Varför begraver katter sin bajs? 3 orsaker till detta beteende

Välj Namnet På Husdjuretkatt begraver bajs i kattlådanOavsett om de gör det i kattlådan eller trädgården, har vi alla sett våra katter noggrant begrava sin bajs, och beteendet kan verkligen verka konstigt. Men att gräva ner avfall är faktiskt inte alls ovanligt i naturen, och många andra djur är kända för att göra samma sak. Lyckligtvis är detta beteende helt normalt hos katter och inget att oroa sig för.Ändå är beteendet verkligen konstigt, och du kanske har funnit dig själv undrar exakt varför katter gör det. Låt oss ta en titt på de tre orsakerna till detta konstiga men helt normala beteende.

hepper enkelkatttassavdelare

De 3 vanligaste anledningarna till att katter begraver sin bajs

1.Territorium

I det vilda är stora katter överst i näringskedjan, och som sådan pågår en ständig kamp om territorium och dominans. Lejon, leoparder och geparder har inga naturliga rovdjur att oroa sig för, så de behöver inte oroa sig för att gömma sitt bajs. Å andra sidan är mindre katter, som tama kattdjur eller bobcats, extremt sårbara för dessa apex-rovdjur, så de begraver sitt bajs för att låta större katter veta att de inte är ett hot och inte utgör någon territoriell utmaning. Denna vana har gått i arv genom generationer av katter och är fortfarande en del av deras naturliga instinkter idag.orange katt gräver kattlåda

Bildkredit: xamnesiacx84, Shutterstock


två.Rovdjur

Även om territoriella tvister med större katter verkligen är ett problem, finns det mer i naturen som mindre katter måste oroa sig för. Rovdjur är ett konstant och dödligt hot, speciellt om en liten katt har en kull med kattungar runt omkring sig. Rovdjur har en stark känsla för världen omkring dem, och dofter som bajs eller urin är ett tydligt tecken på att en liten katt är i området. Av denna anledning kommer små katter att begrava sin bajs i ett försök att hålla sig under radarn och inte locka till sig större rovdjur.


3.Genetik

Din tama katt har fortfarande överlevnadsmekanismer i deras DNA , och vissa vanor är rent instinktiva. Du vet att inga stora rovdjur eller stora katter strövar runt i grannskapet (förhoppningsvis), så varför skulle din katt fortfarande fortsätta med att begrava sin bajs? Din katt är inte lika säker på detta som du och ser dig förmodligen som den dominerande medlemmen i hushållet. De kommer fortfarande att begrava sitt bajs för att undvika konflikter, och detta är en del av deras instinkter som sannolikt inte kommer att försvinna.

Katter är också noggranna när det gäller renlighet, så de kan bara begrava sitt bajs för att hålla lukten borta från deras känsliga näsor.

Bildkredit: Davynia, Shutterstock

Vad händer om din katt inte begraver sin bajs?

Eftersom att begrava bajs är ett så normalt beteende för katter, kan det vara ett problem om din katt inte deltar i beteendet. Även i ett lugnt, rovdjursfritt hem, ser de flesta katter sig fortfarande som underordnade sina mänskliga ägare. Katter som undviker att använda kattlådan kan känna sig dominerande över sin ägare eller möjligen en annan katt i hemmet, och detta är en del av deras sätt att hävda den dominansen. Som sagt, beteendet är mer troligt på grund av problem som brist på träning eller att något är fel med deras kattlåda. Det kan till och med bero på sjukdom.

Katter kan också lära sig detta beteende av att observera sina mammor, och kattungar som tagits bort från sina föräldrar för tidigt kanske inte har haft en chans att observera detta. Beteendet är dock till stor del instinktivt, så detta är möjligt men osannolikt. Kattlådaproblem är möjligheter, eftersom din katt kanske inte gillar känsla av viss nedskräpning eller var kattlådan är placerad, så att de undviker att använda den.

I allmänhet finns det förmodligen inget att oroa sig för om din katt inte begraver sin bajs, eftersom katter är notoriskt petiga och det minsta problemet kan vara att förhindra beteendet.

Relaterad läsning: 10 bästa högsidiga kattlådor för högsprutande katter

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Att begrava bajs verkar verkligen vara konstigt beteende för en huskatt, men när du tar hänsyn till din katts förfäder och härstamning och det faktum att de en gång var vilda djur som behövde klara sig själva, är beteendet mer vettigt. Du kan nu vara lugn och veta att din katt begraver sin bajs är ett helt normalt beteende!


Utvald bildkredit: Mikhail Olykainen, Shutterstock

Innehåll