Varför gnuggar katter mot dig?

Välj Namnet På Husdjuretkatt gnuggar ansiktet mot ägarenKatter är intressanta varelser som har unikapersonlighetsegenskaper och beteenden. För oss är vissa kattbeteenden direkt förvirrande om inte irriterande. Ett sådant beteende är att gnugga människor. Varför gnuggar katter mot dig egentligen?Katter gnuggar främst mot dig för att antingen hävda dig som deras eller lära dig mer information om dig. Detta går tillbaka till deras beroende av feromoner som en toppform för kommunikation. Bortsett från att kommunicera feromoner, kan katter också gnugga mot dig helt enkelt för att få din uppmärksamhet, vilket är en annan form av kommunikation, om än en annan.

För att lära dig mer om detta unika beteende, fortsätt läsa.

hepper katttassavdelareDet subtila sättet som katter kommunicerar på

Vad är något som katter, hummer och människor har gemensamt? (Och nej, svaret är inte att de är djur!)

Svar – De kommunicerar via feromoner. Feromoner är en subtil form av kommunikation som i huvudsak fungerar som kemiskt kodade meddelanden.

Feromoner kan förmedla ett antal saker, såsom ens plats i den sociala hierarkin, kön, reproduktionsförmåga och mer. Även om människor inte förlitar sig mycket på feromoner för denna information längre, gör katter och hummer det fortfarande.

När det kommer till katter skickas deras feromonmeddelanden till andra katter i form av dofter. När en annan katt känner lukten av feromonerna förstår de all information som finns inbäddad i koden, även om de inte förstår det medvetet.

På grund av denna unika kommunikationsstil gnider katter sin doft på ett antal föremål. Till exempel kommer de att gnugga sig mot dörrposter, sin favoritsovplats och till och med sina favoritleksaker för att hävda dem som deras.

katt som sover på sin lägenhet

Bildkredit: Roy Buri, Pixabay

Mer så kommer katter att gnugga sig mot andra föremål för att lukta på den andra kattens feromoner och lära sig information om dem. Ju närmare de kommer lukten, desto tydligare blir informationen.

Som vi kommer att lära oss nedan måste denna subtila form av kommunikation förstås om du har förhoppningar om att förstå varför dina katter skaver mot dig eller andra människor.

hepper enkelkatttassavdelare

3 skäl till varför katter gnuggar sig mot människor

Det finns tre huvudorsaker till varför katter gnuggar mot människor, och två av dem är relaterade till den subtila form av kommunikation som beskrivs ovan. Låt oss ta en titt.

1.Att markera dig som deras territorium

Även om katter har lite dåligt rykte, älskar dessa varelser sina människor och trivs i kontrollerade sociala situationer. Om de är särskiltgillar dig, kommer katter att försöka markera dig som deras genom att släppa sina feromoner på dig.

Det främsta sättet för katter att släppa sina feromoner är genom att gnida mot dig fysiskt. Om du märker att din katt specifikt gnuggar huvudet och ansiktet mot dig, försöker den med största sannolikhet markera dig som deras. De mest potenta doftkörtlarna finns på kattens kinder. När katter fokuserar sina kinder på ett föremål, försöker de nästan alltid placera sin doft på det.

När de flesta människor först hör att katter försöker markera dem som territorium, ser de ofta beteendet som dominans. Även om beteendet verkligen är en dominans som riktar sig mot andra katter, bör du ta det som en komplimang. Katten älskar dig så mycket att de inte vill att andra katter ska ha dig.

katt gnuggar sin kropp ägaren

Bildkredit: Piqsels


två.För att få mer information

På baksidan av feromonkommunikation kan katter gnugga dig för att få mer information om dig eller en annan katt. Med andra ord, de försöker lukta på dinferomonerför att lära dig viktig information om dig.

Katter är mest benägna att göra detta om de inte känner dig så väl. Nästa gång en besökare kommer till ditt hus, se om din katt kommer ut och skaver mot dem.

Närhelst katter gnuggar mot dig för information, kan de luta hela kroppen mot dig. Det beror på att de inte avsiktligt behöver gnugga sina kinder mot dig för att få din lukt. De måste bara vara tillräckligt nära dig för att lukta på alla dina feromoner.

kattungar gnuggar ansiktet i mans ben

Bildkredit: Piqsels


3.För att få din uppmärksamhet

Den sista huvudorsaken till att katter skaver mot människor är helt enkelt för att få uppmärksamhet. Katter är unika varelser genom att de älskar uppmärksamhet, men på sin egen tid och sina villkor. Närhelst en katt gnuggar mot dig är det nästan omöjligt att ignorera dem. Katter vet detta och utnyttjar faktum. De kommer att gnugga mot dig helt enkelt för att bli husdjur eller leka med.

katt gnuggar ansiktet på mannen

Bildkredit: AlenaBalotnik, Shutterstock

Vad händer om jag är allergisk mot katter?

Eftersom katter har en så stark instinkt att gnugga som kommunikationsform är det praktiskt taget omöjligt att träna en katt att inte gnugga sig mot människor. Detta är ett stort problem för människor som är allergiska mot katter.

Om du är allergisk mot katter rekommenderar vi att du håller dig borta från dem så gott det går. Till skillnad från hundar är katter inte lätta att träna, särskilt när det gäller gnuggvanan. Eftersom gnugga är ett sätt som katter kommunicera med varandra och överleva är det helt enkelt ingen bra idé att försöka träna dem annars.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Om din katt gnuggar mot dig ofta, försöker den sannolikt hävda dig som deras och få din uppmärksamhet med feromoner. Samtidigt gnuggar katter sig mot nykomlingar för att känna lukten av deras feromoner och avslöja information.

Även om denna praxis kan låta väldigt konstig, är den utbredd i hela djurriket. Även människor gör det till en viss grad! Det ger katter all information de behöver för att förstå varandra och leva framgångsrikt i kattens sociala sfär.


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll