Varför har katter slitsar i ögonen? (Vertikala ögon)

en tabby katt med slitna ögonKatters ögon är fantastiska att titta på, och de kan få dig att undra varför de har olika former under vissa ögonblick. Men det väcker också nyfikenhet eftersom inte alla kattögon är likadana och inte expanderar och drar ihop sig på samma sätt. Vissa katter har runda ögon medan andra har slitsar vilket är vanligare hos tama katter.

Enligt experter beror formen på kattens ögon på deras position i näringskedjan. Katter är kända för att vara rovdjur, så deras ögon är så olika, vilket gör att de kan fungera under olika förhållanden. Den här artikeln utforskar varför katter har slitna ögon och vad det betyder.

hepper singel katt tassavdelare

Varför har tamkatter slitsar?

En studie av UC Berkeley analyserade 214 landdjur för att förstå hur deras ögon bidrar till deras liv. Studien bekräftade att hur djuret beter sig och spenderar sin tid avgör vilken typ av pupill. Detta hjälper dem att säkerställa att de kan utföra sina funktioner på bästa sätt.Vilken typ av pupill som djuret har avgör hur ljus kommer in i ögonen. När pupillen är stor betyder det att katten befinner sig i ett område med lite ljus, så dess pupill expanderar för att tillåta så mycket ljus som möjligt. Pupillen är mindre när det är mycket ljus för att undvika överstimulering av ögonen.

Kattens ögon gör detsamma men på ett bättre sätt som förklarar deras slitna ögon. Enligt studien expanderar och drar sig slitögonen mycket snabbare än de vanliga runda ögonen. Medan ögongloberna är ungefär lika stora som en människa, öppnar och stänger pupillerna tre gånger mer än det mänskliga ögat.

På grund av förmågan att kontrollera ljusintaget kan katter jaga i minsta mängd ljus och fånga sitt byte snabbare. Dessutom ger de små slitna pupillerna en skarpare bild i kattens hjärna som gör att den kan mäta bytesstorleken och avståndet på ett adekvat sätt.

Detta gör att katternas ögon kan dra fördel av den minsta mängd ljus som finns tillgängligt för att hjälpa till vid jakten. Därför har katter slitsar i ögonen eftersom de är rovdjur. Den snabba expansionen och sammandragningen av ögonen gör att den kan fånga omgivningen och målet bättre än det genomsnittliga djuret.

katt med slitna ögon tittar på något

Bildkredit: Engin Akyurt, Pixabay

Har alla katter slitsar i ögonen?

Alla katter har inte slitsar i ögonen, och detta är ett faktum som förvirrar de flesta. För det första har stora katter som lejon och tigrar runda pupiller. Detta är en genetisk komponent eftersom deras runda ögon inte påverkar deras position i näringskedjan.

Men på grund av sina runda ögon jagar de stora katterna främst på dagtid. Detta beror på att deras ögon släpper in mycket ljus för att ge dem en tydlig bild. Men de runda pupillerna tillåter också en anständig mängd ljus på natten, vilket gör att katten kan jaga på natten.

Det är viktigt att notera att de flesta stora katter inte jagar på natten jämfört med tama katter. Som sagt, inte alla huskatter har övervägande slitsögon. Vissa kattraser har mycket större ögon, och deras pupiller är vanligtvis stora och runda för det mesta.

Vissa katter med stora ögon inkluderar Brittiskt korthår , Sphynx , Exotiskt korthår , och rysk blå . Även om de kan sluta in i slitsformen, händer detta bara mindre ofta än andra kattraser.

Vad kommunicerar formen på dina katters ögon?

Förutom effekten av ljus på din katts ögon, kommunicerar formen på deras ögon också olika saker, och det är viktigt att komma ihåg. Detta kan hjälpa dig att ta hand om din katt bättre eller förstå vad som händer i deras kroppar. Följande är de olika formerna och vad de kan betyda.

Stängda elever

katt i fönstret redo att attackera

Bildkredit: Pixaline, Pixabay

Även om din katts ögon med största sannolikhet är sammandragna under dagen, kan den också kommunicera något. Det kan till exempel betyda att din katt är upprörd, arg eller rädd. Det kan också visa att din katt är redo att attackera någon eller något.

Stora elever

rädd tabby katt med vidgade pupiller

Bildkredit: StockSnap, Pixabay

Om din katts pupiller är stora kan det betyda att de är upphetsade eller glada. Å andra sidan, om du överraskar katten, kommer deras pupiller att vidgas, och de kan till och med hoppa. I vissa fall kan stora pupiller betyda att din katt är rädd.

Halvslutna ögon

tabby katt liggande på golvet med halvt nära ögon

Bildkredit: Annette Meyer, Pixabay

Detta betyder vanligtvis att din katt är avslappnad och är med någon som de känner tillgivenhet för. Det kan också visa att de litar på omgivningen. Det är viktigt att komma ihåg att katter bara kommer att somna på en plats där de är avslappnade.

skick

en svart katt som stirrar

Bildkredit: ClaudiaWollesen, Pixabay

Katter använder vanligtvis en blick för att visa dominans eller undergivenhet. Till exempel, om en katt stirrar på dig direkt i dina ögon, kan det betyda att de etablerar auktoritet. Å andra sidan, när de undviker dina ögon betyder det att de är undergivna och inte försöker utmana dig.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Om du är kattägare kan förståelse för din katts ögon hjälpa dig att ta hand om dem bättre. Det är viktigt att kontrollera sina ögon regelbundet eftersom de också kan visa tecken på sjukdom. Om din katts ögon är ovanligt vidgade eller sammandragna är det bäst att kolla med din veterinär.


Utvald bildkredit: pasja1000, Pixabay

Innehåll