Varför ÄLSKAR katter julgranar så mycket? 3 orsaker till detta beteende

Under julen är det dags för dekorationer och ljus att tändas i ditt hem, och huvudattraktionen är julgranen. Du är inte den enda kattägaren som kanske har lagt märke till den konstiga attraktion din katt har för en julgran. Katter älskar växter och träd som de är, så att lägga till blinkande ljus och prydnadsföremål räcker för att upphetsa vilken katt som helst!Lika oemotståndliga som julgranar kan vara för katter, är det viktigt att veta att de kan vara potentiellt farliga för katter att leka i, så det är en bra idé att försöka hålla din katt borta från dem så mycket som möjligt.

I den här artikeln tittar vi på tre anledningar till att katter älskar julgranar så mycket och hur du håller dina katter borta från dem. Låt oss börja!

hepper singel katt tassavdelare1. Nyhet

Varje gång du tar med något nytt i ditt hem, särskilt något så stort, doftande och klättrbart som en julgran, kommer din katt att märka. Eftersom katter har en så nyfiken natur, kommer de att vilja utforska detta nya tillskott. Julgranar har intressanta strukturer, nålar och bark att skrapa på, såväl som utomhusdofter som är oemotståndliga för nyfikna katter.

tabby katt spelar vid julgran och ljus

Bildkredit: dezy, Shutterstock
2. Klättring

Katter älskar att klättra, nästan mer än något annat, och i naturen skulle de klättra på mestadels höga, lummiga träd. En julgran, äkta eller falsk, är det perfekta kattträdet för ditt kattdjur, vilket ger dem en hög utsiktspunkt för att observera vad som händer i ditt hem. Julgranar har gott om grenar att sitta på och nålar att gömma sig i, vilket ger dem en perfekt kattlägenhet med allt de behöver, och de lämnar gärna sitt gamla kattträd till förmån för det nya tillskottet.


3. Leksaker!

Julgranar är fulla av dekorationer, vanligtvis glänsande sådana, och dessa kan vara oemotståndliga för många katter. Glänsande bollar som reflekterar ljusen på trädet kan fungera som en laserpekare för din katt och skicka dem till ett vansinnigt spel. Detsamma gäller glitter, vilket ger trädet illusionen av att vara fyllt med små byten som din katt kan jaga och kasta sig på.

katt som leker med ägaren

Bildkredit: Dora Zett, Shutterstock

Faror att vara medveten om

Även om din katt kan njuta av att klättra och utforska din julgran och det verkligen är roligt att se dem göra det, är det förmodligen bättre att hålla dem borta från den. Detta beror på att det finns små föremål som din katt kan svälja, och dessa kan orsaka en blockering i mag-tarmkanalen. Glitter är den största faran, eftersom de små plastbitarna lätt kan orsaka tarmobstruktion, men detsamma gäller för band eller rosetter som din katt kan slita sönder och eventuellt svälja.

Julbelysning är också farligt. Även om det är osannolikt, kan din katt tugga i de elektriska sladdarna och eventuellt få elektricitet. Lökarna är ofta gjorda av glas eller hårdplast som potentiellt kan skada din katt, och din katt kan till och med trassla in sig i den långa sladden. Dessutom har falska julgranar den extra kvävningsrisk från plastnålarna, medan riktiga träd kan vara giftiga. De flesta av oss använder små granar till julgranar, och bladen innehåller en olja som kan orsaka mun- eller magirritation. Slutligen är dessa vassa nålar också farliga när de sväljs eftersom de kan orsaka ett hinder i din katts hals.

Hur du ser till att din katt är säker

Alla kattägare vet hur svårt det kan vara att hålla en katt från något så spännande som en julgran, så det finns några försiktighetsåtgärder som du måste vidta för att hålla din katt säker. Under tiden som ditt träd är uppe, försök att hålla sig till följande försiktighetsåtgärder:

  • Undvik att använda glitter, eftersom det helt enkelt inte är värt risken.
  • Konstgjorda träd är mindre doftande och därmed l är attraktivt för katter.
  • Spraya nålarna med citrus eller äppelbitter eller en kattavskräckande.
  • Använd en träningsmatta för katt, som ScatMat , under trädet, eller linda stanniol runt stammen för att avskräcka klättring.
  • Håll ornament närmare toppen av trädet.
  • Ta bort eventuella avfyrningsplattor nära trädet, såsom stolar eller soffor.
  • Se till att trädet är superstabilt, så om din katt klättrar i det är det mindre troligt att den faller.

hepper singel katt tassavdelareSlutgiltiga tankar

Det är lätt att se varför julgranar kan vara oemotståndliga för katter: glitter, bark, doft, ljus och dinglande prydnadsföremål och chansen att klättra i en färgglad abborre är helt enkelt för spännande för de flesta katter. Dessa prydnader och lampor kan dock vara potentiellt farliga för din katt, så se till att göra ditt träd så otillgängligt som möjligt för att undvika skador på din kattvän.


Utvald bildkredit: Unsplash

Innehåll