla destruktiva beteenden, inklusive att förstöra din trädgård eller ditt hus!

De är naturligtvis lite försiktiga med främlingar, så de måste vara väl socialiserade från ung ålder. Tyska trådhåriga hanar kan också vara aggressiva mot andra hundar, särskilt andra hanar! Detta kan enkelt kontrolleras med förnuftig träning, men det måste tas med i beräkningen när man överväger om detta är rätt ras för dig.

Är dessa hundar bra för familjer?

German Wirehaired Pointers har potential att bli en utmärkt familjehund, så länge du är rätt sorts familj! När den är ung är den här rasen extremt entusiastisk och lite besvärlig när de växer till sina långa lemmar. Det betyder att de lätt kan slå saker i luften när de rasar runt. Detta inkluderar små barn och äldre farföräldrar!

De är väl lämpade för aktiva familjer med lite äldre barn som vet hur man beter sig runt en hund men som också är tillräckligt medvetna för att undvika att bli vältade när din hund får ett fall av zoomies.

De höga energinivåerna hos German Wirehaired Pointers kräver ibland att en familj tar träningspass för att slita ut dem!

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Som jakt- och revolverhundsras har German Wirehaired Pointer en hög bytesdrift. Detta är något du måste tänka på om du vill integrera dem i ett hus där du redan har katter, små gnagare eller båda.

German Wirehaired Pointers kommer att frestas att jaga katter och små djur som springer ifrån dem. Det är helt enkelt en del av deras instinkter som jakthund. Detta kan göra det till en utmaning att hålla dem med nervösa katter eller små djur. Därmed inte sagt att det är omöjligt, men du måste göra introduktioner noggrant och hålla ett öga på din hund när du introducerar dem för de andra pälsiga medlemmarna i din familj.

German Wirehaired Pointers kan vara försiktiga och till och med aggressiva mot andra hundar som de inte har träffat tidigare. Detta gäller särskilt för man-till-man-interaktioner. Om du introducerar din tyska Wirehaired Pointer-valp för en annan hund eller katt medan de fortfarande är unga, så borde det inte vara ett problem, men att välja att lägga till ett annat husdjur när din hund har vuxit upp kan visa sig vara lite mer av en utmaning.

Tysk Wirehead Pointer på ett fält

Bildkredit: MabelAmber, Pixabay

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en tysk trådhårig pekare

Att bestämma sig för att lägga till vilken hund som helst till din familj är ett stort beslut, och German Wirehaired Pointers behöver en viss typ av ägare för att utvecklas till en väluppfostrad vuxen hund. Så innan du bestämmer dig, här är några fler saker att ta hänsyn till.

Mat & Diet Krav

German Wirehaired Pointers kommer att klara sig bäst på en proteinrik diet som hjälper dem att bygga magra muskler, samt tillhandahåller alla energibehov för att matcha deras aktiva livsstil. Oavsett om du väljer att utfodra föda, våtfoder eller en kombination av båda beror på dina preferenser, såväl som din hunds!

De flesta tyska trådhåriga pekare kommer lätt att bränna bort alla kalorier du ger dem, så se till att hålla ett öga på deras tillstånd och justera deras ransoner därefter om det verkar som om de kanske går ner lite i vikt. Din veterinär kommer att kunna hjälpa till att ta fram rätt diet för din hund, med tanke på att som en aktiv ras kan de behöva större mängder än vad som rekommenderas för en genomsnittlig hund av deras storlek.

Övning

Detta är den stora när det kommer till tyska trådhåriga pekare! Du måste avsätta minst en timme varje dag för seriös träning, även om din hund mer än gärna tar så mycket träning som du kan ge dem. Tänk på långa vandringar, löpturer, cykling, simpass och leksessioner på bakgården. Att välja att ta med din hund till lydnadsklasser, spårning, agility och pistolhundsprov kommer alla att hjälpa till att hålla din German Wirehaired Pointers hjärna aktiv och engagerad, såväl som deras kroppar.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Finn (@finley_gwp)

Om en tysk Wirehaired Pointer känner sig uttråkad eller inte tillräckligt utmanad mentalt, kan de fortfarande bli destruktiva i hemmet, även om de har haft tillräckligt med fysisk träning.

Att släppa ut din hund på bakgården för en stund i solen eller ett snabbt träningspass är en bra idé, men det är inte en ersättning för träningen den skulle få på en promenad. German Wirehaired Pointers kan hoppa upp till 6 fot, så att de enkelt kan rensa de flesta bakgårdsstängsel om de väljer att - och en uttråkad hund skulle överväga detta!

Träning

Regelbundna träningspass är lika viktigt som mycket motion när det kommer till denna ras. Dessa hundar älskar att tillfredsställa sina ägare, och deras intelligens över genomsnittet gör dem både lätta och givande att träna.

Dessa hundar kan vara lite possessiva, liksom försiktiga med främlingar. Detta innebär att valpträningsklasser, inklusive massor av socialisering med både andra hundar och människor, är avgörande för att hjälpa din tyska trådhåriga Pointer att bli en väluppfostrad vuxen hund.

Se till att öva på dina återkallande färdigheter också, eftersom denna ras har en hög bytesdrift. Ekorrar, grannskatter och alla andra vilda djur kan lätt bli ett mål för dessa observanta hundar. Om den går, kommer en tysk trådhårig pekare att vilja jaga den!

Vad du kan vara säker på med den här rasen är att med rätt träning har de potential att utmärka sig i många olika hundsporter. Så om du letar efter en allsidig begåvad valp för lydnad, smidighet, spårning eller apportering, kan German Wirehaired Pointer vara den perfekta rasen för dig.

Grooming✂️

Efter all den tid som lagts ner på att se till att din tyska trådhåriga pekare är vältränad, behöver du inte lägga mycket tid på att sköta dem! Deras trådiga päls är lite underhållsfritt, så en veckovis grooming session är allt de behöver för att se smart ut.

De tappar säsongen, men detta kan hållas under kontroll med en snyggare borste när det behövs. Det är en bra idé att kolla över deras rockar efter långa promenader genom höga gräs för att se till att de inte har fått några grader eller fästingar.

Det är inte svårt att träna din tyska trådhåriga pekare att acceptera att deras naglar, tänder och öron kontrolleras varje vecka. Detta är en bra vana att ta till och gör att du snabbt kan se om de behöver trimmas eller rengöras.

Hälsoförhållanden

Som en allmän regel är German Wirehaired Pointer en frisk ras. De flesta uppfödare kommer gärna att prata med dig om hälsotillstånd, samt ge bevis på hälsotester som de har låtit utföra på föräldrahundar. Vissa ger också en skriftlig hälsogaranti för sina valpar, och det är något vi rekommenderar att fråga om.

Flera hälsotillstånd kan påverka denna ras. Det betyder inte att de kommer att påverka just din valp, men det här är de viktigaste förutsättningarna att vara medveten om:

Mindre förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Entropion
Allvarliga förhållanden
  • Grå starr
  • Von Willebrands sjukdom

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Kanske är du vid det här laget helt övertygad om att den karaktärsfulla och energiska German Wirehaired Pointer är den perfekta rasen för dig. Du kanske funderar på om du ska skaffa en tjej eller en pojkevalp. Innan vi tar en titt på övervägandena för hane kontra hona, först och främst är det viktigt att komma ihåg att varje hunds karaktär inte kommer att bero helt på deras kön. Faktum är att deras kön inte kommer att göra någon skillnad för de flesta karaktärsdrag.

Så om du finner dig själv falla för en utåtriktad honvalp när du trodde att du skulle bli frestad av en hane istället, gå med magkänslan och välj den valp som drar i dina hjärtsträngar mest, oavsett om de är en tjej eller en pojke.

Kvinnliga tyska trådhåriga pekare kommer i allmänhet att hamna lite mindre än hanar, men detta kommer inte att vara någon märkbar skillnad när de väl är mogna.

En sak att tänka på med tyska trådhåriga hanar är att de kan vara försiktiga och till och med lite aggressiva mot andra hanhundar. Detta är vanligtvis inte ett problem om du introducerar dem för en annan hanhund i ditt hushåll medan den tyska trådhåriga Pointern fortfarande är en valp, eftersom de kommer att finna det lättare att integrera i ditt hushåll i så ung ålder. Men om du planerar att umgås med vänner som också har hanhundar, kanske du tycker att det är lättare att välja en honvalp för att undvika eventuella konfrontationer. Naturligtvis kommer bra träning att lindra denna fråga till viss del!

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Den tyska trådhåriga pekaren kanske inte är lika känd som några av de andra retrievers och vapenhundar, men denna karismatiska ras har så mycket att göra för dem! Deras kombination av intelligens, tillgivenhet och ren livslust gör dem till en rolig följeslagare för alla dina äventyr. De binder starkt till sina familjer och älskar att vara involverade i varje aspekt av det dagliga livet.

Du kanske tycker att deras överflöd och energi är lite för mycket, och om du inte har tillräckligt med tid varje dag för att ägna dig åt deras fysiska och mentala välbefinnande, så är detta en ras som lätt kan bli frustrerad och uttråkad som ett resultat.

Om du tror att du kan hålla jämna steg med en tysk trådhårig pekare, kommer du dock att ha en lojal vän som alltid kommer att finnas vid din sida. Dessutom får de seriösa söta poäng för dessa otroligt uttrycksfulla ögonbryn!


Feature Image Credit: Pixabay

Innehåll