Varför gnuggar katter sig mot dina ben? Allt du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretKatt gnuggar mot ägarenOm du någonsin har spenderat någon tid med en katt vet du att de ofta gnuggar mot sina människor. När de gnuggar mot någons ben gör de det ofta med ansiktet först, som om de försöker slå sina ägare med huvudet. Katter gnuggar mot föremål som sina ägares ben för att överföra sin doft, nästan som om de hävdar att du är en av sina ägodelar (inte tvärtom). I den här artikeln kommer vi att diskutera detta beteende mer ingående.hepper enkel katttassavdelare

Hur överför katter sin doft?

Katter har doftkörtlar i området runt ansiktet - kinderna, hakan, pannan - och runt svansen. De har till och med körtlar på sina tassar. Beteendet att gnugga frigör feromoner, som är en slags kemisk kommunikation för att hävda sitt territorium. När en enskild katt släpper feromoner kan andra katter få meddelandet som förmedlas och bete sig som svar.

Naturligtvis kan människor inte fånga en katts feromoner, men även kattdjur i hushåll med en katt gör detta.katt gnuggar ansiktet på mannen

Bildkredit: AlenaBalotnik, Shutterstock

Vad finns det för andra anledningar till att din katt kan gnugga sig mot dina ben?

Förutom att markera deras territorium, finns det några andra anledningar till varför din katt kan gnugga mot dina ben. Det första skälet är det mest uppenbara: det är ett tecken på tillgivenhet! Katter lär sig detta beteende från sina mammor och andra bekanta katter, och det används ofta som ett tecken på hälsning. En katt som gnuggar mot ditt ben när du kommer hem från en dag på jobbet säger förmodligen att den verkligen är glad att du är hemma och att den saknat dig!

Du kanske har märkt att din katt, förutom att gnugga ansiktet eller kroppen på dig, har en tendens att slå dig på huvudet. Detta beteende är känt som bunting, och det är också ett sätt för din katt att markera sitt territorium. Bunting är dock något mer än så. Enligt PetMD är bunting ett sätt för din katt att göra det visa samhörighet . Översättning: du är din katts person. Katter buntar också som ett sätt att visa förtroende. Detta beteende sätter din katts ögon och ansikte i en sårbar position, så du kommer antagligen inte att se att den slår främlingar i huvudet.

Den sista anledningen till att din katt kan gnugga mot dig är också den enklaste: den vill ha din uppmärksamhet. När din katt vill ha något, oavsett om det är husdjur, godsaker eller lek, kommer den att gnugga mot dina ben för att låta dig veta. Det är vackert svårt att ignorera din katt när det väver in och ut ur dina ben, eller hur?

katt gnuggar ansiktet på mänskliga ben

Bildkredit: Millana, Shutterstock

Varför gnuggar katter sig mot främlingar?

Ibland gnuggar katter mot helt främlingar. Vissa katter är vänligare än andra, så detta beteende kan vara ett tecken på hälsning. Men huvudsyftet med att gnugga mot en främlings ben har förmodligen att göra med något annat. Katter kommer ofta att göra detta - med människor eller andra djur - för att samla information. De kan lära sig mycket av detta beteende, som var den nya människan kommer ifrån eller om de har några katter eller andra djur hemma. Vissa katter som gnuggar mot främlingar är vänliga och accepterar klappning från nya människor, men varnas för att detta beteende inte nödvändigtvis är en inbjudan för människan att klappa dem.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Katter gnuggar huvudsakligen mot dina ben i ett försök att markera dig med sin doft, men det finns andra anledningar till varför en katt kan uppvisa detta beteende. Försök att vara uppmärksam på omständigheterna kring gnidningen för att få en uppfattning om vad din katts motivation kan vara!

Letar du efter mer information om kattkommunikation? Prova:


Utvald bildkredit: Evan Abram McGinnis, Shutterstock

Innehåll