Varför din hund tar fart – och vad man ska göra åt det!

gåhund

Pacing är ett av de beteenden som kan innebära allvarliga problem - eller så kan det bara betyda att din hund är uttråkad. Problemet är att veta hur man skiljer.Nedan går vi igenom varför hundar tar fart, samt när du bör börja oroa dig. hund promenader i stenen trottoaren

Vad är pacing?

Precis som människor går hundar ibland i tempo, vilket betyder att de går fram och tillbaka planlöst, utan en destination i åtanke.

hundkramar ägare

Bildkredit: Pixnio

De kan resa från ena änden av huset till den andra, men i allmänhet begränsar de sin takt till ett mindre område. De kan gå fram och tillbaka över ditt vardagsrum, in och ut ur sin kennel, eller till och med snurra runt i cirklar.Även om de inte har en tydlig destination, är de ofta extremt fokuserade på att följa samma väg om och om igen. Det är lite slingrande; istället täcker de samma mark upprepade gånger. Det är ett tvångsmässigt beteende.

De kan fortsätta att ta fart även om du försöker stoppa dem. Att ringa dem, muta dem med godsaker och till och med stå i deras väg kan visa sig vara ineffektivt, eftersom allt de bryr sig om är att följa samma osynliga väg. jack russel spelar

Varför tar de fart?

Det finns en mängd olika anledningar till att en hund kan börja pacing, allt från den ganska godartade till den extremt oroande. Det är svårt att säga exakt varför en hund går utan att veta vilka andra faktorer som är inblandade, men möjligheter inkluderar följande.

Separations ångest

White Jack ett bajs som leker utanför_Nicole C Fox_shutterstock

Bildkredit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock

Om din hund börjar ta fart närhelst du gör dig redo att gå, kan separationsångest vara orsaken. De kan till och med verka panikslagna eller bekymrade.

Andra symtom kommer ofta också att visa sig, såsom flämtande, vokalisering, försök att fly och mer.

Separationsångest är relativt ofarligt, men det är helt klart inte roligt för ditt husdjur. Det finns en mängd olika sätt att behandla det, inklusive träning för desensibilisering,ordna så att någon kan bo med din valp, eller köpa demsitt eget husdjur.

Det kan ta tid och ansträngning, men det är värt det om det gör din hunds liv enklare.


Leda

gyllene fjällhund_Shutterstock_Djordje Ognjanovic

Bildkredit: Radosław Drożdżewski, Wikimedia Commons

Precis som ett barn som har lämnats inne för länge, kan en hund gå fram och tillbaka eftersom de inte har något bättre att göra. Det kan vara lika irriterande också.

Lyckligtvis är detta ett problem som är lätt att lösa (mycket enklare än att underhålla ett uttråkat barn). Allt du behöver göra är att leka med din hund eller ge den annan mental stimulans.

Lite aktivitet borde vara allt som krävs för att bryta din hunds taktvana. Naturligtvis är detta inte en permanent lösning, men det är en som borde vara kul för er båda.


Vanans makt

pojke som spelar med sin valp

Bildkredit: Nicole C Fox, Shutterstock

Vissa hundar har helt enkelt för vana att gå fram och tillbaka, särskilt de som spenderar mycket tid på att patrullera sina bakgårdar.

Detta beteende fortsätter när de också är inne. De tar på sig att fungera som ditt säkerhetssystem, så de måste gå från ena änden av huset till den andra för att se till att allt är bra.

För att stävja detta beteende, begränsa mängden tid som de tillbringar ensam på bakgården. Du kan också erbjuda dem fysisk eller mental stimulans som en distraktion.


Söker efter en kompis

Sjuk hund på kudde

Bildkredit: Djordje Ognjanovic, Shutterstock

Om en hund inte har fixats kan den bli rastlös eftersom de känner ett behov av att söka efter en kompis.

Det är särskilt framträdande med brunstiga honor, men det kan också hända med oförändrade hanar om de luktar en dam i området. Om du misstänker att detta kan vara orsaken, var försiktig med att släppa ut din hund, eftersom de kan bli flyktkonstnärer, vilket gör att du tappar bort dem (eller eventuellt blir morförälder).

Det bästa sättet att lösa detta problem är uppenbarligenatt sterilisera eller kastrera din hund. Utöver det måste du bara ta itu med det.


Obehag

Sjuk tax

Bildkredit: Klever LevelL, Shutterstock

Många hundar går för att de helt enkelt inte kan bli bekväma. Det är dock viktigt att du avgör varför de är obekväma.

Om det är på grund av artrit eller andra åldersrelaterade tillstånd kan du behöva sätta dem på smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Lägger till englukosamintillskottatt deras mat är en smart idé också.

Ibland kan dock obehaget orsakas av uppblåsthet, att äta något giftigt, en tarmblockering eller andra potentiellt livshotande tillstånd. Om din hund i övrigt är frisk och pacingen precis har börjat, överväg att ta den till veterinären omedelbart.

Det är särskilt viktigt att skynda på dem till läkaren om du märker andra symtom, som svullen mage, kräkningar, diarré, skum i munnen eller överdriven dregling.


Cushings sjukdom

sjuk hund som ligger i sängen

Bildkredit: PickPik

Cushings sjukdom orsakas av en överproduktion av hormonet kortisol. En tumör på hypofysen eller binjuren orsakar ofta det.

Det primära symtomet på Cushings sjukdom är tempo, så det är något att ta på allvar. Om din hund lider av sjukdomen måste din hund antingen genomgå en operation för att ta bort tumören eller gå på en läkemedelsbehandling.

Så länge tumören är liten kan Cushings sjukdom hanteras under ganska lång tid. Annars kan prognosen vara dyster.


Leversjukdom

Bildkredit: llaszlo, Shutterstock

Pacing kan också vara ett tecken på leversjukdom , även om det vanligtvis också kännetecknas av instabil gång.

Leversjukdom kan orsakas av en mängd olika saker, inklusive parasiter, diabetes, att äta vissa växter eller mögel, fet mat eller överdriven användning av smärtstillande medel. Levern är ett motståndskraftigt organ, så prognosen är god om du kan hitta och rätta till problemet innan alltför stor skada görs.


Demens

Bildkredit: Lindsay Helms, Shutterstock

Precis som människor kan äldre hundar drabbas av demens. Det är särskilt vanligt blandleksaksraser.

Symtomen är också liknande. Din hund kan agera deprimerad, förvirrad, desorienterad eller till och med aggressiv. Det är inte deras fel - de kanske inte vet var de är eller vem du är.

Det är hjärtskärande, men tyvärr finns det inte mycket du kan göra för att stoppa det. Istället måste du göra livsstilsförändringar för att göra din valps liv så tröstande som möjligt.

Detta kan innefatta att följa ett strikt schema, spärra av farliga områden medbabygrindar, och lugna dem så mycket som möjligt när de verkar förvirrade. Försök att inte göra för många ändringar, som att ordna om möbler.

Även om din hund kanske inte känner igen dig helt, kommer den fortfarande att vara tacksam för kärlek och sällskap, så se till att de får gott om båda.


Hjärntumör

Bildkredit: Javier Brosch, Shutterstock

Cancerfrekvensen hos hundar skjuter i höjden. En del av detta är en naturlig följd av att hundar lever längre, tack vare bättre dieter och medicinsk vård, men miljöfrågor eller dåliga avelsmetoder kan också orsaka cancer.

Hjärntumörer kan vara svåra att diagnostisera eftersom deras symtom vanligtvis liknar andra tillstånd. Många ägare skulle också undvika att betala för en MRT eller annat dyrt diagnostiskt verktyg om en annan förklaring är möjlig.

Utöver pacing, leta efter anfall, förändringar i kosten, ostadighet, synförlust och annat onormalt beteende.

Ditt husdjurs prognos kommer att bero på en mängd olika saker, inklusive storleken och placeringen av tumören, hur aggressiv den är och hundens allmänna hälsa. Behandlingsalternativen inkluderar kirurgi, kemoterapi, strålbehandling eller palliativ vård.

Vissa raser är mer benägna att få hjärntumörer än andra. Golden retrievers, boxare, mopsar, engelska bulldoggar och bostonterrier har alla höga förekomster av denna typ av cancer, men ingen ras är immun.

Pacing bör tas på allvar

Som du kan se finns det hur många anledningar som helst till att din hund kan trampa. Förhoppningsvis är svaret något ofarligt, men om det finns ett allvarligt underliggande problem är det viktigt att fånga det så tidigt som möjligt.

Såvida du inte kan identifiera en tydlig, godartad orsak till att din hund tar fart, är det bättre att vara försiktig och ta dem till veterinären, särskilt om beteendet blir allt vanligare. Naturligtvis kommer du att vara den som tar fart medan du väntar på prognosen, men det är ett gott tecken - det betyder att du älskar din hund så mycket som de förtjänar.


Utvald bildkredit: Helena Lopes, Pexels

Innehåll