Varför äter min katt mitt hår? 5 orsaker till detta beteende

Välj Namnet På HusdjuretKatt som kopplar av i kvinnans armarVåra kattvänner är väldigt märkliga små djur som kan uppvisa några ovanliga beteenden då och då. Vi måste lära oss att identifiera vissa beteenden hos våra husdjur och förstå orsakerna bakom deras egenheter. Om din älskade katt har börjat slicka, tugga eller äta på ditt hår, kommer du utan tvekan att undra varför. Här kommer vi att gå över fem olika anledningar till varför din katt kan göra detta.hepper katttassavdelare1. De visar dig tillgivenhet

Katter kommer iblandslicka, tugga och verkar intresserad av att äta ditt hår som ett tecken på tillgivenhet. Om detta beteende är normalt för din katt och endast förekommer i små till måttliga mängder, är det troligtvis bara din katts sätt att visa dig att de bryr sig.Ömsesidig skötsel är en stor del av en katts sociala liv. Du kommer att märka om du har flera katter att du kan fånga dem när de slickar eller putsar varandra, detta är bara deras sätt att visa det beteendet för dig.

När de slickar, biter och gnuggar mot dig är det ett sätt att sprida sin doft. Detta är din katts sätt att markera dig som en av deras bekanta. Vanligtvis gäller att ju närmare din katt du är knuten till, desto mer sannolikt är det att detta inträffar. Du kanske inser att de inte uppvisar detta beteende mot andra i hushållet som de inte är lika nära knutna till.Du kan återgälda uppvisningen av tillgivenhet genom att avsätta tid för klappning eller borsta.

orange katt sover i ägare

Bildkredit: Piqsels

2. De är stressade

Om din katt plötsligt börjar bita, tugga eller äta ditt hår kan det vara ett tecken på att din katt är stressad eller orolig och försöker lugna sig själv. Detta är i allmänhet resultatet av en större livsförändring som har inträffat i din katts liv, till exempel att ett nytt husdjur eller en ny bebis tas in i hemmet eller nyligen flyttat.

Du bör komma ihåg att katter kan vara mycket känsliga för stressfaktorer, och det kanske inte är en stor förändring som leder till detta beteende utan en mindre stressfaktor som du kanske inte ens uppfattar, som konstiga ljud eller andra människor som besöker hemmet.

Vissa katter kan vara tvångsmässiga och uppvisar vanligtvis tvångsmässiga tuggbeteenden som ett utlopp. Tecken på tvångsmässigt tugga inkluderar inte bara ditt hår, utan många andra föremål runt huset. Om du känner att din katt uppvisar tecken på kronisk stress kan det vara en bra idé att kontakta din veterinär. Stress kan stå ensam eller vara ett tecken på underliggande hälsotillstånd.

3. Att lugna sig själva

Att tugga på ditt hår kan vara en självlindrande mekanism som gör att de känner sig säkrare när de är nära dig. Du kan jämföra detta med att en bebis använder en napp för att lugna sig. Om du känner att detta är ett beteende som är ett resultat av stress, vill du hålla ett öga på vad som kan trigga din katt så att du kan hjälpa till att lindra deras ångest.

Katt som sover i knä

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

4. De är lekfulla

Din katt kan börja tugga och äta ditt hår som ett sätt att leka. Katter gillar att hålla sig mentalt stimulerade, och hår kan verkligen underhålla dem. Om det är ett mer lekfullt beteende, kommer de sannolikt att inkludera att slå runt det med tassarna också.

När din katt bara är lekfull finns det vanligtvis ingen anledning till oro. Du vill bara inte att de sväljer något av ditt hår och om detta blir ett vanligt besök för lek kan det bli lite irriterande.

5. För att få din uppmärksamhet

Att slicka, tugga, bita, äta eller dra i håret kan bara vara ett desperat rop på uppmärksamhet. Vissa katter kan vara distanserade och hålla sig för sig själva medan andra kommer att längta efter sin ägares uppmärksamhet.

Katter är nattaktiva djur och tenderar att komma in i sina sken på natten när du sover. De kan bli uttråkade och bestämmer sig för att de vill inkludera dig i deras roliga. Du kanske märker att din katt börjar göra detta runt matningstiden eller om den vill väcka dig från en god natts sömn.

Om man tänker efter så är det en genomtänkt taktik. När allt kommer omkring, vem kan ignorera ett litet litet rovdjur som försöker slita håret från deras huvud? Nu har de fått din uppmärksamhet.

katt tittar på laptop

Bildkredit: Catherine Heath, Unsplash

Är det okej för min katt att äta upp mitt hår?

Om din katt tuggar och äter på ditt hår som ett medel för tillgivenhet, kan det vara irriterande men också lite hjärtevärmande. Du måste se till att din katt inte försöker få i sig ditt hår. Under inga omständigheter är det bra att en katt sväljer ditt hår.

Även om din katt är helt enkelt bitande , slickar eller tuggar håret, måste du tänka på att vi människor tenderar att använda många kemiska produkter i vårt hår som inte är bra för din katt. Det kan också orsaka tarmobstruktion, vilket kan vara dödligt.

Som vi har diskuterat är hårtuggning inte alltid ett socialt beteende. Om din katt gnager överdrivet mycket i ditt hår och äter andra föremål än mat, kan det vara ett tecken på ett tillstånd som kallas pica . Om du märker dessa beteenden är det bäst att kontakta din veterinär för din katts hälsa och välbefinnande.

Hur man stoppar min katt från att äta mitt hår

  • Distrahera din katt: Ett bra sätt att hålla din katt från att bråka med ditt hår är att distrahera den med något ännu mer spännande för dem att skärpa sin uppmärksamhet på. En distraktion kan vara leksaker, godsaker, kattgräs eller lektid. Katter behöver mental stimulans och kan vara lätta att distrahera och underhålla.
  • Avskräcka Din Katt från beteendet: Du kan helt enkelt flytta bort från din katt när de börjar beteendet. Om du stannar kvar, klappar dem, pratar med dem eller skrattar åt dem när de tuggar på ditt hår, uppmuntrar du dem att fortsätta. När din katt börjar bråka med ditt hår är det bara att resa sig upp och gå därifrån varje gång detta händer. Du måste agera snabbt och förbli konsekvent när du avskräcker beteendet. Om du är inkonsekvent och låter det fortsätta ibland, kommer din katt inte att få beskedet och det kan vara en svår vana att bryta. Det kan ta ett tag för din katt att komma ikapp, men när de väl kan inse att deras beteende inte belönas med ditt sällskap och tillgivenhet, kan de sluta helt.
  • Kontakta din veterinär: Om du känner att din katt har ätit hår, tuggar, slickar eller drar på grund av stress eller andra hälsorelaterade problem, är det bäst att du kontaktar din veterinär för en undersökning. Din veterinär hjälper dig att bedöma situationen, identifiera eventuella stressfaktorer eller triggers och diagnostisera eventuella hälsotillstånd som kan orsaka beteendet.

Slutsats

Din katt kan äta ditt hår av flera anledningar, från socialt umgänge och tillgivenhet till stress och andra hälsorelaterade tillstånd. Oavsett så är det inte det hälsosammaste beteendet de kan uppvisa och det finns sätt att avskräcka och så småningom korrigera beteendet så att ditt hårhuvud kan leva i fred med ditt husdjur.


Utvald bildkredit: Yuriy Seleznev, Shutterstock

Innehåll