Varför biter katter när du klappar dem? (Kärleksbitar)

Välj Namnet På Husdjuretkatt tuggar fingerOm du spenderar mycket tid runt katter, har du utan tvekan upplevt kärleksbett, eller de där milda nyparna som katter ger när du klappar dem eller leker med dem. De flesta av dessa bett orsakar inte smärta eller skärsår, men de kan vara plötsliga och oförutsägbara.Att bita under klappning är ett vanligt beteendeproblem som gör ägaren förvirrad och osäker på hur de ska reagera. Även om experter fortfarande inte är säkra på exakt varför katter ger kärleksbett, har de några teorier och råd för hur man hanterar det. Fortsätt läsa medan vi diskuterar varje möjlig orsak till kattkärleksbett.

hepper enkelkatttassavdelare

Love Bites: Är det aggression?

Kärleksbett är inte detsamma som aggression som kommer från rädsla, försvar eller dominans. Aggression kan orsaka smärta och bryta huden, medan kärleksbett är skonsamma och oftast sker tillsammans med slickande ochgrooming.Om din katt biter dig försiktigt och förblir avslappnad, är det troligen ett kärleksbett. Om din katt morrar, väsande , och klor medan du biter dig, det är aggressiv bitning som är ett svar på rädsla eller andra negativa känslor.

katt bitande hand

Bildkredit: Nau Nau, Shutterstock

Varför ger min katt mig kärleksbitar?

Även om det ofta kallas kärleksbitar, är namnet inte helt korrekt. När katter ger dig kärleksbett är det en signal om att de kanske inte vill fortsätta bli klappade eller leka med. Om du fortsätter att klappa din katt kan bitningen bli hårdare eller oftare, eller så kan din katt lämna situationen helt.

En annan möjlighet är att kärleksbett är en del av kattens skötselbeteende. Katter använder sina tänder under skötseln, så om din katt slickar dig och plötsligt biter kan det bara vara oavsiktligt.

Slutligen kan din katt njuta av din uppmärksamhet och tillgivenhet, men kanske inte vill att du ska klappa ett visst område. Många katter tycker inte om att vara husdjur på magen eller nära svansen, vilket är vanliga klappplatser för hundägare. Dessutom kanske din katt bara vill koppla av i ditt knä och njuta av ditt sällskap utan att bli vidrörd.

katt tuggar finger

Bildkredit: SerPhoto, Shutterstock

Hur man svarar på kärleksbitar

Katts kroppsspråk kan vara utmanande för kattägare, men att vara uppmärksam kan ge dig en hel del insikt i din katts känslor och humör. Om du märker att din katt visar tecken på obehag eller irritation när du klappar den, som att flytta öronen bakåt eller rycka i svansen, avsluta din klappningssession.

Med tiden kanske du märker att din katt slutar bita lika ofta. Du kan lära dig vad din katts gränser är genom att testa lite också. Håll din klappning kort och ta pauser så att du bättre kan läsa din katts kroppsspråk. Låt din katt söka upp dig för att få uppmärksamhet, istället för att störa den när den sover eller kopplar av. Fokusera också din klappning på områden som de flesta katter tycker om, såsom hakan och nära öronen.

Viktigast av allt, tillrättavisa aldrig din katt för kärleksbett. Din katt kanske försöker kommunicera att den inte gillar något och vill att den ska sluta. Om du svarar genom att skrika, slå, slå eller knuffa din katt, kan subtila kärleksbett förvandlas till mer allvarlig aggression och defensivitet.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Kärleksbitar är vanligt beteende hos katter , men det kanske inte är det tecken på tillgivenhet vi vill tro. Om du vill utveckla en bättre kontakt med din katt och respektera dess gränser, var uppmärksam på dess kroppsspråk för att lära dig hur du gör klappningssessioner njutbara för er båda.


Utvald bildkredit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock

Innehåll