Varför är hundar rädda för åskväder?

Ofta fungerar hundar som våra beskyddare. De varnar oss för konstiga ljud eller människor som går nära våra hem. De kommer att försvara oss om någon hotar oss. Det är en del av anledningen till att det verkar konstigt för oss att våra valpar kommer att krypa ihop av rädsla när ett åskväder börjar.Det märks särskilt under säsongens första. Vi – och kanske även våra husdjur – förknippar årets kallare månader med tystnad. När våren kommer in som ett rytande lejon tar den oss alla ur vakt. Det är inte konstigt att din valp känner på samma sätt.

Ditt husdjurs rädsla beror på flera skäl. Vissa är uppenbara. Andra kanske överraskar dig. Det är bra att förstå vad som händer så att du kan ge det bästa stödet för din påse. Trots allt gillar ingen att se en valp i nöd.

Varför är hundar rädda för åska?

Din valp svarar på dig

Vi måste börja med elefanten i rummet – du! Du är solen i ditt husdjurs universum. Du är dess matkälla, sällskap och skydd. Är det konstigt att din valp är det i samklang med din känslor? Du bestämmer takten och stämningen med ditt svar på åskväder.

Om du är rädd för dem kommer din hund att ta upp dina känslor. När allt kommer omkring tillbringar ditt husdjur så mycket tid med dig. Den känner till dina känslor. Om du är orolig, gissa vad? Din valp kommer att känna samma sak om du lider av astrafobi eller rädsla för blixtar och åska. Även om det är viktigt att respektera stormar, är dina chanser bara att bli träffade av blixten en av 1 222 000 .hund som gömmer sig under soffan

Bildkredit: Aleksey Boyko, Shutterstock

Statisk laddning är på jobbet

Åskväder genererar mycket energi med blixten och det flyktiga vädret. Din hund känner av det genom den statiska elektriciteten som uppstår. De konstiga känslorna kan skrämma din valp. Det krävs inte mycket för att det ska bilda en negativ association med ljuden den hör och hur det får det att kännas.

Det är lätt att förstå varför det skulle hända. Även om det inte gör ont i sig, är det inte trevligt att få en chock av att röra vid något metall. Inte heller för ditt husdjur.

Konstiga och höga ljud gnistar rädslan

Hundar, som människor, vänjer sig vid en rutin. De lär sig att förvänta sig sitt matningstider och promenader. De fångar också upp dina normala ljud och knarr hus . Så när ett åskväder inträffar stör det den ökända äppelvagnen med konstiga ljud. Det hjälper utan tvekan inte om klapparna är så höga att du kan känna dem.

Du kommer förmodligen att upptäcka att din valp kommer att spegla din reaktion. Naturligtvis vet du saker som ditt husdjur inte vet, som vädervarningar och kanske tidigare upplevelser som har satt spår på dig.

vit valp gömmer sig i gardinen

Bildkredit: smrm1977, Shutterstock

Avdelare 3

Genetik staplar korten

Genetik spelar också en roll i varför vissa hundar fruktar stormar mer än andra. Vissa raser tenderar att vara mer rädda för åska. Intressant nog är de som är mest benägna att reagera på detta sätt samma som brukar spendera mest tid ute, som t.ex vallnings-, arbets- och sporthundar . Den faktorn kan bero på vår följande anledning till varför hundar är rädda för åskväder.

Tidigare erfarenhet har satt scenen

En hunds förflutna och dess associationer till skrämmande händelser lämnar intryck på den. Att höra åskan igen kan utlösa dessa känslor och cementera din valps reaktion på stormar. Naturligtvis finns det många variabler som kan påverka denna reaktion, såsom stormens svårighetsgrad, ditt husdjurs ålder och omständigheterna. Denna fobi förekommer ofta i räddningshundar , vilket stöder detta påstående.

hund gömmer sig

Bildkredit: mattycoulton, Pixabay

Din hund förstår inte vad som händer

Du får det när du ser den första blixten. En hund gör det inte. Om ditt husdjur är rädd kan det bara vara så att det inte förstår vad som händer utanför. Kom ihåg att djur – inklusive människor – ofta är försiktiga med nya saker i sina miljöer. Något konstigt kan vara något farligt.

Tänk på det så här. Om du ser vad du gissar är en sten runt hörnet, är det okej om det är det. Å andra sidan, om det är en hukande tiger som är redo att kasta sig, då inte så mycket. Därför lönar det sig att vara försiktig eftersom du kanske inte får en ny chans att reagera. Evolutionen knöt dessa instinkter in i oss alla.

Avdelare 4

Hur du tröstar din hund under ett åskväder

Att se ditt husdjur skaka av rädsla är hjärtskärande att bevittna, speciellt när du inte kan kontrollera det. Ibland är det bästa du kan göra att låta din hund hitta sin trygga plats, oavsett om den är under sängen eller bakom soffan. Det är instinktivt för ett djur att söka skydd när det är rädd. Du kan prova att spela ambient musik för att skapa en lugnande atmosfär.

Kramar och lugnande prat kan också hjälpa. Men saker som ett vikttäcke kan hjälpa din hund att känna sig mindre rädd och säkrare på dess villkor. Ett annat alternativ är att använda en lugnande feromonspray eller diffusor. Även om du inte kommer att upptäcka doften, kommer din valp att göra det. Det är ytterligare ett exempel på att låta naturen tillhandahålla botemedlet.

golden retriever under filten

Bildkredit: Prystai, Shutterstock

Beteendehantering

Ett effektivt sätt att behandla människor med fobier är Kognitiv beteendeterapi (KBT). En patient kommer att använda ett lugnande ord eller en fras för att säga när de känna sig orolig . För hundar kan du ge beröm eller godsaker när en storm börjar. På samma sätt, när en person lär sig att kontrollera sina reaktioner, kan en valp göra samma positiva associationer. Psykologer kallar detta motkonditionering.

En annan sak du kan prova är en teknik som kallas desensibilisering. Det innebär att man använder en inspelning av ett åskväder under en lugn tid under vintermånaderna. Börja med att spela det lågt, kanske i kombination med a behandla . Skruva gradvis upp volymen till vad som kan låta som en storm under sommaren. Så småningom kommer ditt husdjur att lära sig att inte frukta åskan lika mycket.

Om det blir ett allvarligare problem, prata med din veterinär om andra mediciner som kan hjälpa till att slappna av din valp innan nästa åskväder slår till. Ångestdämpande läkemedel är ganska effektiva för att lugna ditt husdjur och hjälpa det att ta sig igenom stormen.

Avdelare 5

Slutliga tankar: Varför är hundar rädda för åska

Det är inte ovanligt att vara rädd åskväder , oavsett om du är ägaren eller husdjuret. Stormar kan och orsakar skador och dödsfall. En hund som fruktar dem går miste om den goda livskvalitet som din hundvän förtjänar. Lyckligtvis finns det flera sätt att hantera din valps reaktion på dessa väderhändelser. Att göra det kan ge er båda välkommen sinnesro.

Du kanske också är intresserad av:


Utvald bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Innehåll