Varför drar hundar sina rumpor över golvet? Och när ska man träffa en veterinär!

Om du någonsin har ägt en hund, har du sett den förut. Ibland börjar din hund skjuta sin rumpa längs golvet och surfar på mattan.Hur roligt (eller pinsamt) det än kan tyckas, det finns en perfekt förklaring till varför de gör det - för att deras rumpa kliar!

Och för det mesta är det allt det är. De har den där klådan som de bara inte kan repa, och det enda som kommer att bota det är att dra rumpan över hela golvet.

Men det finns tillfällen då en kliande rumpa är mer än bara ett mindre irritationsmoment. Det kan finnas några allvarliga problem när det gäller grundorsaken till klåda. Och det är vad du behöver ta reda på.

Nedan är sju huvudorsaker till att hundar drar rumpan över golvet.Avdelare 8

1. Allmän irritation

Walesiska Corgi Pembroke och Cardigan svansar

Bildkredit: cherry williams, Shutterstock

Den vanligaste orsaken till rumpklåda och efterföljande dragning är allmän irritation. Detta kan bero på allmän klåda, överflödig smuts, hudutslag eller till och med knuten päls. Var och en av dessa kan göra att hundens underdel blir irriterad och kliar och den enda trösten är att klia den.

Normalt hanterar en snabb scoot detta problem och din valp är tillbaka på sin glada väg. Detta kan dock vara en indikation på att de behöver en bra skrubbning och skötsel.

Du kanske också gillar: De 10 bästa hundsprayerna mot kliar 2020 – recensioner och toppval


2. Allergier

En annan sak som kan orsaka klåda och irritation är allergier. Hundar kan vara allergiska mot alla möjliga saker, precis som människor! Och deras allergier kan agera mycket som vår och orsaka rodnad, utslag och hudirritation.

Behandlingen är dock relativt enkel.

Om din hund har foderallergi behöver du helt enkelt byta ut sin diet mot något som är lite mer gynnsamt för deras kroppar. Prova olika livsmedel som undviker det kränkande allergenet, och din hund blir bra som ny på nolltid. Ett sådant allergivänligt hundfoder vi rekommenderar är Royal Canin Veterinärdiet Hydrolyserat protein HP torrfoder för hundar. Tänk på att detta är en veterinärdiet och kräver uttryckligt medgivande från din veterinär för köp.

Om din hund börjar uppleva inflammation med sina allergier eller om deras åkomma inte är matburen, är det dags att besöka veterinären. Ditt husdjurs läkare kommer att ordinera lämplig medicin baserat på situationen.


3. Diarré

Hund med Bajspåse

Bildkredit: otsphoto, shutterstock

Om din hund har diarré, finns det en god chans att det inte bara är deras tarm som upplever obehag. Deras ändtarmsområde och anus kommer säkert att ha ont också.

När din valp har diarré, kommer deras analsäckar inte att tömmas hela vägen och kan gnugga sin anus rå. Detta kommer att orsaka svår klåda och rumpskott

Normalt varar anfall av diarré bara i 12-24 timmar. Inom denna tid, ändra din valps kost till något lättsmält med inblandad probiotika. Detta kommer att hjälpa till att förbättra din hunds tarmhälsa när den återhämtar sig. Du vill också hjälpa dem att hålla sina bakändar rena och kliandefria genom att använda en lösning av minimalt koncentrerat saltvatten. Att applicera en lokal salva efter badet kommer också att hålla nere irritationen.

Men om din hunds diarré inte försvinner naturligt inom två dagar, är det bäst att konsultera din veterinär.


4. Hängande avföring

valp lär sig att bajsa på rätt plats_andre valentim_shutterstock

Bildkredit: Andre Valentim, Shutterstock

Detta är en annan vanlig orsak till rumpskotning hos hundar. Hängande avföring - eller korrekt kallad dingleberries - är särskilt framträdande hos hundar som har lång päls. Dingleberries kommer att fastna i sin päls och kan vridas till täta knutar eller mattor som irriterar området.

Lyckligtvis kan dingleberries lätt undvikas och åtgärdas. Först och främst vill du se till att din hunds tarmhälsa och kost främjar en fast avföring. Detta kommer att förhindra hår från att ta tag i avföring när de drar iväg.

För det andra behöver du bara hålla jämna steg med deras personliga hygien. Bada dem mer regelbundet och klipp bort allt du ser hängande. Dinglebär är inte nödvändigtvis en anledning till veterinärbekymmer om inte din valps avföring helt enkelt inte blir fast eller om den har återkommande diarré.


5. Analkörtelproblem

hund som ligger på operationsbordet

Bildkredit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

En annan viktig orsak till att hundar drar sina rumpor över golvet är alla typer av analkörtelproblem. Hundar har två analkörtlar på vardera sidan av anus som utsöndrar sina egna unika feromoner. Detta hjälper hunden att identifiera vem som är vem och vilket territorium som tillhör vilken hund. De är en del av anledningen till att hundar snusar på varandras rumpor när de träffas.

Men precis som alla andra kroppsdelar kan analsäckar skadas på många olika sätt. En av de vanligaste är genom påverkan . Det är här de små kanalerna som avger feromonesöndring från körteln blir igensatta. Du kommer faktiskt att kunna se när detta händer. Deras analsäckar kommer att svälla upp och måste tas ut manuellt av din veterinär. Men medan de växer och expanderar, kommer de att bli allt mer obekväma för din valp. Och det kan leda till booty scooting.

Ett annat problem som kan uppstå är genom analsäcksinfektion. Detta är inte lika uppenbart som svullnaden av analsäckarna men är ofta mycket mer hotfull. Du kanske vill ta din valp till veterinären om den börjar få en blodig flytning runt anus eller om den verkar ha smärta och obehag. Och om din hunden börjar slicka deras rumpa (mycket mer än normalt i alla fall) det är ytterligare ett varningstecken.


6. Parasiter

Sjuk labrador retriever på veterinärkliniken_jaromir chalabala_shutterstock

Bildkredit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Hundar är benägna att drabbas av ett gäng olika parasiter, varför det alltid är viktigt att hålla dem uppdaterade med sin avmaskning. Bandmaskar kan orsaka en hel uppsjö av tarm- och matsmältningsproblem inklusive perianal irritation. Detta kan orsakas av en tarmrörelse full av bandmaskäggsäckar. Lita på oss, du kommer att känna dem när du ser dem. De är som små riskorn i sin bajs.

Prata med din veterinär om du märker detta, så kommer de att peka dig i rätt riktning mot en bra avmaskningsmedel .


7. Beteendefrågor

Valpar som leker

Bildkredit: 825545, Pixabay

Och så finns det tillfällen då din hund kommer att smutskasta bara för det faktum att den håller på att ta sig ur dig. Om du ger din hund någon form av uppmärksamhet när du surfar på mattor (vilket du förmodligen gör), kan de ta del av det och göra det igen i framtiden för din uppmärksamhet.

Avdelare 5

Slutsats

Det finns massor av olika anledningar till varför hundar drar sina rumpor över golvet. Och flera av dem kräver resor till veterinären.

Lyckligtvis är de flesta lättlösta problem som kan lösas inom ett par dagar.


Utvald bildkredit: Hand Robot, Shutterstock

Innehåll