Varför försöker min katt att begrava, skrapa, täcka eller tafsa sin mat? 4 skäl

katt äter hypoallergena torrfoder från skålen

Bildkredit: Veera, ShutterstockOm du har en innekatt är du förmodligen van vid ljudet av att skrapa och tafsar andra kattlådan. Men vad du kanske inte förväntar dig att se är om din katt uppvisar detta beteende kring sin mat. En katt som kliar runt sin matskål indikerar att de försöker dölja den. Det kan verka dumt att se dem tafsa oavbrutet på golvet när det uppenbarligen inte rör på sig någon smuts, och deras skål förblir uppenbart avslöjad. Ibland kan detta söta beteende bli ett problem, särskilt om de använder sina klor. Nedgrävningsbeteendet kan orsaka repor på ditt dyrbara golv, eller så kan de sprida sina rester över köket och göra en enda röra. Hur som helst, nyckeln till att hantera detta beteende är att känna till orsakerna bakom det!

hepper-katt-tass-avdelareVarför försöker min katt att täcka sin mat?

1.Täcker dess spår

När vi tänker på vilda katter föreställer vi oss vanligtvis stora rovdjur i toppen av näringskedjan. De behöver väl inte oroa sig för att bli jagade? Även om detta kan vara sant, finns det mindre arter av vilda katter som är byte för andra, större arter. Dessa arter måste vara försiktiga med att de inte drar till sig för mycket uppmärksamhet. Efter en måltid kan de lämna en massa dofter i området som kommer att uppmärksamma rovdjur på att de har varit där. Så att dölja sin mat innebär att de också täcker sin doft. Detta beteende kan förekomma mer hos katter heller gravid eller för närvarandeammande kattungar. Liksom i det vilda kommer katter som vanligtvis strövar omkring på deras territorier att ha begränsad rörelse på grund av sina orörliga ungar. Att dölja sin doft är viktigt för dem för att skydda sina ungar. Dessutom kan även katter som toppar rovdjur (djur i toppen av näringskedjan) fortfarande täcka sina spår, oavsett hotet om predation. Mer undergivna katter kommer att täcka sin doft så att andra aggressiva och mer dominerande katter i området inte kan spåra dem.

katt äter från grön automatisk kattmatare

Bildkredit: Chewy

två.De gillar inte att dela

Många arter av vilda katter lever ensamma. Även de som bor tillsammans, som lejon, gillar att vara lite ensamma. Detta asociala beteende betyder att de inte är särskilt bra som delar! För din katt hemma, kan de se andra husdjur i hushållet som en konkurrens om den surt förvärvade maten som de jagade (genom att jama på sina människor tills det regnade kibbitar neråt!) När de ätit klart, kanske de vill täcka maten så att andra husdjur inte kommer för att äta det. Du kanske märker att detta beteende dyker upp om det finns nya tillskott i hushållet och din katt inte är så förtjust i det. Detta beteende kan också vara undergivent för andra husdjur i hemmet. En mer dominant katt skulle helt enkelt bli aggressiv mot andra i sin närhetmatskålar. Undergivna katter gömmer bara maten så att den inte äts upp av andra.3.De är snygga freaks

Alla kattägare vet att katter kan vara mycket underhållsmässigt. Om de inte sover, städar de förmodligen! Denna städning är vanligtvis självvårdande, men de gillar också en ren miljö. Viljan att täcka gammal mat kommer från samma instinkt att täcka sin bajs i kattlådan. Platsen som din katt äter och tillbringar sin tid på är i huvudsak dess territorium eller dess hola. Att hålla detta utrymme rent är en överlevnadsinstinkt. Närvaron av gammal mat i deras bostadsområde kommer att locka andra djur, sjukdomar och mögel. Det ligger i kattens bästa att hålla sitt utrymme rent för att inte riskera att bli sjuk. Att täcka sin mat kommer att hålla den borta från:Att täcka sin mat kommer att hålla den borta från:

  • Värme från solen, vilket hjälper till med bakterietillväxt
  • Asätare som ger sjukdomar
  • Luftburna svampsporer som skapar skadligt mögel.

Inte för att alla tankar går igenom din katts huvud, det är bara en naturlig beteendeanpassning.

katt sover på ägaren

Bildkredit: Karpova, Shutterstock

Fyra.De sparar det för senare

Svaret kanske inte beror på alla ovanstående naturliga instinkter; det kan helt enkelt bero på att du måste mata dem för mycket mat på en gång! Om de äter så mycket de vill, och det fortfarande finns rester, kan de täcka upp maten för att hitta senare. Detta beteende kallas matcaching, vilket är vanligare hos hundar (begrava ett ben) men kan också visas hos katter. Om de vill komma tillbaka till maten vill de se till att den finns kvar. Att begrava maten kommer att se till att ingen annan kommer och äter den innan de kan återvända. För deras vilda kost, kött från andra djur, kan begravning av det också bidra till att bevara maten. Kött som lämnas utan täcke i den varma solen kan härskna och oätligt. Att gräva ner maten förlänger dess livslängd genom att det naturligt hålls svalt under jorden.

Hur du hindrar din katt från att begrava sin mat

Detta beteende du ser från din katt är helt normalt . Du får inte försöka straffa dem för detta beteende. Att bestraffa naturliga beteenden kommer att göra lite för att stävja beteendet. Istället kan de utveckla verkliga beteendeproblem. Om nedgrävningsbeteendet är något du vill stoppa, kanske för att skydda ditt golv från repor, så är hur du hanterar matningen nyckeln.Här är våra bästa tips för att hantera nedgrävning av mat hos katter:

  • Ställ in ett matningsschema – mata dina katter vid samma tider varje dag. De är vanedjur. På så sätt kanske de inte känner lusten att gömma sin mat till senare, i vetskap om att de alltid kommer att matas av dig! Detta schema kommer att hjälpa dem att känna sig bekväma med att maten kommer till dem som en klocka.
  • Mata mindre portioner – om din katt äter maten på en gång har den inget att försöka begrava, eller hur? Istället för en eller två stora måltider, försök att dela upp sina foder i mindre portioner oftare så att de inte har något att begrava.
  • Använd en automatisk matare – de två ovanstående spetsarna med små portioner och inställda matningstider kan enkelt underlättas genom att använda en automatisk matare. På så sätt behöver du inte ständigt mata små måltider under dagen; du har gadgeten att göra det åt dig.
  • Plocka upp foderskålar efter måltid – övervaka din katt när den äter, och när den är klar med att äta och går för att begrava maten, plocka helt enkelt upp skålen och förvara eller kassera överflödig mat. Detta kommer inte nödvändigtvis att stoppa orsaken till beteendet, men det kommer att stoppa det fysiskt. Detta är ett bra tillfälle att tvätta skålarna för att hålla dem fria från bakterier vid varje måltid.
  • Mata katter separat – om beteendet drivs socialt av närvaron av andra katter eller husdjur, kan din katt ha nytta av att utfodras separat. Om den känner sig osäker på sin mat runt andra kan detta beteende uppstå. Mata dina katter i helt separata områden för att hindra dem från att gömma mat för varandra.
  • Använd en fodermatta – om allt annat misslyckas och du helt enkelt inte kan stoppa din katt från att uttrycka begravningsbeteende, använd då en matningsmatta under deras skålar. På så sätt kan du skydda ditt golv från smuts och repor, och du kan fortfarande låta din katt uttrycka sitt naturliga beteende.

Katt gräver ett hål

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

hepper-katt-tass-avdelareSlutgiltiga tankar

Att din katt försöker skrapa, tafsa och begrava sin mat är ett 100 % normalt beteende. Om något visar det att din katt är i samklang med sina naturliga instinkter. Men i vissa situationer kan detta beteende orsakas av social spänning mellan andra katter i hemmet. Med hjälp av våra tips kan du hantera detta beteende i hemmet genom att åtgärda grundorsaken, stoppa beteendet fysiskt eller lära dig leva med det!


Utvald bildkredit: Veera, Shutterstock

Innehåll