Varför yglar katter? 8 orsaker till detta beteende

Välj Namnet På Husdjuretkatt skrikerVi har alla upplevt det. När du sover lugnt bara för att väckas av din katt, prinsessan, som har bestämt sig för att sjunga sitt folks sång för dig klockan 03:30 (eller är det bara vi?). Men varför gör hon det? Vad driver detta beteende hos katter? Det finns en bra anledning till det också! Här är åtta anledningar till att Princess har bestämt sig för att se dig ikväll.hepper singel katt tassavdelareUppmärksamhetssökande beteende

Inget behov av larm! Det finns många icke-hotande anledningar till att din katt kan skrika oändligt i ditt öra. Det betyder inte att din katt är allvarligt sjuk, men ta ett djupt andetag och tänk på det innan du skyndar dig till akuten veterinären.

1.De är hungriga.

Människor har härlett särskilda ord för det känslomässiga tillståndet av långvarig hunger i den moderna världen, som 'hangry', och katter är inte immuna mot dessa känslor. Du kanske inte har missat en måltid än, men det betyder inte att din katt inte har märkt det skålen är tom och tog undantag från det ändå. Kolla klockan och se när din katt åt senast. Vi vet att vår kan bli lite sugen om skålen har varit tömd för länge!Bildkredit: Pixabay

två.De är ensamma.

Människor associerar ofta katter med kallt och distanserat beteende, men detta kunde inte vara längre från sanningen. Katter behöver social interaktion precis som folk gör, och kanske din katt bara saknar dig och vill att du ska veta det. De visar inte tillgivenhet på samma sätt som människor eller hundar gör, så folk missar ofta tecknen på att deras katt bara vill umgås med dem eftersom de inte är vana vid hur de ser ut.

3.De hälsar dig.

Inte alla katter kommer att uttrycka sina hälsningar, men vissa gör det. Vissa raser, som siameserna, är särskilt pratsamma och verkar ha samtal med sina ägare. Din katt kanske bara berättar för dig om sin dag, och det skulle förmodligen betyda mycket för henne om du lyssnade på hennes berättelse om den där irriterande fågeln som fortsätter att håna henne utanför fönstret!

Fyra.De är stressade.

Blir lite läskigt nu; ibland talar katter när de är stressade. Har du nyligen flyttat? Börjat ett nytt jobb? Köpt en ny kudde? Katter gillar inte förändring, och de kan börja bli stressade när de står inför oundvikliga förändringar.

Hälsorelaterade skäl

Ibland talar en katt av hälsoskäl, så det är viktigt att överväga om den har några tecken på hälsoproblem som du bör hålla utkik efter.

5.Åldrande

Många katter börjar tala mer när de åldras. Ungefär som människor vill de klaga och berätta för dig när de var i din ålder, men allt vi verkar höra är mjau mjau mjau! Om din katt börjar bli äldre kan det vara en bra idé att låta dem få en extra kontroll ändå, men vissa katter vill bara klaga på sin ålderdom, och vi bör låta dem spendera sina gyllene år som de vill.

6.Parning

Men min katt är pigg och ung! Nåväl, är de fixade? Katter gråter för att signalera att de är på humör och för att locka till sig kompisar (naturen är konstig). Om din katt är kastrerad och fortfarande verkar uppvisa karakteristiska parningsbeteenden, oroa dig inte! Många av dessa beteenden är en del av regelbunden lek och socialisering för katter. För hankatter som hade erfarenhet av att spela fältet (om du vet vad vi menar) innan de kastrerades, kan dessa beteenden kvarstå i veckor till år efter operationen.

Men om din hankatt verkar gå utöver den vanliga leken när det kommer till montering, Nicholas Dodman, en styrelsecertifierad veterinärbeteendespecialist från American College of Veterinary Behaviorists, har en teori för dig . Han förklarar att maskulinisering börjar i livmodern och, som med många djur, dräktar katter kullar, inte enstaka kattungar. Han hävdar att en hankatt kan ha exponerats för mer testosteron i livmodern, vilket lämnar honom med kvarvarande beteenden som är karakteristiska för en intakt hane efter kastrering. En sådan katt (eller hund!) blir, som han uttrycker det, en superhane Romeo vars systrar (eller bröder!) kan bli målet för hans sexuella närmanden trots att han inte har någon erfarenhet att dra nytta av med detta beteende.

Bildkredit: Pixabay

7.Överaktiv sköldkörtel

En överaktiv sköldkörtel har korrelerats med överdriven vokalisering hos katter. Sköldkörteln är nära struphuvudet, som styr ljuden som vi, inklusive katter. Så ägare kan märka en ökning av vokaliseringen eller en förändring i ljudet av kattens mjau. Om din vanligtvis tystlåtna katt plötsligt har tagit upp en ny hobby inom joddling, kan det vara dags att överväga att ta henne till veterinären.

8.Njursjukdom

En av de skrämmande sakerna som kan indikeras av överdriven vokalisering är kronisk njursjukdom. Sjukdomen orsakar obehag som katten uppmärksammar dig på genom att gråta.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Yowling är en normal del av kattlivet som kan ha många olika orsaker, vissa oroande och andra godartade. Den mest avgörande delen av att förstå om det är ett problem är din katts tidigare beteende? Har hon älskat ljudet av sin röst från första gången hon hörde den? Då är det nog inget att oroa sig för. Men om din katt är onaturligt bullrig, kan det vara dags att bedöma deras hälsa och bestämma nästa steg!


Utvald bildkredit: Vitalii Biliak, Shutterstock

Innehåll