Vad är historien om kattsand?

  ingefära katt nära kattlådanDet har visat sig att våra kattvänner troligen har funnits i minst 9 500 år 1 . Bevisen som pekar på detta är en mumifierad katt som begravdes tillsammans med deras mänskliga följeslagare i Medelhavet, och den begravningen uppskattas av forskare vara cirka 9 500 år gammal.

Det är säkert att säga att kattsand inte uppfanns för tusentals år sedan. De flesta släppte ut sina katter ur huset regelbundet eller höll dem från huset helt och hållet, så att djuren naturligt skulle avlasta sig utomhus. Men allt eftersom tiden gick och folk började hålla katter inomhus oftare, uppstod behovet av att hitta en 'badrumslösning'. Så, kattkull skapades. Den första kullen marknadsfördes för cirka 75 år sedan två . Här är vad du bör veta om kattsands historia:

Livet för människor och katter före kattsand

Innan kattunge skräp uppfanns måste människor hålla en låda full med sand, aska eller smuts i huset för deras katter att använda när de var tvungna att avlasta sig själva, eller så var de tvungna att tvinga sina katter att leva utomhus där de kunde använda marken som sin 'toalett'. Kattsandlådor var bekväma men långt ifrån rena. Därför letade folk alltid efter bättre sätt att hantera sina innekatter badrumsbehov.  kattsandlåda på ett trägolv

Bildkredit: Grzegorz Petrykowski, Shutterstock

Edward Lowe är krediterad för att ha uppfunnit absorberande kattsand i lera

Edward Lowe var en del av en familj som drev ett företag som sålde olika föremål, inklusive is, sand, sågspån, kol och lera. En dag bad hans granne honom om sand att använda som kattsand eftersom hon var trött på att använda aska eftersom katten spårade den runt hela huset och gjorde en enda röra. Istället för att ge henne sand bestämde sig Edward för att förse sin granne med absorberande lera.

Denna lera kunde absorbera sin vikt i vatten, men ingen av dem trodde att den skulle fungera bättre än sand eller aska som kattsand. Till hans och grannens förvåning fungerade leran extremt bra, och en oavsiktlig uppfinning föddes. Han fortsatte med att förpacka leran och märka den som kattsand innan han sålde den till djuraffärer och direkt till konsumenter. Så småningom, han skapade varumärket Tidy Cat och blev den främsta producenten och säljaren av kattsand på marknaden.

  katt i en kattlåda

Bildkredit: Lilia Solonari, shutterstock

Revolutionen av kattsand genom åren

Kattsand har utvecklats under åren, och det finns ytterligare uppfinningar som bör noteras. Till exempel tröttnade biokemisten Thomas Nelson på att behöva städa ut sin lera kattsand så ofta. Så på 1980-talet bestämde han sig för att undersöka alternativa alternativ. Han stötte på en typ av lera som skulle absorbera fukt och klumpa, vilket gör det enkelt att ösa upp smutsigt skräp ur lådan och lämna rent skräp kvar så att hela kattlådan inte behövde bytas ut under en rengöring.

I dag, cirka 60 % av kattsandsmarknaden består av sorter av klumpig lera . Resten av marknaden består av icke-lerströ. Dessa kullar tilltalar kattägare som vill ha ett hållbart alternativ som fungerar lika bra som lera. Dessa inkluderar papper, pellets och klumpsand. Vissa alternativ fungerar bättre än andra. Sådana som papper kan fungera bra för ett hushåll med en katt. Alternativ som pellets kan rymma hushåll med flera katter.

  kattlåda med skopa

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Hur man väljer rätt strö för din katt

Vilken typ av kattsand du väljer för din kattfamiljemedlem beror på dina preferenser och din katts badrumsvanor. Om din kisse tenderar att rengöra kattlådan själv genom att flytta smutsad strö till ett område av lådan, kan hållbar pappersströ vara ett bra val. Pellets fungerar bra för katter som tillbringar tid utomhus, så deras enda avlastningsplats är inte inuti. Om din katt tillbringar det mesta av sin tid inomhus, inte är städad i kattlådan eller delar låda med en eller flera kattkompisar, är absorberande lerströ förmodligen ditt bästa alternativ.

Sammanfattningsvis

Kattsand har en lång historia, men inte lika lång som historia utan strö. Vi bör vara tacksamma för alla kattsandsalternativ som finns på marknaden idag. Med så många att välja mellan borde du inte ha några problem att hitta något som fungerar för ditt hushåll överlag. Ta dig tid att prova några olika alternativ innan du bestämmer dig för ett!